Hyppää sisältöön

European Tourin kalenteri on julkaistu – korona rokottanut palkintopotteja

European Tour käynnistyy ensi kaudella  vasta tammikuun lopulla.

European Tour julkaisi tiistaina kilpailukalenterin vuodelle 2021. Palkintopotteja leikattu lähestulkoon kautta linjan Rolex-kisoja lukuunottamatta.

European Tour julkaisi tiistaina kilpailukalenterin ensi vuodelle. Koronaepidemian vuoksi kausi alkaa poikkeuksellisen myöhään ja kilpailuja on normaalia vähemmän. Samalla myös yksittäisten kilpailujen palkintopotista on leikattu rahaa verrattuna kauteen 2019, joka oli edellinen normaali kausi kiertueella.

Tosin Rolex-seriesin kisoihin on laitattu lisää rahaa likoon, peräti miljoonan enemmän per kilpailu kuin aiempina vuosina. Toisaalta Rolex-kisojen määrä on pudonnut puoleen vuodesta 2019. Tuolloin kilpailuja järjestettiin kahdeksan, ensi vuonna enää neljä.

Iso merkittävä muutos on se, että finaalikilpailuja on enää vain yksi. Kausi huipentuu DP World Tour Championshipiin.

Aiemmista finaalikilpailuista Turkish Airlines Openia ei järjestetä lainkaan ja Etelä-Afrikassa pelatulla Nedbank Golf Challengellä ei ole enää sen paremmin finaalisarjan kuin Rolex Seriesin statusta. Myös kilpailun palkintopotti on vielä auki. 

European Tourin mukaan perättäisiä kilpailuja on myös pyritty sijoittamaan maantieteellisesti lähelle toisiaan, jos se on vain ollut mahdollista.

Kausi alkaa Abu Dhabista

Kausi käynnistyy Lähi-idässä, jossa pelataan kolme ensimmäistä kilpailua. Kiertue lähtee komeasti liikkeelle, sillä kauden ensimmäinen kisa on Rolex Seriesiin kuuluva Abu Dhabi HSBC Championship.

Kaikkiaan Rolex-sarjan kilpailuja on ensi kaudella neljä. Abu Dhabin lisäksi sarjaan kuuluvat kesäkuussa pelattava Scottish Open, syyskuun BMW PGA Championship sekä kauden päättävä DP World Tour Championship. Rolex-sarjan turnauksia on toissa vuotta vähemmän, mutta vastaavasti palkintorahaa on jaossa miljoona dollaria enemmän kuin aiempina vuosina, eli peräti kahdeksan miljoonaa dollaria kisaa kohti.


Rolex-series-kisat

  • Abu Dhabi HSBC Championship 21.-24.1.
  • Scottish Open 8.-11.7.
  • BMW PGA Championship 9.-12.9.
  • DP World Tour Championship 18.-21.11.

Kauden toinen kilpailu on Dubai Desert Classic ja kolmas Saudi-Arabian kisa. Näiden jälkeen on vuoden ensimmäisen WGC-kisan vuoro. World Golf Championship -kilpailuissa palkintopotissa on peräti 10,5 miljoonaa dollaria, joten ne ovat taloudelliselta merkitykseltään major-luokkaa. 

Sami Välimäki pääsee puolustamaan voittoaan maaliskuun alussa Oman Openiin, minkä jälkeen pelataan Qatarissa ja Keniassa. Kuun lopussa on vuorossa kauden toinen WGC-kisa, eli Dell Technologies Match Play.

Huhtikuun ensimmäinen kisa on The Masters, joka palaa tutulle paikalleen. Sen jälkeen kiertue palaa Eurooppaan, jossa pelataan ensin Kanarian-saarilla kaksi kilpailua, jonka jälkeen karavaanit purjehtivat Algarveen, jossa pelataan Portugal Masters.


Major-turnausten ja Ryder Cupin aikataulu

  • Masters Tournament 8.4.–11.4.
  • PGA Championship 20.-23.5.
  • US Open 17.-20.6.
  • The Open Championship 15.-18.7.
  • The Ryder Cup 24.–26.9.

Näiden kilpailujen jälkeen kiertue pysyy vanhalla mantereella majoreita, WGC-kisoja ja olympialaisia lukuunottamatta toukokuun puoliväliin saakka. The Open Championshipin jälkeen pelataan koronakaudella lanseerattu UK Swing -sarja, johon kuuluu tänä vuonna neljä kilpailua. Yksi kilpailuista pelataan samaan aikaan olympialaisten (29.7.-1.8.) kanssa.

UK Swingin jälkeen kiertue jatkuu pitkin poikin Eurooppaa. Syksyn kaksi viimeistä Euroopassa pelattavaa kilpailua käydään Espanjassa.

Sen jälkeen on vuorossa kilpailut Marokossa, Intiassa ja Kiinassa, jossa pelataan ensin WGC:n kuuluva HSBC Championship ja seuraavalla viikolla China Open.

Kauden toiseksi viimeinen kilpailu on Etelä-Afrikassa pelattava Nedbank Golf Challenge ennen kauden päättävää DP World Tour Championshipiä.

Huomionarvoista on, että tulevalla kaudella on luovuttu kolmen finaalin sarjasta ja kausi huipentuu päättyneen kauden tapaan yhteen finaaliin.

Palkintopotteja leikattu

European Tourilla palkintopotteja on leikattu monin paikoin.

Nyrkkisääntöjä voi pitää, että jos kisassa oli vuonna 2019 jaossa rahaa 1,75 miljoonaa euroa, ensi kaudella rahaa on jaossa enää 1,5 miljoonaa euroa, mutta suurempiakin leikkauksia potteihin on tehty.

Esimerkiksi KLM Openin palkintopotti on puolittunut kahdesta miljoonasta eurosta miljoonaan. Mutta onkos tuo ihme, kun nimisponsorina on lentoyhtiö, joiden taloutta korona on kurittanut erityisen paljon.

Porsche European Openissa jaettiin pelaajille vuonna 2019 kaksi miljoonaa euroa, ensi vuonna enää 1,2 miljoonaa.

Omega European Masters -kisassa palkintopotissa puoli miljonaa vähemmän kuin kaksi kautta sitten: 2,5 miljoonaa vs. 2 miljoonaa euroa.

Minimipotti European Tourin varsinaisissa kilpailussa on miljoona euroa. Tosin sellainenkin positiivinen poikkeus on, että heinä-elokuussa pelataan päättyneen kauden tapaan UK Swing, jonka palkintopottien luvataan nousevan tästä kaudesta. Monessa kisassa potti on myös pysynyt samana kuin kaudella 2019.

European Tourin aikataulu 2021

Etsi luettavaa