Hyppää sisältöön

GoGolf listaa kentät, joilla on pisin pelikausi 2020: ”Jännää nähdä, milloin tulee kausi, jolloin liput hulmuavat jollain kentällä vuoden jokaisena päivänä”

Sea Golf Rönnäs on päättyvän kauden listakärki pelipäivien määrällä mitattuna

Kolmen golfkeskuksen kentillä on pelattu kuluvan vuoden aikana yli 300 päivänä kesäviheriöille. Määrä saattaa kasvaa ennen vuodenvaihdetta kahdella kentällä.

Koronakaudesta 2020 muodostuu lukuisilla mittareilla Suomessa ennätyksellinen. Poikkeuksellisen lämmin alkuvuosi mahdollisti pelaamisen monilla kentillä myös talvikuukausien aikana.

Ensimmäistä kertaa kotimaisen golfin historiassa viheriöille on päästy pelaamaan yli 300 vuorokauden aikana, vieläpä usealla kentällä!

Käynnistyneeseen talvikauteen liittyy pelaajien, golfkeskustenkin osalta entistä suurempia odotuksia ulkomaille suuntautuvien pelimatkojen jäädessä hyvin vähäisiksi.

GoGolf selvitti pitkää pelikautta lajin harrastajille tarjoavien golfkeskusten päättyvän kauden pelipäivät. Alkaneen talvikauden osalta yksikään seuraavista kentistä ei ole ilmoittanut laittavansa luukkujaan kiinni, mikäli pelikelit suosivat golfin pelaamista. 

Seuraavassa listaus kentistä, joilla toimituksen tiedossa olevan mukaan on  ollut (9.12 mennessä) eniten pelipäiviä kesäviheriöille:

1. Sea Golf Rönnäs – talvikaudella yli puolet pelaajista on vieraita

321 pelipäivää (-9.12.2020)

Sea Golf Rönnäsissa pelikauden aloittamisella aikaisin ja lopettamisella mahdollisimman myöhään on pitkät perinteet.  

Rönnäsissä oli pelipäiviä keskiviikkoon 9. joulukuuta mennessä selvällä marginaalilla eniten kotimaisista kentistä, 321.

”Aiemmat pitkät kaudet ovat jääneet selvästi alle 300 viheriöpäivän. Ylivertainen ennätysvuosi tämä on, määrittää toimitusjohtaja Kari Mattila.   

Lausuntoa tukevat Mattilan esittämät tilastot, jotka ulottuvat vuoteen 2008. 

Tilastosta puuttuvat kaksi viimeistä kautta  2019, 261 päivää ja 2020, 321 päivää

Sea Golf Rönnäs

Kun pelipäivien määrä jaetaan 4-5 vuoden jaksoihin, keskiarvot ovat seuraavat:

2008-2011= 225 pelipäivää

2012-2015 =245 pelipäivää

2016-2020= 257 pelipäivää 

”Syynä pelipäivien lisääntymiseen on sekä muutama lumeton talvi, mutta ennen kaikkea muutos pelaajien ja kenttien toimintatavoissa. Moni kokee pelaamisen syksyiselläkin kentällä miellyttäväksi ulkoiluksi. Rönnäsissä syksyn ja talven pelaamisen aiheuttamat vauriot ja kulumat on saatu pidettyä hyvin hallinnassa, jolloin sekä pelaajat että kenttä voittavat”, hän jatkaa.

Joulukuun alkupuolella kenttä on ollut monena päivänä suljettuna, mutta tilannetta seurataan päivä kerrallaan.

”Pidämme kenttiä vielä avoinna sään salliessa. Scramble-kilpailuita pidetään vielä, jos kenttätilanne näyttää sään puolesta varmalta. Kilpailut pelataan peräkkäislähtöinä 1. ja 10. tiiltä ja kaikki yhteiset kokoontumiset (alkuinfo/ palkintojenjako jne.) on jätetty pois. Suosittelemme etämaksamista. Klubiravintola palvelee kentän ollessa auki viikonloppuisin kioskimyyntiperiaatteella.”

