Hyppää sisältöön

European Tourin tähdet näyttävät takapuoltaan kiertueen finaaleille

Kiertueen kärkiseitsikko jättää Race to Dubain toiseksi viimeisen kisan väliin

European Tourin Race to Dubai -finaalit ovat suuri floppi. Täysi rimanalitus, joka pyrkii luomaan jännitystä kauden loppuhuipennukseen, siinä kuitenkaan onnistumatta.

European Tour seurasi PGA Tourin esimerkkiä muuttamalla perinteisen rahalistan pistelistaksi. Kiertueelle luotiin oma finaalisarja, joka huipentaa kauden ja ratkaisee lopullisen voittajan. Race to Dubaissa jaetaan myös bonuksia, mutta harva edes tietää kuinka monelle ja kuinka paljon. Danny Willett kertoi haastattelussa Turkin kisan aikana, että pyrkii kympin sakkiin, jolloin pääsee bonuksille. 

Seuraava teksti kulkee nimellä kolumni ja pitää sisällään paljon mielipiteitä ja avointa ihmettelyä. Käydään siis asiaan ja nostetaan esille muutamia asioita European Tourista.

Kuten Mikko Ilonen sanoi, on Rolex Series vääristänyt pahasti koko kiertueen rahalistaa. Kahdeksassa kilpailussa jaetaan niin suuria rahamääriä muihin kisoihin nähden, että jo näissä kohtalaisesti onnistumalla voi löytää itsensä todella korkealta rahalistalta. 

Vaikeaksi tilanteen tekee se, että karsintojen tai Challenge Tourin kautta näihin kisoihin ei ole varmaa pääsyä. Se vaikeuttaa todella paljon nuorien nousevien pelaajien paikan vakiintumista kiertueella. Näiden pelaajien onneksi osa Rolex Seriesin kisoista on niin floppeja, että jopa parhaat pelaajat pitävät mielummin väliviikkoa kuin pelaavat seitsemästä miljoonasta dollarista. 

”Italiassa sai ihmetellä paljon kello on rangella, vaikka kyseessä on Rolex Seriesin kilpailu. Luulisi, että sinne olisi yhden kellon voinut edes toimittaa”, Mikko Ilonen taustoittaa järjestelyitä muun muassa Italian osakilpailussa. 

Rolex Seriesit sikseen. Kiva homma, että rahaa jaetaan paljon, mutta tuntuu kuin kiinnostusta pyrittäisiin luomaan pelkillä dollareilla. Se ei voi olla kovin kauaskantoinen tapa voittaa katsojia puolelleen. 

Race to Dubain osalta tilanne on vähintään surullinen. Kiertueen kolme finaalikisaa käynnistyivät viime viikolla Turkissa. Rahalistaa johtava Francesco Molinari ei ollut paikalla, joten Tommy Fleetwoodilla oli mahdollisuus kiriä italialaisen kantaan pistelistan johdossa. 

Fleetwood jäi sijalle seitsemän ja otti Molinaria kiinni noin 150 000 pistettä. Eroa kärkikaksikon välillä ennen kahta viimeistä kilpailua on reilut miljoona pistettä kun jäljellä on kaksi osakilpailua. Se on täysin kiinniotettavissa, sillä voittaja kuittaa Etelä-Afrikasta noin 1,2 miljoonaa pistettä ja Dubaista vielä vähän enemmän!

Mikä viikko Sun Cityssa onkaan odotettavissa (sarkasmia!). Sekä Francesco Molinari, että Tommy Fleetwood ovat jossain aivan muualla kuin Sun Cityssa pelaamassa European Tourin finaaleja. Mitä tämä viestii kiertueen kokonaisrankingin kiinnostavuudesta? 

Aivan… Koko kärkiseitsikko puuttuu kauden toiseksi viimeisestä kilpailusta. Saako artikkelissa käyttää sitä nauruhymiötä, joka löytyy helposti puhelimen näppäimistöstä? Ei varmaan, mutta laitan silti 😀 

En tiedä mistä tämä voi johtua. Jotenkin tuntuu, että kyseessä olisi jonkin asteinen protesti koko kiertuetta kohtaan. Mitään muuta järkevää selitystä on kovin vaikea löytää.  Näkisittekö tilanteen, että PGA Tourilla parhaat pelaajat jättäisivät FedEx Cupin finaalit suurimmalta osin väliin? 

Toinen mielenkiintoinen asia on kärjen takaa nousevat pelaajat. Ideaalitilanne finaalien osalta olisi tietenkin, että raja kisoihin pääsylle olisi tiukka. 78 parasta pelaajaa mukaan Turkkiin ja Etelä-Afrikkaan. Kaikki tietäisivät mitä tavoitella. 

Ei. Tapio Pulkkanen oli onnekas kun pääsi mukaan Turkkiin. Kiinnostus kisaa kohtaan oli niin pientä, että kisaan pääsi mukaan lähes sata parasta rahalistalta. Lisäksi joukkoon tungettiin kolme turistia järjestävästä maasta pelailemaan 80 lyönnin kierroksia. 

Nyt Pulkkanen hakee Etelä-Afrikasta jopa paikkaa finaaliin, joka on suomalaisittain hieno asia. Miettikää kuinka mielenkiintoista olisi jos finaaleissa esimerkiksi kolminkertaistettaisiin pisteet? Niin, että yhdellä voitolla nousisi suoraan taisteluun koko kiertueen voitosta. 

Uskon, että olisimme täysin eri fiiliksillä kun Etelä-Afrikan kisa alkaa. Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen ovat Etelä-Afrikassa lähinnä tienaamassa isoja kasoja joululahjarahaa ja maailmanranking-pisteitä. Paljon hauskempaa olisi jos kiertueen ranking-voitosta oikeasti pelattaisiin vielä. 

Kiertueen pistelistan voitosta tulee pelaamaan enää MoliWood parivaljakko jos he vaivautuvat edes matkustamaan Dubaihin. Käytännössä peli on selvä jos Fleetwood ei voita Dubain osakilpailua. 

Vielä ei ole selvillä ketkä pelaajat ovat matkustamassa Dubaihin kauden päätöskilpailuun. Mukaan on otettu täydet 60 pelaajaa joka vuosi, vaikka varmasti myös poisjääntejä on ollut. Voisiko olla, että todellisuudessa rahalistan 70 parasta pääsevät mukaan kauden päätökseen. 

Nykyisillä osallistumisprosenteilla finaaleihin se näyttää hyvinkin mahdolliselta! Summa summarum: European Tourin olisi aika pohtia Race to Dubain formaatti uusiksi. Marraskuun puolelle venynyt kausi ei tunnu kiinnostavan enää parhaita pelaajia – ainakaan riittävästi. 

Etsi luettavaa