Hyppää sisältöön

GoGolf testaa – Vuosaaren lyöntimatot toimivat ja helpottavat pelaamista

Ruoholta puhtaalla osumalla wedgen jättämä jälki on Vuosaaren kosteana aamuna usein mittavan kokoinen

Vuosaaressa maanantaina talvikaudeksi pakollisiksi tulevat lyöntimatot tuottivat positiivisen yllätyksen. Osuma palloon tuntuu erilaiselta. Useimmille harrastajille matto tuo helpotusta peliin.

Kerrotaan faktat heti kärkeen:

Vuosaaren golfkenttäyhtiö on kenttähenkilökunnnan aloitteesta testannut lyöntimattoja ja päättänyt ottaa maanantaista eteenpäin Englannista tilaamansa tuotteet käyttöön.

Pelaaminen Vuosaaressa tapahtuu koko talvikauden ajan lyöntimatoilta pallon ollessa väylällä.

Karheikoissa eikä esteissä mattoa käytetä, ei myöskään tiiauspaikoilla, mikäli pelaajalla on kädessään draiveri.

Vuosaareen on hankittu 200 mukana kuljetettavaa lyöntimattoa, joita omat ja vieraspelaajat saavat käyttää veloituksetta.

GoGolfin kolmen hengen tiimi (Teemu Tyry, Tuomas Tyry, Lauri Tyry) testasi mattoja yhdeksän reiän ajan sunnuntaina 22.11. eli päivää ennen mattojen virallista käyttöönottoa maanantaina.

Salo Golf on tilannut Vuosaaren mallin innostamana saman valmistajan mattoja omalle kentälleen.  Näiden lisäksi ainakin yksi muu kotimainen kenttä harkitsee jo alkavalle talvelle lyöntimattojen käyttöönottoa.

Käyttökokemuksia

Teemu Tyry

Matot on suunniteltu golfkäyttöä varten. Ne ovat virtaviivaisen muotoisia, kestävä oloisia ja helppoja käyttää. Oleellinen hyöty pelaajalle tulee jo lyönnin linjaukseen. Matto antaa mailan liikkeelle suuntaa ja helpottaa samalla alkuasennon hakemista.

Maton kulmissa on pienet nastat, jotka näyttävät kokonsa johdosta hyödyttömiltä maton paikalla pysymiseen, mutta tuntuvat toimivan. Matossa on tiitä varten reikä, johon tiin voi painaa väyliltä lyötäessä niin syvälle, että matto pysyy varmasti paikallaan. Testin aikana matto ei kuitenkaan kertaakaan liikkunut paikaltaan omaa pituusmittaansa enempää.

Matolle asetettu pallo on selkeästi normaalia korkeammalla, mikä vaatii huomioimista ja totuttelua. Peli hidastuu automaattisesti jonkin verran mattojen asettelujen ja linjausten takia.

Matolla makaavaan palloon kunnon osuman saaminen on huomattavasti helopompaa ruohollla lepäävään

Matolla makaavaan palloon kunnon osuman saaminen on huomattavasti helopompaa ruohollla lepäävään

Teemu Tyry

Osuman tunne on matosta johtuen erilainen

Heikompikin osuma lähettää pallon ilmaan. Normiosumassa pallo lentää keskimäärin korkeammassa kaaressa. Hyvätasoiselle ja osaavalle pelaajalle pituuskontrollin saaminen lyönteihin voi tuottaa merkittäviä haasteita.

Lähipelissä alle sadasta metristä, jopa viheriön vierestä tunne osumaan ja kontrolli palloon on kuitenkin yllättävän hyvä. Tämän johtuu myös siitä, että pelaaja tietää voivansa luottaa tasaiseen alustaan.

Vähemmän osaavalle pelaajalle matto antaa lähipelissä virhemarginaalia ja mahdollistaa viheriön ympäristössä taitolyöntejä, jotka eivät Vuosaaren lyhyeksi leikatuilla väylillä normiolosuhteissa tulisi kysymykseenkään.

Harrastajatason pelaajalla suurta etua tulee myös pitkissä lyönneissä. Pallo on käytännössä kuin lyhyen tiin päällä tai erittäin hyvin kantavassa karheikossa. 

”Flyerin” vaara vaanii toki jatkuvasti. Vastaavasti lyöntiin voi valita väylältä aina niin ison mailan kuin haluaa. 

Oma vahva veikkaukseni on, että suuri osa pelaajista kokee matolta lyömisen kokonaisuutena helpompana ja linjaamiseen liittyvien etujen johdosta jo lähtökohtaisesti varmempana.

Suurin voittaja on kenttä  

Testipäivänä sunnuntaina kenttä oli huomioiden edellisten päivien ja öiden kovat sateet erinomaisessa kunnossa. Pieniä lammikoita oli joissain paikoissa, etenkin lähestysmislyönneissä ilmaan lensi väylältäkin meheviä turpeita.

Mattojen käytön ja hyödyn tässä mielesssä havaitsi selkeänä hakiessaan  pitkiä turpeita paikalleen. Aivan kaikki pelaajat eivät tätä Vuosaaressakaan tee. Talvikaudella pakkaspäivien välissäkin pelatessa korjaamattomat lyöntijäljet tekevät tuhojaan seuraavan kauden ruohonkasvulle.

Vuosaaren viimeinen väylä marraskun loppupuolella antaa uskoa siihen, että talvikaudesta saattaa tulla golfareille jälleen varsin suotuisa.

Vuosaaren viimeinen väylä marraskun loppupuolella antaa uskoa siihen, että talvikaudesta saattaa tulla golfareille jälleen varsin suotuisa.

Teemu Tyry

Ymmärrän testimme jälkeen entistä paremmin tehtyä päätöstä mattojen pakollisuudesta Vuosaaressa, jossa edellisten vuosien tavoin halutaan pitää kenttä auki talven aikana niin paljon kuin on mahdollista.

Sunnuntaiaamu Vuosaaressa oli vuodenaikaan nähden lämmin (+6 astetta) ja aurinkoinen. Toive siitä, että pelikelejä riittää edes toisinaan läpi talven elää vahvana. 

Oma olettamukseni on, että monet muutkin kentät miettivät saman ratkaisun ottamista käyttöön saatuaan Vuosaaresta sekä pelaajilta käyttökokemuksia.

Lyöntimattoon suhtautuminen on hyvin henkilökohtainen ja tunnepohjainen asia.  Oma suositukseni on, että Vuosaareessa tai mahdollisesti muulla kentällä eteen tuleva ”mattopeli” kannattaa käydä kokeilemassa ennen oman mielipiteen luomista.

Minua se rohkaisi palaamaan Vuosaareen talvikauden aikana kokonaiselle kierrokselle. 

Vuosaari Golf

Etsi luettavaa