”Talvikauden pelaajista yli 50% on vieraita. Aiemmin vieraiden osuus oli suuremp, mutta nyt alueen mökkiläiset ovat matkustusrajoitusten ja muiden aktiviteettien puuttuessa vielä aktiivisia pelaajia”, Mattila jatkaa.

Sea Golf Rönnäs

2. Vihti Golf – uranuurtajia kauden pidentämisessä

305 pelipäivää (-9.12.2020)

Vihti Golf oli maamme kentistä ainoa, jonka kentttä oli tammi-helmikuussa avoinna jokaisena päivänä

Vihti Golf oli maamme kentistä ainoa, jonka kentttä oli tammi-helmikuussa avoinna jokaisena päivänä

Teemu Tyry

Vihti Golfin  omistajiin lukeutuva Janne Uotila vastaa puhelimeen Leviltä, jossa hän on valmentamassa juniori-ikäisiä laskettelijoita.

”Meidän talvikautemme käynnistyi joulukuun 2019 loppupuolella. Tammikuussa ja helmikuussa kenttä oli kesäviheriöille joka ainut päivä avoinna”, hän vetää ulkomuistista faktaa.

”Maaliskuussa  pidimme golfmessujen yhteydessä henkilökuntaresurssien vuoksi kaksi viikko huilia pelaamisesta. Toisella puoliskolla maaliskuuta koronaviruksen johdosta jatkoimme taukoa, mutta huhtikuusta on taas vedetty pitäen vain yksittäisiä päiviä sään vuoksi kenttää suljettuna.”

”Yksinkertaisella matematiikalla kenttämme on ollut avoinna 305-310 päivää (tiistai 8.12). Avaamme varmasti, mikäli säät sallivat. Tarkat luvut saan sinulle vuodenvaihteen jälkeen kirjanpitäjältämme. Mutta 305 on tällä hetkellä varma luku”, Uotila jatkaa.

Vihdin kotisivuilla kilpailuohjelmassa on myös kilpailut vielä kahtena lauantaina ennen joulua.

”Henkilökohtaisesti toivoisin kyllä kunnon talvia. Vihdille rinteiden avoinna oleminen on talvella huomattavasti järkevämpää, kuin golfkentän pyörittäminen.”

Janne Uotilan isä, edesmennyt Juhani Uotila oli Suomessa ensimmäisiä, joka panosti golfkenttänsä tuottojen lisäämiseen markkinoimalla pidempää pelikautta.

Vihti Golf

3. Hiisi-Golf – pisin golfkausi Etelä-Suomen ulkopuolella

-300 pelipäivää (-9.12.2020)

Hiisi-Golf on Pirkanmaalla merkittävä uusien pelaajien kasvattaja. Omia jäseniäkin on lähes tuhat

Hiisi-Golf on Pirkanmaalla merkittävä uusien pelaajien kasvattaja. Omia jäseniäkin on lähes tuhat

Teemu Tyry

Hiisi-Golfin perustaja Pekka Isotalo laittoi tämän artikkelin kirjoittajalle alkuviikosta viestin ”haamurajan” rikkkomisesta yhdeksänreikäisellä Farmi-kentällä Lempäälässä.

Hiisi-Golfin ennätys 292 päivää kesäviheriöille kaudelta 2014 paranee vielä vuodenvaihteeseen mennessä, mikäli kelit sen sallivat.

”Meillä oli sunnuntaina 88 pelaajaa kentällä kiertämässä, alkuviikostakin kahtena päivänä yhteensä  reilut 70. Kauden starttimäärässä ollaan viiden pelaajan päässä 25 000 kierroksesta”, Isotalo kertoi puhelimessa.

Kasvu on hurjaa edellisvuodesta, jolloin Lempässä pelattiin noin 10 000 kierrosta.

