Hyppää sisältöön

GoGolf testasi ensimmäisten joukossa Kytäjän South East -kentän: Korpivaellus on ohi

Kytäjän South Eastin viheriöt ovat saaneet uudet pinnat.

Kytäjän South East -kenttä avattiin tänään viheriöremontin jäljiltä. Vaikka viheriöt ovat vielä pehmeät ja hitaat, voidaan todeta, että Kytäjän ykköskenttä on jo tehnyt paluun Suomen huipulle. Kytäjän omat tavoitteet ovat kuitenkin korkeammalla.

Kytäjän South East -kenttä avattiin tänään viheriöremontin jälkeen. Alkuun kenttä on ainoastaan osakkaiden käytössä, mutta GoGolf pääsi pelaamaan kentän ensimmäisessä ryhmässä yhdessä Kytäjä Golfin hallituksen puheenjohtajan Mika Ahon,  kentänmestari Antti Koskelan ja Golflehden päätoimittajan Jere Jaakkolan kanssa.

Avauslyönnin sai kunnian suorittaa Koskela, joka on tehnyt ison työn viedessään läpi viheriöremontin lyhyessä ajassa. Toukokuussa vanhat viheriöt kaavittiin pois ja tilalle asennettiin kotimaisin voimin Espanjasta rahditse saapunut tekonurmi.

Siirtonurmen hyöty tällaisessa urakassa on se, että reilu kuukausi viimeisen viheriön asennuksesta, kenttä voitiin avata. Mikäli viheriöt olisi uusittu perinteisesti kylvämällä, olisi kestänyt vielä pitkään, ennen kuin niillä olisi päästy pelaamaan.

Tältä ne nyt näyttävät, Kytäjän uusitut viheriöt.

Tältä ne nyt näyttävät, Kytäjän uusitut viheriöt.

Jussi Miettinen

Odotukset uudistettua South Eastia kohtaan olivat suuret. Erityisesti sen kuntoa kohtaan, sillä kenttä ei ole ollut arvoisessaan iskussa pitkään aikaan. Välillä on ollut jopa vähän surullista seurata vierestä huippukentän hiipumista alkuvuosien loistostaan.

Hyvinkäällä sijaitsevan kentän taaperrus on osoittanut hyvin sen, että loistava layout ei auta, jos kentän kuntoa ja yksityiskohtia ei vaalita riittävällä pieteetillä.

Muutos Kytäjällä lähti liikkeelle henkilövaihdoksista ja hallituksen päätöksestä panostaa jälleen asian ytimeen – golfkenttään.

Aiemmin Kytäjällä oli kummallinen kahden kenttämestarin organisaatio. Se osoittautui virheeksi, eikä vähiten sen vuoksi, että kenttämestarien ajatukset eivät aina käyneet yksiin. 

Nyt kentänhoitoa Kytäjällä johtaa 34-vuotias Koskela, joka on lyhyessä ajassa saanut paljon aikaan. Koskelan Kytäjällä palkkasi Jukka Koivu, joka on ollut nyt vuoden verran kentän toimitusjohtajana.

Runsaiden sateiden jäljiltä myös väylät olivat pehmeät.

Runsaiden sateiden jäljiltä myös väylät olivat pehmeät.

Jussi Miettinen

Avauskierroksen perusteella voi jo julistaa, että Kytäjän vaikeat vuodet ovat ohi, vaikka uusitut viheriöt olivat vielä melko hitaat ja pehmeät viime päivien runsaiden sateiden takia.

Kun sateet rauhoittuvat ja viheriöitä päästään jyräämään ja leikkaamaan alemmaksi, ne tulevat nopeutumaan ja napakoitumaan  – ja silloin South East pääsee näyttämään pelaajille kyntensä. 

Tänään viheriön nopeudesta kertova stimp-luku oli kahdeksan jalkaa, kun tavoitteena on 10–10,5 jalkaa. Silloin viheriöt ovat jo todella nopeat. On kuitenkin pitkälti säästä kiinni, milloin noihin nopeuksiin ylletään. Jos sateet jatkuvat, pinnat pysyvät pehmeinä.

