Hyppää sisältöön

Floridan kentät huippukunnossa mutta vajaakäytöllä: ”Lumilintuja ja turisteja odotetaan golfkentille”

Etelä-Florida on sadoittain hyvätasoisia ja hinta-laatusuhteessa edullisia kenttiä tarjolla

Suomalaiset lumilinnut haaveilevat pääsevänsä talvikoteihinsa vielä tulevan kevään aikana. Koripalloilijana loistavan uran tehnyt Mikko Koskinen kuntoutti itsensä kuoleman porteilta takaisin peliin.

Maailman parhaaksi golfkeskittymäksi syystäkin kutsuttu Palm Beachin piirikunta Etelä-Floridassa odottelee koronarokotusten tehoavan ja turistien palaavan palvelualoja, etenkin golfkenttien liiketoimintaa piristämään.

”Golfkentät Palm Beachissa ovat hienossa kunnossa. Niiden käyttöaste on ”lumilintujen” ja turistien puutteen vuoksi normaalia alhaisemmalla tasolla. Golfparatiisissa paistaa aurinko lämpimästi läpi talven. Elämä on koronaa lukuunottamatta mallillaan”, mainostoimistoalalla ja urheilutoimittajana pitkän uran tehnyt Mikko Koskinen kertoo  puhelimessa.

Mikko Koskinen on taas sellaisessa kunnossa, josta taustalta on havaittavissa huppu-urheilijan olemusta

Mikko Koskinen on taas sellaisessa kunnossa, josta taustalta on havaittavissa huppu-urheilijan olemusta

USA:n ainoan suomenkielisen lehden, Amerikan Uuutisten kustantaja, päätoimittaja Koskinen on vannoutunut urheilumies, jonka ykkösharrastus on golf.

Koskinen asuu suomalaiskaupungiksi kutsutussa Lake Worthissa ja seuraa erittäin aktivisesti kymmenen eri urheilulajin tapahtumia USA:ssa sekä muualla  maailmassa.

Lake Worthista on matkaa Miamiin reilu tunti, toiseeen suuntaan pohjoiseen West Palm Beachiin reilut 20 minuuttia.

Golfkenttien määrä osavaltiossa on 1250.  Sen jälkeen kun Koskisen perheen muutti Floridaan 90-luvulla, väkimäärä on kasvanut yli 50 prosenttia, ollen nyt 23 miljoonaa.

Koronavirus sulki kentät kahdeksi kuukaudeksi, turistien puute on nostanut hintatasoa.

Golfparatiisiksi etenkin Palm Beachin piirikunnan aluetta voi kutsua sen johdosta, että hinta-laatusuhteessa erinomaisia kenttiä on tarjolla kymmenittäin ja ilmasto kuumia kesäkuukausia lukuunottamatta ihanteellinen lajin harrastamiselle.

”Eikä se nyt vaan ole sattumaa, että tällä alueella asuu valtaosa maailman terävimmästä kärjestä”, Koskinen säestää nostaen esiin Jack Nicklauksen, Tiger Woodsin, Dustin Johnsonin, Brooks Koepkan, Justin Thomasin, sekä lukuisat muut PGA Tourin tähdet.

”Koronaviruksen iskettyä USA:han golfkentätkin pistettiin kahdeksi kuukaudeksi kiinni. Kun ne avattiin alkukesästä, asiaan kuuluvia rajoituksia oli runsaasti. Alkuun jokaisella piti olla oma golfauto, seuraavaksi samassa autossa kulkeneet eristettin pleksillä. Golfkenttien talous on ollut kovilla, sillä turistien ja talvikaudet lämpimässä viettävien ”snowbirdien” (lumililinnut) puuttumisen vuoksi pelaaminen on aiempaa vähäisempää. Tämä on aiheuttanut hintojen nousua, ei suinkaan putoamista. Greenfeet ovat nousseet 15-20  prosenttia. Alle 50 dollarin kierrokset (auton kanssa) ovat nykyisessä tilanteessa harvinaisia”, Koskinen kiteyttää tilanteen.

”On tämä kova paikka tietysti koko osavaltiolle, etenkin ravintoloille, joista melkoinen osa on joutunut, tai joutuu sulkemaan ovensa.”

Normitalvena Koskinen kiertää kenttiä säännöllisesti suomalaisista muodostuvien ryhmien kanssa.

”Nyt meitä on täällä kuusi suomalaista kentillä. Kymmeniä ystäviä ja kavereita on Suomessa odottamassa parempia aikoja. Vain kansallisuuden omaavat, sekä green cardin haltijat ovat oikeutettuja matkustamaan USA:han”, hän muistuttaa.

Toimittajan taustansa vuoksi Mikko Koskinen on kerännyt eri julkisista tietolähteistä jo 290 päivän ajan tilastot tartunnoista, sairaalaan joutuneista.