Hiisi-Golf

4. Salo Golf – puistogolfia kaupungin kupeessa

-295 pelipäivää (-9.12.2020)

Salo Golfissa vieraspelaajat ovat merkittävät tulonlähde talvikauden aikana

Salo Golfissa vieraspelaajat ovat merkittävät tulonlähde talvikauden aikana

Salo Golf

Tämä on varmasti meillä all time record”, vakuuttaa Salo Golfin toimitusjohtaja Tomi Paju ynnätessään pelipäivien määräksi 295.

”Off seasonin aikaan (tammi, helmi, maalis, marras,joulukuu) kenttä ollut auki jo  81 päivää.” 

”Mottomme ja sloganimme, ympärivuotista hyvinvointia Suomen/maailman parhaassa  urheilupuistossa”, on ollut totta jo  pitkään. Aiemmin talvisin on jäsenille järjestetty sisäaktiviteettia, nyt näyttää siltä, että ollaan golfkentällä/ulkona lähes koko vuosi.” 

Tomi Paju on etenkin talvikaudella Salo Golfissa all round-mies, joka vastaa monesta postista pelaamisen mahdollistamiseksi

Tomi Paju on etenkin talvikaudella Salo Golfissa all round-mies, joka vastaa monesta postista pelaamisen mahdollistamiseksi

Salo Golf

”Jokaisena kuukautena on kentälle päästy, ja juurikin kesäviheriöille. En näe tässä ongelmaa, kentän huoltotöitä tehdään talvella pelin lomassa. Griinien kesto oli viime talvena hyvä, ei merkittävää vaikutusta kasvukauden alussa. Viime ja tänä talvena ei ole myöskään henkilökunnan lomat haitanneet aukioloa, koska lomareissut eivät toteutuneet.”

”Jatkossa tämä voi hiukan vaatia järjestelyjä. Talvigolf vaatii kuitenkin aika monen henkilön työpanoksen”, Paju jatkaa.

Toimitusjohtajan osuus palvelujen tuottamisesta on ratkaiseva.

”Nyt kenttämestarin, caddiemasterin ja toimarin rotsit pukee päälle vain yksi henkilö. Iltapäivällä katsaus seuraavan päivän sääennusteeseen, päätös seuraavan päivän ajanvarauksen avaamisesta säävarauksella. Kun siihen lisää vielä viestinnän ja yhteydenpidot pelaajiin, ynnä muut pikku hommelit, riittää kiirettä”, Paju kuvaa toimenkuvaansa varsin iloisella mielellä siitä valittamatta.

”Tällä  mallilla kuitenkin saimme  tammi-maaliskuussa omien jäsentemme lisäksi 1200 vieraskierrosta. Eli ei mennyt hukkaan.”

Ilmasto on muuttunut ja golf muuttumassa ainakin täällä ”rannikolla” ympärivuotiseksi.”

Vuosaaren esimerkin mukaisesti Salossa otetttiin joulukuun alussa käyttöön lyöntimatot.

”Matoista ei ole kuulunut negatiivista. Erittäin yleinen kommentti on,  pari ekaa lyöntiä oli hiukan hakemista, sen jälkeen ok. Nyt toivotaan jo eri värisiä mattoja, mikä on selvästi positiivinen viesti”, Tomi Paju tiivistää nopeaan tahtiin Salo Golfin talvikuulumiset.

Salo Golf

5. Meri-Teijo Golf – talvigolfin ensimmäinen pyhiinvaelluskohde

-288 pelipäivää (-9.12.2020)

Meri-Teijossa kentän kuntoon panostaminen on tuottanut viimeisten vuosien aikana hienoja tuloksia

Meri-Teijossa kentän kuntoon panostaminen on tuottanut viimeisten vuosien aikana hienoja tuloksia

Meri-Teijo Golf / Henry Lahtonen

Meri-Teijo oli 1990-luvulla ensimmäinen kenttä, jolle etenkin varhain keväällä ajettiin pitkiäkin matkoja pelaamaan jopa Pohjanmaalta. Kausi on pidentynyt muuallakin kuin Etelä-Suomessa, Meri-Teijo on saanut runsaast kilpailua markkinoille, joilla se oli pitkään ykkönen kilpailun puuttuessa.

