Hyppää sisältöön

Finnish Tour -voittajat tähtäävät isoille toureille – uusi kausi alkaa toukokuussa

Jaapo Jämsä ja Katri Bakker suuntaavat jo tiistaina Vierumäelle valmistautumaan torstaina käynnistyvään CT:n kisaan. KUVA: JUHA HAKULINEN

Finnish Tourin ensimmäinen osakilpailu pelataan toukokuun lopulla. Kysyimme viime vuoden ranking-voittajilta Jaapo Jämsältä ja Katri Bakkerilta, miten valmistautuminen uuteen kauteen on sujunut.

Kevät lähestyy ja golfmailoja kaivetaan jo kellareista takaisin eteiseen. Finnish PGA Golf Tour presented by Crispin eli Finnish Tourin viime vuoden ranking-voittajalla Jaapo Jämsällä sen sijaan taukoa ei ole ollut. 2023 vuoden loppupuolella järjestettävät European Tour -karsinnat ovat 22-vuotiaalle Jämsällä kauden kirkkaimpana tähtäimenä. 

Viime vuonna lyönti kulki. Jämsä kirjautti itselleen 409 pistettä ja kakkoseksi tullut Rasmus Karlsson jäi 10 pisteen päähän. Mitään taikatemppuja voittoon ei vaadittu. Jämsän peli 2022 kaudella oli simppeliä ja tehokasta.

”Joka kisassa olin aika toistettava, että ei ollu mitään highlighteja, mutta ei myöskään mitään huonoja kisoja. Aika tasaista peliä koko ajan”, Jämsä summaa. 

”Golfkurssille, kun lapsenvahtia ei löytynyt”

Jämsään golfkärpänen puraisi jo varhain. Noin seitsemän vuoden iässä vanhempien mukana kentälle mennyt Jämsä innostui lajista samantien.

”Vuonna 2009 vanhemmat menivät green card -kurssille, eivätkä saaneet lastenvahtia mulle, niin pakotti mukaan sinne ja siitä se innostus sit lähti ja nyt ollaan tässä”, Jämsä kertoo vieno hymy kasvoillaan.

Nuorena mailanvarteen on kentälle päätynyt myös Katri Bakker. Bakkerin perhe on ollut golfin parissa pitkään, joten ei ole mikään ihme, että lyönti kulkee. Krista Bakker päätti ammattilaisuransa Ladies European Tourilla viime kauteen, mutta Teemu-veli pelaa edelleen päivätöiden ohella muun muassa Finnish Touria, jonka rankingissa hän sijoittui viime kaudella kolmanneksi

”Mä oon pelannut golfia aikalailla mun koko elämän. Mun iskä on golfvalmentaja ja sisarukset molemmat on pelannut ihan ammatikseen, niin sitte niitten mukana mut on raahattu golfkentälle, että ihan pienestä pitäen on tullu pelattua”, Bakker avaa golf taustojaan.

Voittaminen on 21-vuotiaalle Katri Bakker ollut viime vuosina tuttua ja tuuletuksiin päättyi myös viime kausi. Bakker oli naisten sarjassa kaudella 2022 vertaansa vailla. 162 pisteellään Bakker teki eroa toiseksi tulleeseen Ella Mäki-Tanilaan 66 pistettä. Bakker pystyi parantamaan kisa toisensa jälkeen peliään ja pääkoppakin pysyi kasassa.

”Eri osa-alueissa tuli kehitystä, niissä mitkä oli mulle vaikeita niin niitä sai petrattua. Sitten pysty keskittymään myös omaan tekemiseen ja omaan peliin niin sillä varmaan voitto tuli.”

Tähtäimessä pääkiertue

Tavoitteita kaksikolta löytyy vuodelle 2023 runsaasti. Tähtäimessä ovat etenkin vuoden lopulla järjestettävät European Tourin ja Ladies European Tourin karsinnat.

