Hyppää sisältöön

Finnish Tour huipentuu Vuosaaressa pelattavaan WestStar Openiin – yleisessä sarjassa kaikki on vielä avoinna

Rasmus Karlssonilla on pieni pieni johto Finnish Tourin kokonaispisteissä ennen päätöskilpailua. KUVA: MIKKO SINTONEN

Vuosaari Links -kentällä pelataan viikonvaihteessa Finnish Tourin finaali, jossa ratkeaa myös kokonaiskilpailujen voitot. Porkkanana yleisessä sarjassa on 3 000 euron stipendi European Tourin karsinnoihin ja lähes 5 000 euron Seikon arvokello.

Kaikki on vielä auki ennen Finnish Tour -kauden päättävää WestStar Openia eli kiertueen finaalikilpailua. Perjantaista sunnuntaihin Vuosaari Links -kentällä pelattavassa kisassa on mukana rankingin kärkiviisikko ja yhteensä seitsemän pelaajaa pistelistan top 10:stä.

Ranking-ykkösenä finaaliin lähtee Rasmus Karlsson, jolla on kuitenkin ainoastaan yhdeksän pisteen kaula Jaapo Jämsään. Myös Teemu Bakkerilla ja Ilari Saulolla kaikki on vielä omissa käsissä. Se, joka tästä nelikosta voittaa WestStar Openin, vie varmuudella nimiinsä koko kiertueen kokonaiskilpailun.

Jaapo Jämsä voitti heinäkuussa Peuramaalla pelatun CapMan Wealth Services Openin.

Viidentenä kärkeä kärkkyvä Niclas Hellberg ja seitsemäntenä oleva Alex Hietala tarvitsisivat voiton lisäksi apuja myös heidän edellään olevilta pelaajilta.

Päätöskilpailun suosikkeihin lukeutuu myös rankingissa seitsemäntenä oleva Alex Hietala, jonka pääkiertue tänä vuonna on ollut Challenge Tour. Vasemmalta puolelta pelaavalla Hietalalla on 110 pisteen ero kärkimies Karlssoniin.

Pisteitä finaalissa jaetaan samalla tavalla kuin kauden muissa kilpailuissa, eli voittaja saa 200 pistettä, kakkonen 140, kolmonen 100, nelonen 80 pistettä ja niin edelleen. Pisteitä jaetaan kaikille kahden kierroksen jälkeen cutin selvittäneille.

FINNISH PGA GOLF TOUR PRESENTED BY CRISP -kiertueen PISTETILANNE

SijoitusNimiPisteet
1.Rasmus Karlsson380,00
2.Jaapo Jämsä371,00
3.Teemu Bakker343,53
4.Ilari Saulo340,00
5.Niclas Hellberg284,02
6.Lauri Ruuska275,00
7.Alex Hietala270,00
8.Kim Koivu255,00
9.Aleksi Myllymäki232,83
10.Antti Vahvaselkä232,17

Arvokkaat bonukset porkkanana

Rankingin voitolla on tällä kaudella aiempaa suurempi merkitys, sillä voittaja saa palkintona 3 000 euron stipendin European Tourin karsintoihin sekä Seikon noin 5 000 euron arvoisen rannekellon. Kellon ovat lahjoittaneet Seiko ja kelloliike Westerback 1897. Karsintastipendistä puolestaan vastaa monialayritys Boreo.

European Tourin karsinnoista pelaajan on mahdollisuus saada pelioikeus joko DP World Tourille tai Challenge Tourille.

Kokonaistilanteen johdosta päätöskilpailuun lähtevä Rasmus Karlsson on ylimääräisistä bonuksista mielissään.

”Olisihan siitä tosi iso apu. Karsinnat muodostavat ison osan vuosittaisesta budjetistani”, sanoi Karlsson, joka on ilmoittautunut tämänvuotisiin karsintoihin mukaan.

”Tykkään myös kelloista. Se menisi ehdottomasti ranteeseen”, hän jatkoi.

Torstaina pelatun pro am -kilpailun jälkeen Karlsson oli tyytyväinen päivän kuntoonsa, mutta välineistöön oli tulossa vielä ennen varsinaista kilpailua pientä justeerausta.

”Draiveriin on tehty uusi nuppi, ja se pitää vielä ajaa sisään”, hän tuumasi.

Finnish Tourin palkintokellolla historiallinen esikuva

Kuluvan vuoden jokaisen Finnish Tourin osakilpailun voittajille luovutetaan arvokas Seikon rannekello, mutta koko kauden parhaalle on varattuna varsin arvokas aikarauta, jolla on oma esikuvansa japanilaisen kellomerkin historiassa. Seiko Prospex SLA043J1 Limited Edition 55th Anniversary on nimittäin kunnianosoitus Seikon ensimmäiselle sukeltajan kellolle vuodelta 1965.