”Meillä on ollut erinomainen kausi. Kenttään on panostettu, se on ollut mainiossa kunnossa. Halikonlahti kentän laidalla lämmittää. Varsinaisen sesongin ulkopuolellakin meillä on tarjota erinomaiset puitteet pelaamiseen”, kertoo Meri-Teijo tiedotuksesta ja viestinnästä vastaava hallituksen jäsen Henry Lahtonen.

Alkuviikosta Meri-Teijo oli muiden kenttien tapaan suljettu.

”Reagoimme nopeasti muuttuviin tilateisiin ja toivotamme vieraspelaajat tervetulleiksi taas säiden salliessa. Live-kameran kuva nettisivuillamme antaa aina reaaliaikaisen kuvan olosuhteista”, Lahtonen muistuttaa.

Meri-Teijo Golf

6.Pickala Golf – kausi on pidentynyt kuuden vuoden jaksossa 15 päivää

-263 pelipäivää (-9.12.2020)

Pickalassa omien pelaajien kierrosmäärät ovat kasvaneet kaudella 2020 edellisvuodesta noin 65 prosenttia

Pickalassa omien pelaajien kierrosmäärät ovat kasvaneet kaudella 2020 edellisvuodesta noin 65 prosenttia

Teemu Kiiskinen

Ainoa kärkipään golfskeskus , jossa ei ole rikottu aiempia ennätyksiä on Pickala Golf. Vuonna 2015 viheriöitä oli pelattavana 282 päivän aikana.  Tämän vuoden joulukuun  9. päivänä tarkka luku oli 263, joten vanha ennätys jäänee voimaan.  

”Tällä kaudella ei  ole enää tapahtumia, mutta filosofiamme on, että kenttä on pelaajia varten,  ja pidämme auki aina kun se on kelien puolesta mahdollista. Yksittäinen aukiolopäivä ei kuitenkaan ikinä mene kentän hoidon kannalta ison kuvan edelle”, toimitusjohtaja Janne Pelkonen kertoo

Pickalassa omat osakkaat ja pelioikeuksien haltijat pelaavat valtaosan kieroksista. Vierailijoita on  kauden mittaan ollut vain 11 prosenttia.

”Tämä osuus toteutuu myös varsinaisen sesongin ulkopuolella. Vuoden 2020 aikana omat pelaajat ovat pelanneet 65 % enemmän kierroksia kuin edellisvuonna”, antaa Pelkonen varsin kuvaavan prosentin pickalaisten aktiivisuudesta.

Pickalassa tilastoja kesäviheriöille pelaamisesta  on  Sea Golf Rönnäsin tavoin vuodelle 2008 asti. (Pickalan toimittamista tilastoista puuttuu vuosi 2009)

Pickalasssa kauden pituus on kasvanut 15 päivää kuuden vuoden jaksossa

Keskimäärin Pickalasssa kausi oli 2008-2014  reilut kaksi viikkoa lyhyempi, 234 päivää, kuin 2015-2020  jolloin  pelipäiviä on ollut keskiarvona 249  kautta kohden.

”Kauden pituus antaa erittäin paljon lisäarvoa pelaajille. On jännää nähdä mlloin tulee vuosi, jolloin liput hulmuavat  jollain kentällä vuoden jokaisena päivänä”, Janne Pelkonen nostaa oma-aloitteisesti esiin pohdinnan, jota käydään enenevässä määrin golfarien keskuudessa.