Ruohopinta viheriöillä oli kuitenkin jo todella tasainen, eikä siirtonurmen rajoja voinut enää erottaa. Pallo myös käyttäytyi rulliessaan loogisesti. Jos putti ei uponnut, syy löytyi putterin varresta eikä pinnasta.

South Eastin viheriöremontin yhteydessä vaihdettiin viheriöruoholajike. Vaikeasti saatavilla ollut luhtarölli on vaihdettu rönsyrölliin, joka on Suomessa varsin yleinen ruoholajike ja jonka saatavuus on hyvää esimerkiksi viheriöiden paikkokylvöjä ajatellen.

Kytäjällä on uusittu viheriöiden lisäksi myös väyläkyltit.

Kytäjällä on uusittu viheriöiden lisäksi myös väyläkyltit.

Jussi Miettinen

Viheriöremontin yhteydessä viheriöiden muotoja ei ole juuri muutettu. Muutamilla rei’illä on lisätty lippujen paikkoja ja joitain veden valumisen suhteen ongelmallisia kohtia on korjattu. Muuten viheriöt ovat ennallaan – mikä on hyvä asia, sillä eihän niissä muodoissa mitään vikaa ollut.

Viheriöiden lisäksi South East oli muutenkin huippukunnossa. Sen väylät olivat käytännössä virheettömät, jos unohtaa työkoneiden pehmeään maahan aiheuttamia ”haavat”.

Koska kenttä on ollut tähän asti suljettuna, ei väylillä ollut ensimmäistäkään lyöntijälkeä – aivan kuin olisi päässyt pelaamaan ekslusiivisella yksityiskentällä. Takana on myös loistava talvi, ja myös North West on nyt monien mielestä paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan.

Merkittävä parannus South Eastillä on myös se, että väylien reunaan on jälleen kasvatettu pitkää niittyheinää, mikä parantaa kentän visuaalista ilmettä merkittävästi. 

Valitettavasti lähempi tutustuminen heinään paljasti sen, että heinikko on niin tuuheaa ja pallon löytyminen on usein käytännössä mahdotonta. Toisaaltaa Kytäjän väylät ovat niin leveät, että vinoista lyönneistä sietääkin saada penalttia.

Koskela kertoi, että työlistalla on korkealla heinikon perkaaminen pelattavaan kuntoon. Siinä riittää työtä pitkäksi aikaa, sillä niittyheinää on kentällä suuria alueita ja perkaaminen on hidasta puuhaa.

Mutta on Kytäjällä työvoimaakin. Kesällä kentänhoitajia on palkattuna mekaanikot ja puutarhurit mukaan lukien yli 30.

Kytäjän uudet viheriöt olivat virheettömässä kunnossa pinnoiltaan, mutta moni kaipasi niihin lisää napakkuutta.

Kytäjän uudet viheriöt olivat virheettömässä kunnossa pinnoiltaan, mutta moni kaipasi niihin lisää napakkuutta.

Jussi Miettinen

Kytäjä aukeaa vieraspelaajille 15. heinäkuuta.  Siihen asti osakkaat pääsevät pelaamaan uusitulla South Eastillä kaikessa rauhassa.

Jos haluaa tehdä tulosta, kannattaa varata aika mahdollisimman nopeasti, sillä hitaat ja pehmeät viheriöt ovat tietysti helpommat kuin nopeat ja napakat. Heinäkuun lopulla viheriöt ovat varmasti jo lähellä kymmentä stimpiä eli Kytäjän North West -kentän lukemia.

Joka tapauksessa uusittu South East kannattaa käydä tällä kaudella pelaamassa, sillä pitkän korpivaelluksen voi nyt julistaa päättyneeksi.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan tulevia vuosia, sillä toimitusjohtaja Jukka Koivu lupasi, että työ Kytäjän South Eastillä on vasta alussa.

Etsi luettavaa