Hyppää sisältöön

Fysiikkatreeniin tykästynyt Sami Välimäki palaa kisakentille: ”Tosi kivaa päästä pelaamaan”

Taas mennään. Vaino Viitaharju ja ensimmäistä kertaa Teneriffalla oleva Sami Välimäki  toivovat kauden päättyvän edellisvuoden tapaan Race to Dubain finaalikisaan

Välimäki pelaa kaksi ensimmäistä kilpailuaan Teneriffalla ja tavoittelee toukokuun 20.-23. päivä menestystä uransa toisessa majorissa, PGA Championshipissa

Sami Välimäki sai tammikuussa pidetyssä Urheilugaalassa upeasti sujuneen ET-kautensa jälkeen historialisia tunnustuksia menestyksistään.

Omanin kisan voitto valittin vuoden 2020 Sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi yleisöäänestyksessä.

Hän sai 30,9 prosenttia annetuista äänistä, Kaisa Mäkäräisen jäähyväiskilpailu (20,5%) jäi hopealle, naisten jalkapallomaajoukkueen (Helmarit) voitto Skotlannista (17,3%) sijoittui kolmanneksi.
Välimäki palkittiin samassa tilaisuudessa myös ykkösenä Vuoden läpimurrosta. 
Vuoden urheiljia -äänestyksessä hän oli sensaatiomaisesti toinen Lucas Hradeckyn jälkeen. 

”Hienoltahan nuo tunnustukset tuntuivat silloin ja edelleen. Tosi upeilta”, Välimäki määrittää lähes 3,5 kuukautta myöhemmin.

Kilpailukausi käynnistyi hänen osaltaan pian palkitsemisten jälkeen kolmella merkittävällä kisalla Lähi-Idässä, sekä helmikuun lopussa Floridassa pelatulla WGC:n kilpailulla.
Menestys jäi korkeille nousseisiin odotuksiin nähden hyvin vaatimattomaksi. Lähi-idässä Välimäki pääsi vain kerran jatkoon, Floridassa maailmantähtien seassa sijaluvuksi tuli 64:s, vain seitsemän pelaajan jäätyä suomalaisen taakse..

Välimäki taustajoukkoineen teki kovan päätöksen ja jättäytyi reilun kahden kuukauden tauolle.

”Pelasin huonosti, pallon lyöminen oli vaikeaa, kyllä se oli järkiratkaisu. Kausi on pitkä ja tarvitsin uuden latauksen.”

Fysiikkatreenit maistuvat jatkossakin

22-vuotias pirkkalainen ilmoitti tauon alkaessa, että hän aikoo keskittyä pitkälti oman fysiikkans parantamiseen.
”Se on toteutunutkin. Ensimmäistä kertaa elämässäni voin sanoa nauttineeni niistäkin treeneistä, jotka aiemmin eivät ole maistuneet. Perusvoimaa on hankittu lisää, tankojumppaa on tehty perusteellisesti. Kun pienen tauon jälkeen lajitreeni taas käynnistyi, siirryimme enemmän nopeustreeneihin.”

Samaan hengenvetoon Välimäki vakuuttaa kehittyneensä, vaikka mitään varsinaisesti uutta ei fysiikkapuolelle ole tuotu treenarina jo vuosia toimineen  Pasi Keskumäen ohjeistuksessa.
”Kyllä vakaa tarkoitus on panostaa fysiikkattreeneihin myös kisaviikkojen aikana . Voimatasojen säilyttäminen on matkaviikkojen aikana oleellinen tavoite.” 

Sami Välimäki ja Timo Karvinen lähtevät yhteisen taipaleensa pisimmälle matkalle Tokioon lauantaina

Sami Välimäki ja Timo Karvinen lähtevät yhteisen taipaleensa pisimmälle matkalle Tokioon lauantaina

Teemu Tyry

Valmentaja Timo Karvinen on kehunut suojattinsa lyönnin lentokaaren muuttumista toivottuun suuntaan harjoituksissa.
”Siltä se on itsestänikin tuntunut. Treenasin alkuun paljon sisätiloissa. Pidimme Timon kanssa kahden viikon leirin Dubaissa, jonka jälkeen Suomessa ehdin olla vain viikon. Nyt on aika hankkia pelituntumaa”,  lauantaina Teneriffalle yhdessä caddiensä Väinö Viitaharjun kanssa matkustanut Välimäki kertoi.

Costa Adejen kentällä Teneriffalla pelataan kaksi ET:n  perättäistä kisaa, jonka jälkeen halukkaille on vielä tarjolla British Masters perinteikkäällä Belfryn kentällä ennen PGA Championshipia (20.-23.5). 

Kaksi aiempaa USA:n kisaa, US Open (78-76, MC) sekä WGC:n kisa  ovat sujuneet mollivoittoisesti. Onko näistä tapahtumista jäänyt mitä evääksi tulevia varten?
”Ei varsinaisesti mitään ihmeellistä. Kun pelin saa kulkemaan, kyllä se toimii valtameren takanakin.”

”Olympialaisiin olisi siistiä päästä mukaan”

PGA Championshipin kisakenttään Kiawah Islandiin Välimäki ei vielä ole perehtynyt, eikä hänellä ole muistikuvaa myöskään vuoden 2012 kisasta, jossa Rory McIlroy kylvetti muut voittamalla kahdeksan lyönnin erolla seuraaviin.

”Tämän kauden tavoite on isossa kuvassa kehittyä pelaaajana, tehdä sen eteen pitkäjännitteisesti töitä. Muihin majoreihin (US Open, Open Championship) on paikka vielä ansaitsematta, mutta toki ne kutkuttavat.”
”Olympialaisille nostan isosti peukkua, olisi tosi siistiä päästä mukaan ja menestymään.”

Karsintaa on jäljellä vajaat kaksi kuukautta.
Maailmanlistalla Sami Välimäki oli ennen vuodenvaihdetta parhaimmillaan 68:s, nyt sijoitus on 105.
Kaksi suomalaista pääsee varmuudella mukaan, Tokioon mielivät myös Kalle Samooja (131.) sekä Mikko Korhonen (227).

Välimäki on erittäin vahvoilla, mutta ei kuitenkaan vielä varma olympiaedustaja, mikäli kisat kyetään järjestämään.
”Tuntuu kyllä todella kivalta päästä kilpailemaankin. Fyysinen kunto on parempi, henkinen olo fressi. Menestystä lähdemme hakemaan Väinön kanssa jo ensimmäisestä kisasta.”

 

Etsi luettavaa