Listaus, eniten pelipäiviä kesäviheriöille kauden 2020 aikana (-9.12.2020) mennessä näyttää siis tältä:

1. Sea Golf Rönnäs, 321päivää

2. Vihti Golf, 305

3. Hiisi-Golf 300

4. Salo Golf, 295 

5. Meri-Teijo, 288

6. Pickala Golf, 263

Kärkikuusikon haastajat:

Julkaisemamme kärkikuusikon ulkopuolelle jäävät muun muassa Vuosaari Golf sekä HanGolf, joiden kentillä pelataan erittäin aktiivisesti talvisin.  

Mikäli tiedossasi  tai mielessäsi on golfkeskus, jossa kausi on käsityksesi mukaan pidempi kuin kärkikuusikon viimeisellä kentällä, toivomme sinun ilmoittavan asiasta (teemu@gogolf.fi)

Vuosaari Golf – valmius avata säiden salliessa

-256 pelipäivää xx  (-9.12.2020)

Vuosaari otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön lyöntimatot talvikauden ajaksi

Vuosaari otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön lyöntimatot talvikauden ajaksi

Lassi Pekka Tilander

Helsingin Vuosaaressa links-tyyppisellä entisellä jätemaalla on talveen ja märkiin keleihin soveltuvat kovat pinnat, jotka mahdollistavat pitkän pelikauden. Vuosaari Golf otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön lyöntimatot talvikaudelle, jota tässä vaiheessa kesti joulukuun alkupuolelle.

”Meillä on edellisvuoden tapaan valmius avata kenttä talvisaikaan, mikäli luvassa on pidempiä golfille sopivia kelejä”, lupaa toimitusjohtaja Harri Mankki.

Vuosari lukeutuu niihin lukuisiin golfkenttiin, jotka ovat joulukuun mukaan lukien olleet avoinna  22 kuukauden ajan, ainakin yhden tai muutaman päivän kuun aikana.

Joulukuun yhdeksänteen päivään mennessä Vuosaaressa oli pelattu kesäviheriöille 245 päivän aikana, eli yli kahdeksan kuukautta.

Vuosaari Golfin ravintola on jo usean vuoden ajan toiminut ympärivuotisesti arkipäivisin etenkin suosittuna lounasravintolana.

xx

(Vuosaari Golfin pelipäiviä korotettu toimitusjohtaja Harri Mankin artikkelin ilmestymisen jälkeen suorittaman tarkistuslaskennan tuloksena 245 = 256)

Vuosaari Golf

HanGolf – aiempi ennätys 297 päivää siirtyi historiaan

Suomen eteläisin golfkenttä, Hangon Golf on profiloitunut yhdeksi talvigolfin tyyssijoista Suomessa. Kuluvan vuoden osalta ennätyksiä ei kuitenkaan ole luvassa, sillä kenttä avattiin vasta 23. huhtikuuta koronaviruksen jälkimainingeissa.

”Syksyllä ja nyt alkutalvesta on ollut taas totutun vilkasta. Pakkanen sanelee pitkälti pelipäivien määrää joulukuussa”, muistuttaa toimitusjohtaja Lena Haanpää

Meri lämmittää Hangossa, mutta auringon nousun ja laskun välistä aikaa on joulukuussa vain reilut kuusi tuntia.

Meri lämmittää Hangossa, mutta auringon nousun ja laskun välistä aikaa on joulukuussa vain reilut kuusi tuntia.

Hangon Golf, Lena Haanpää

Ennen koronakautta Suomen ennätys kesäviheriöille (297 päivää)  oli Hangon Golfin hallussa.

”Vuonna 2015 kenttämme oli avoinna 10 kuukauden ajan (28.2-26.12.)  lähes tauotta, viittä päivää lukuunottamatta”, Haanpää muistaa kauden, jolloin monella muullakin kentällä kirjattiin ennätyslukuja.

Niitä ei kuitenkaan syntynyt siinä määrin, kuin piakkkoin päättyvän vuoden aikana.

HanGolf

Etsi luettavaa