Hyppää sisältöön

GoGolf vahvisti asemaansa rahoituskierroksella – mukaan uusia sijoittajia


Tänä ja ensi vuonna GoGolf keskittyy hiomaan nykyiset liiketoimintansa parempaan tuloskuntoon. Keskiössä on myös parhaiden palvelujen tuottaminen golfin harrastajille.

GoGolf-konserni on parantanut rahoitusasemaansa vaikean viime vuoden jälkeen. Maaliskuussa toteutetulla rahoituskierroksella yritykseen tuli mukaan kolme uutta sijoittajaa, minkä lisäksi myös vanhoja omistajia osallistui suunnattuun antiin. Anti merkittiin täyteen.

Osakeannin ansiosta GoGolf pystyy keskittymään kauteen 2023 suunnitellulla tavalla, ja sen myötä GoGolfin yhdeksi suurimmista omistajista nousi Heikki Mustonen.

”Olen ollut mukana GoGolfin omistajana jo pitkään. Intohimoisena golfarina kasvua on ollut mielenkiintoista seurata. Moni asia teki viime vuodesta yhtiölle haastavan. Nyt on hyvä hetki pistää rivit järjestykseen ennen seuraavaa kasvuloikkaa”, Mustonen sanoo.

Hallituksen puheenjohtajan Paavo Kettusen mukaan tämän ja seuraavan vuoden aikana korkealla tärkeysjärjestyksessä ovat golfkenttien pitäminen hyvässä kunnossa ja asiakaskokemuksen parantaminen kaikilla osa-alueilla.

“Keskiössä on edelleen parhaiden palvelujen kehittäminen golfareille”, Kettunen toteaa.

Ukrainan sota ja inflaatio pysäyttivät koronakasvun

GoGolf laajeni vuosina 2019–2022 nopeasti. Uusien kenttien operoimisen ja kahden GoGolf Loungen perustamisen lisäksi Golf Sky avasi liikkeet Espooseen, Turkuun ja Tukholmaan.

Kasvua tuki koronaepidemia, joka nostatti golfbuumin. Sen myötä golfin harrastajien määrä Suomessa nousi ennätyslukemiin.

Liikevaihtoa konserni teki vuonna 2021 yli 20 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto kasvoi, mutta selvästi suunniteltua vähemmän, mikä tulee näkymään myös yhtiön tuloksessa. Tilinpäätös vuodelta 2022 ei ole vielä valmis.

”Viime vuonna meni pieleen moni asia, joista iso osa oli sellaisia, joihin emme itse pystyneet vaikuttamaan”, Kettunen harmittelee.

”Inflaatio ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttivat kuluttajien luottamuksen romahtamisen. Sen lisäksi kevään viivästyminen ja jääpoltteen aiheuttama kenttien huono kunto vähensivät merkittävästi pelattuja kierrosmääriä kaikilla eteläsuomalaisilla golfkentillä.”

Taloustilanteen kääntymisestä on kärsinyt myös Golf Sky. Vuonna 2021 välinekauppa kävi kuin siimaa. Tuolloin suuri ongelma oli myytävien tuotteiden saaminen kauppaan, kun koronaepidemia aiheutti tuotanto- ja toimitusvaikeuksia maailmanlaajuisesti.

Golf Skyn toimitusjohtaja Jarno Kivisen mukaan tämän vuoksi viime kaudelle tehtiin suuret ennakko-ostot, mutta heikentyneen kysynnän vuoksi tavara ei enää liikkunut edellisen vuoden tapaan.

”Nyt vanhat varastot on suurelta osin saatu purettua. Uutuusvälineitä ja -malleja saapuu kauppoihin kiihtyvää tahtia uuden kauden alkuun saakka”, Kivinen sanoo.

Vahva luotto kenttien hyvään kuntoon

Viime vuonna GoGolf kertoi selvittävänsä mahdollisuutta hakea rahoitusta kasvuun listautumalla Helsingin pörssin pienten yhtiöiden First North -listalle. Tämä suunnitelma on GoGolf Oyj:n toimitusjohtaja Jyrki Rehumäen mukaan laitettu jäihin ainakin joksikin aikaa.

”Nyt keskitymme kasvun sijaan siihen, että saamme nykyisten liiketoimintojemme tuloksen kuntoon. Syksyllä aloitetut toiminnan uudelleenjärjestelyt ovat jo alkaneet purra. Nyt odotamme innolla uuden kauden alkua”, Rehumäki sanoo.

Rehumäki on luottavainen, että kausi pääsee alkamaan kelpo kunnossa olevilla kentillä. Sen eteen töitä alettiin paiskia töitä jo viime kaudella.

”Vuodenvaihteen loskakelien aikaan sohjoa oli kolaamassa viheriöiden päältä kriittisinä aikoina iso joukko GoGolfin työntekijöitä aina ylintä johtoa myöten. Onneksi viheriöt näyttivät tuolloin – ja näyttävät edelleen – talvehtineen hyvin”, Rehumäki sanoo.

Golf tarvitsee uusia pelaajia

Tällä viikolla Helsingin Messukeskuksessa pidetään Golfmessut, jotka GoGolf järjestää yhdessä Suomen Messujen kanssa. Samaan aikaan ohjelmassa on suositut Kevätmessut, joten odotukset kävijämäärän suhteen ovat korkealla.

Edellisen kerran Golfmessut järjestettiin vuonna 2020, vain muutama viikko ennen koronapandemian rantautumista Suomeen. Kolmessa vuodessa on tapahtunut golfin saralla hurjan paljon.

Paavo Kettusen mukaan nyt on erittäin mielenkiintoista seurata, mihin asentoon golfmarkkinat asettuvat Suomessa poikkeusvuosien jälkeen.

”Koko Suomi-golfin kannalta on nyt erittäin tärkeää, että harrastajamäärät saadaan pysymään vähintään nykyisellä tasolla. Työn tekemistä sen eteen jatkaa myös GoGolf”, Kettunen lupaa.

Etsi luettavaa