This image has an empty alt attribute; its file name is Seiko-Prospex-SLA043J1-Limited-Edition-630x630-1.jpeg

Kyseistä mallia on valmistettu rajallinen 1700 kappaleen erä. Jokaisessa yksilössä on sarjanumero kaiverrettuna takakanteen.

Kellon runko vastaa täydellisesti alkuperäismallin runkoa muodoltaan, mutta siihen on lisätty nykyaikainen kovetettu pinnoite suojaamaan naarmuilta. Kellossa on kierrettävä takakansi, ruuvilukittava nuppi ja safiirilasi sekä pyörivä kellotaulun kehä.

Automaatikellon koneisto on Seikon huippulaadukas 8L35, jossa on 55 tunnin käyntivara. Mallin vesitiiviyttä on parannettu alkuperäisen mallin 150 metristä 200 metriin.

Alkuperäinen Seiko 6217 suunniteltiin japanilaisten Etelämantereelle matkustaneiden tutkimusretkeilijöiden käyttöön aikana, jolloin vedenpitäviä kelloja ei ollut kovinkaan laajalti saatavilla. Kello suunniteltiin käytettäväksi ankarimmissa mahdollisissa olosuhteissa, ja se osoittautuikin luotettavaksi ja tarkaksi. Seikon ensimmäinen sukelluskello vastasi annettuun haasteeseen ja suoriutui jokaisesta kahdeksasta tutkimusmatkasta hyvin.

Vapaa-ajan sukelluksen suosion kasvaessa kello sai yhä laajemman käyttäjäkunnan ja vei Seikon jatkuvalle kehityksen polulle kestävien, tarkkojen ja turvallisten sukeltajankellojen osalta – kehityksen, joka on jatkunut tähän päivään asti.

Bakker tavoittelee kauden ensimmäistä voittoa

Teemu Bakker on kokonaiskilpailussa kolmantena ennen WestStar Openia. KUVA: TOMI NATRI

Myös Teemu Bakker vaikuttaa luottavaiselta ennen finaalikilpailua. Hän on rankingissa kolmantena, mutta eroa Karlssonin oli ainoastaan noin 37 pistettä. Ylimääräisiä painetta hän ei kokonaiskilpailun tilanteesta halunnut ottaa.

”Yksi kisa kerrallaan on menty tähän asti ja sillä linjalla jatketaan”, Bakker kertoi.

Bakker kertoi torstaina tavoitteekseen tällä kaudella yhden kilpailun voittamisen. Siinä hän ei ole vielä onnistunut, mutta viime kisassa Suur-Helsingin Golfissa se oli lähellä, sillä hän taipui vasta uusinnassa Kim Koivulle. Nyt hän aikoo parantaa tuosta yhden sijoituksen verran.

”Peli on ollut ihan hyvässä kunnossa jo keväästä lähtien. Pallonlyönti on ollut hyvällä tasolla. Kun muutaman putin sisään saa sisään heti alussa, niin silloin on aina alhainen kierros mahdollista, mikä tietysti auttaa paljon kolmen kierroksen yhteistuloksessa”, sanoi Bakker.

Boreon lahjoittaman 3 000 euron stipendin Bakker käyttäisi ensi vuoden karsinnassa, sillä täksi vuodeksi hän ei ole karsintoihin ilmoittautunut, vaan aikoo satsata sitäkin enemmän kauteen 2023.

”Ensi vuonna kaikki on pelissä”, hän tuumasi.

Katri Bakker kokonaiskilpailun kärjessä naisissa

Myös naisten sarja on erittäin tasainen, sillä viisi parasta pelaajaa mahtuu 32 pisteen sijaan.

Kärjessä on Katri Bakker, joka on tällä kaudella osallistunut kolmeen kilpailuun ja voittanut niistä kaksi. Katrin mahdollisuuksia kokonaiskilpailun voittoon helpottaa se, että kakkosena ja kolmosena kokonaispisteissä olevat Anastasia Hekkonen ja Oona Kuronen eivät osallistu finaalikilpailuun.

Sen sijaan neljäntenä oleva Ella Mäki-Tanila ja viidentenä kärkkyvä Hanna-Leena Ronkainen ovat Vuosaaressa viivalla.

Pisteistä naisille jaetaan siten, että voittaja saa 50 pistettä, kakkonen 35 pistettä, kolmonen 25 pistettä, nelonen 20 pistettä jne.

SijoitusPelaajaPisteet
1.Katri Bakker112
2.Anastasia Hekkonen93
3.Oona Kuronen85,5
4.Ella Mäki-Tanila83,83
5.Hanna-Leena Ronkainen80

Lähtöajat

Etsi luettavaa