”Pelaan Nordic-liigaa ja haluan siellä kans menestyä hyvin ja olla rankingissa korkealla. Sitten menen vuoden lopussa European Tour karsintoihin, josta tarkoitus saada kortti jollekin ammattilaiskiertueelle”, Jämsä kertoo.

Samankaltaisia ajatuksia löytyy Katri Bakkerilta 2023 kautta silmälläpitäen.

”Tavoitteena on FT:n kisoissa pärjätä. Mä pelaan ehkä todennäkösesti jopa miesten sarjaa, joten katsotaan miten se sitten menee, mutta kansainvälisiin kisoihin pääseminen ja niissä pärjääminen on myös tavoitteena. Sitten ois myös tavoitteena mennä Ladies European Tour -karsintoihin joulukuussa ja läpäistä se”, Bakker avaa tavoitteitaan itsevarman oloisesti.

Golf on raaka, jossa virheet kostautuvat ja koettelevat pääkoppaa eikä niistä voi syyttää ketään muuta kuin itseään, mutta Suomen huipuille juuri se on lajin suola ja sokeri.

”Kyllä varmaan kilpailu on parasta golfissa. Se, että saa pelaa hyviä pelaajia vastaan ja koittaa aina voittaa. Siitä mä sytyn eniten”, Jämsä tokaisee. 

Bakker löytää puolestaan parasta itsensä kehittämisestä.

”Aina pystyy petraamaan. Golfissa on paljon eri osa-alueita, missä pitää olla hyvä ja joita pystyy kehittämään. Ikinä ei voi olla tarpeeksi hyvä”, Bakker sanoo naureskellen. 

Leireilyä ulkomailla

Kevät on kiireistä aikaa molemmilla. Fysiikkaan ja lyönnin tekniseen kehittämiseen keskittynyt Jämsä aloitti vuoden viiden viikon ja neljän kisan leirillä Australiassa. Haastatteluun hän saapuu vain pari päivää Espanjasta Suomeen saapumisen jälkeen. Espanjan-leiri sisälsi myös yhden kisan ja runsaasti harjoittelua. Ennen kisakauden alkua on vielä edessä muutama ulkomaanreissu. 

Lähes identtistä ohjelmaa on sisältänyt Bakkerin talvi ja vuoden alku. Offseasonilla  painopiste on ollut niin ikään pelin osa-alueiden ja fysiikan kehittämisessä. Marraskuussa oli liiton leiri Dubaissa, jonka jälkeen Bakker urakoi Jämsän tapaan viisi viikkoa ja neljä kisaa Australiassa ja toisen leirin Espanjassa. Kisakauden kunto viimeistellään vielä keväällä muutamalla ulkomaanreissulla. 

Kovin pitkään ei tarvitse kauden alkua enää odottaa, sillä Finnish Tour -karsinnat käynnistyvät 13. päivä toukokuuta ja Finnish Tourin ensimmäinen kilpailu alkaa 25. päivä toukokuuta.

Finnish Tour

Finnish PGA Golf Tour Presented by Crispin kilpailukalenteri

AjankohtaKilpailuKenttä
13.–14.5Finnish Tourin karsinnatPeuramaa Golf
25.–27.5.Finnish Tour 1Kullo Golf
1.–3.6.Finnish Tour 2Suur-Helsingin Golf, Lakisto
15.–17.6.Reikäpelin SM-kilpailutMuurame Golf
6.–8.7.EEZY OpenGolf-Pirkkala
19.–22.7.Lyöntipelin SM-kilpailutKoski-Golf
2.–4.8.Paltamo OpenPaltamo Golf
25.–27.8.Timberwise Finnish OpenAlastaro Golf
30.8–1.9.The Nordcenter Fream ExtremeNordcenter, Fream
15.–17.9.TeliaSamsung OpenVuosaari Links

SEVERI HOPSU

Etsi luettavaa