Palm Beachin piirikunnassa asukkaita on 1,5 miljoonaa.

”Näistä 80.600 on sairastunut, 4954 on ollut sairaalahoidossa ja 1866 on menehtynyt. Viruksen ote on vaihdellut melkoisesti, se kiihtyy ja laantuu vuorotellen”, hän lataa numerot ulkomuistista heti joulun jälkeen.

Suomalaisseniorit muistuttavat toisiaan yhteisistä riennoista sosiaalisessa mediassa

Palm Beachin piirikunnan pikkukaupungeissa asuu talvisin melkoinen määrä suomalaisgolfareita. Monet heistä ovat USA:ssa 3-5 kuukautta.

Maajoukkuetasolla seniorisarjoissa menestystä saavuttaneet Kari Nyman ja Alpo Mäntykorpi ovat ilahduttaneet kuvaterveisin somessa toisiaan ja kavereitaan yhteisistä hetkistä Floridassa.

Alpo Mäntykorpi (vas.) ja Kari Nyman tapaavat tämän talven aikana Floridan sijasta enimmäkseen sosiaalisessa mediassa, jossa myös tämä kuva ilahdutti heidän ystäviään

Alpo Mäntykorpi (vas.) ja Kari Nyman tapaavat tämän talven aikana Floridan sijasta enimmäkseen sosiaalisessa mediassa, jossa myös tämä kuva ilahdutti heidän ystäviään

”USA:ssa on talvikoti, joten kyllä meneillään oleva on muodostunut sisällöltään erilaiseksi. Eniten tietysti kaipaan aurinkoa ja valoa, pelaamista sekä kavereita. Kovimmin on iskenyt tajuntaan se, kuinka pimeää Suomessa on talvella”,  Kaarinassa asuva Kari Nyman myöntää.

Hän on yksi suomalaisryhmien ahkerimmista pelaajista ja harjoittelijoista alueella.

”Alpo minut jo toistakymmentä vuotta sitten Floridaan houkutteli. Olin kerralla myyty. Työelämässä vielä ollessani matkat olivat alkuun lyhyempiä. Kun siirryin eläkkeelle, hankin oman asunnon Floridasta. Pelaaminen on huokeaa ja mutkatonta, harjoitteluun avautuu hienot mahdollisuudet.”

”Tietysti se on iso plussa, että kilpakumppaneita puolisoineen kotimaan kentiltä on asettunut samoille seuduille. Yhteisöllisyys on merkittävä tekijä viihtymisen osalta. Floridassa avautuu aktiiviselle ihmiselle runsaasti muitakin ajanvietteitä golfin lisäksi.”

Kari Nyman kilpailee tulevalla kaudella 65 – ja 70-vuotiaiden kiertueilla.

”Olen treenanut puolison kanssa Mika Brunoun perustamassa Talk Birdie Areenassa. Ei pidä antaa itselleen mitään tekosyytä harjoittelun laistamiselle. Pian se aurinko paistaa Suomessakin korkeammalta, on hyvä olla valmiina kenttien avautuessa.” 

Okeheelee Golf Course ( 27-reikää)  on yksi Alpo Mäntykorven ja Kari Nymanin suosikkikohteista

Okeheelee Golf Course ( 27-reikää) on yksi Alpo Mäntykorven ja Kari Nymanin suosikkikohteista

Okeeheelee Golf

Kun koronapandemia hellittää, Nyman toivoo pääsevänsä vielä kevään aikana Floridaan.

”En pidä lainkaan mahdottomana, että se voisi tapahtua jopa maalis-huhtikuun aikana, mikäli rokotukset parantavat toivotulla nopeudella tilannetta.”

Alpo Mäntykorpi on samoilla linjoilla.

”Heti lähdetään vaimon kanssa kun se on mahdollista. Vaikka lyhyeksikin aikaa ja kaikkia suosituksia noudattaen ilman uhoa. Veikkaukseni on, että huhtikuulla ennen kotimaisen kauden käynnistymistä voisi onnistua.”

Amerikan Uutiset on viimeinen 350:sta suomalaisesta lehdestä USA:ssa

Helsingin yliopistossa toimittajan työhönsä tutkinnon suorittaneen, oululaislähtöisen Mikko Koskisen  monet muistavat oman aikakautensa kultaranteena koripallokentiltä.

Hän oli maajoukkueen pistelinko, sekä avainpelaaja Turun NMKY:ssa ja Tampereen Pyrinnössä.

Työruralle mahtuu pitkäaikainen ja menestykseäs ura myös mainostoimistomaailmassa.

Floridaan hän muutti 1990-luvulla ja otti hoitaaaksen Amerikan Uutisten toimittamisen ja kustantamisen.

”Tässä maassa on ilmestynyt yhteensä 350 suomenkielistä lehteä vuodesta 1876 alkaen.”

Määrä tuntuu uskomattoman suurelta, valtava oli muuttoaaltokin länteen.

 ”Suomesta muutti vuosien 1870-1939 välisenä aikana Yhdysvaltoihin 420 000 siirtolaista. Sotien jälkeen määrä oli vuoteen 1990 asti noin 42 000. Suomea äidinkielenään puhuvia tästä määrästä on jäljellä enää murto-osa heidän jälkeläisistään”, Koskinen taustoittaa.

Floridassa suomensukuisista arvioidaan olevan noin neljäsosa.

”Edeltäjäni päätoimittajana määritteli, että Amerikan Uutisten tekeminen ei ole varsinaisesti liiketoimintaa, vaan kulttuuriteko. Hän evästi minua jatkamaan lehteä niin pitkään, kun maassa on yksikin Suomen kielen taitoinen lukija”, Koskinen jatkaa.

Tilaajakannan kasvattaminen on vaikeaa, eikä sitoutumaton lehti ota vastaan lahjoituksia.

”Olemme saaneet kuitenkin merkittäviä kotimaisia yrityksiä ilmoittajiksemme”, Koskinen iloitsee mainiten nimeltä Kone Oyj:n sekä Ponsse Oy:n.

1996 Amerikan Uutisiin sulautettiin Eero Erkon 1905 perustama New Yorkin Uutiset. 

”Keväällä 2022 vietämme Amerikan Uutisten 90-vuotisjuhlia työn merkeissä”, lupaa tällä erää ainoan USA:ssa ilmestyvän suomalaislehden kustantaja.

Mikko Koskinen kävi lähellä kuolemaa ja muuttui mukavammaksi mieheksi

71-vuotias Koskinen sai 3,5 vuotta sitten lääkäriltä diagnoosin sydämen vajaatoiminnasta.

Entinen huippu-urheilija oli turvonnut epäterveellisten ruokailutottumusten ja oluen lipittelyn myötä varsin heikkoon kuntoon. 

”Se oli iso stoppi ja uuden startin paikka. Kardiologini Michael Ray sanoi myöhemmin, että kävin kovin lähellä kuolemaa. Eihän sitä ollut tajunnut, kun kunto heikkeni tasaisesti 20 vuoden ajan.

 Uniapnea vaivasi ja  tunsin olleeni aika ajoin varsin epämukavaa seuraa”, Koskinen muistelee.

Entinen huippu-urheilija sai lääkärin tiukan ripityksen myötä otteen tekemisistään, aloittaen määrätietoisen itsensä kuntouttamisen.

”Alkoholi, minun kohdallani olut jäi pois. Tilalle tuli päivittäinen liikunta, uintia, pyöräilyä, sekä muilla kuntovälineillä aktiivista toimintaa. Fysioterapeutiksi opiskellut poikani Olli suunnitteli seitsemän liikkeen kuminauhatreenit. Näillä sain suunnan kääntymään”, painoaan peräti 39 kiloa pudottanut Koskinen iloitsee.

Elämäntapamuutos tuotti myös avun uniapneaan, jota varten käyttämänsä lääkityksen Koskinen kykeni lopettamaan. Myöskään kardiologin ehdottamaa sydämen tahdistinta ei lopulta tarvinnut rintaan asettaa.

Veikko Nikula ja Mikko Koskinen poikien matkalla Floridan eksklusiivisimpiin kaupunkeihin lukeutuvassa  Naplesissa.

Veikko Nikula ja Mikko Koskinen poikien matkalla Floridan eksklusiivisimpiin kaupunkeihin lukeutuvassa Naplesissa.

”Painon suhteen olen vielä matkalla kohden päämäärääni,  jonka uskon tavoittavani kesään mennessä. Merkittävää on myös se, että lyön golfpalloa taas huomattavasti pidemmälle kuin heikkokuntoisena. Omakuva on muuttunut melkoisesti, tunnen olevani huomattavasti mukavampi muita ihmisiä kohtaan.”

Syksyllä Mikko Koskinen osallistui Floridan seniorien mestaruuskisoihin yhdessä 86-vuotiaan ystävänsä Veikko Nikulan kanssa.

”Tämä on minulle traditio, joka on jäänyt väliin heikkoina vuosina. Sitäkin paremmalta se tuntui, kun olin kovasti tehnyt töitä kuntoutumisen eteen. Veikossa minulla on hieno malli siitä, kuinka mies pysyy kunnossa, kun pitää itsestään huolta”, Mikko Koskinen tähdentää.

Ohessa video Okeeheelee Golf Courselta, joka on yksi West Palm Beachin suosituimmmista kentistä.

Amerikan Uutiset

Etsi luettavaa