Hyppää sisältöön

European Tourin finaali on Välimäelle iso bonus: ”Pelataan omaa hyvää peliä ja nautiskellaan viikosta”

Sami Välimäki on vain kahden lyönnin päässä toisesta sijasta Dubaissa

GoGolf haastatteli keskiviikkona uransa ensimmäiseen finaalikilpailuun valmistautuvaa Sami Välimäkeä. Puhelimessa nuoren miehestä huokui paitsi rentous myös luottamus omiin kykyihin.

Melko tarkalleen vuosi sitten Sami Välimäki oli European Tourin keltanokka, joka oli muutama viikko aiemmin läpäissyt European Tourin karsinnat ja osallistunut ensimmäiseen European Tour -kisaan kiertueen virallisena jäsenenä.

Tuloksena Etelä-Afrikassa käydystä kilpailusta oli nimen perässä kirjaimet MC eli vapaasti suomennettuna missattu cutti.

Tänään 22-vuotias nokialainen valmistautuu huomenna alkavaan DP World Tour Championshipiin. Se on European Tourin finaalikisa, johon pääsee mukaan kiertueen 60 parasta pelaajaa.

Vuodessa on toisin sanoen tapahtunut paljon – cutista putoamiset ovat jääneet vähemmälle (4) kuin sijoituksen kärkikymmenikköön (6), ja kauden kruunaavat voitto Omanissa ja toinen sija Walesissa. Syyskuussa hän kaiken lisäksi debytoi major-kilpailussa ansaittuaan paikan US Openissa European Tourin UK Swing -minirankingin perusteella.

Odotitko viime vuonna tähän aikaan, että pääset lähtemään finaalikisaan näin korkealta sijalta?

”En odottanut. Vuosi sitten ajattelin, että yksi voitto olisi hyvä ottaa. Se, että maailmanranking on noussut näin mukavasti ja olen Race-to-Dubai-rankingissakin mukavalla mallilla, ehkä ne ovat olleet mukavia pieniä bonuksia”, sanoo Välimäki, jonka GoGolf tavoitti keskiviikkona puhelimitse Dubaista.

”Toki on mukava päästä vetämään tätä finaalia. Se on ollut kauden ja pidemmänkin ajan tavoite.”

Voitolla mahdollisuus nousta ranking-voittoon

Puhelimessa kysymyksiin vastailee rento mutta luottavaiselta kuulostava nuori mies, jolla on tällä viikolla oikeastaan vain voitettavaa. Ja hyvin paljon onkin.

Dubaissa homman nimi on nimittäin seuraava: Välimäellä on voittaessaan kilpailu mahdollisuus nousta European Tourin ranking-ykköseksi, sillä kilpailussa on jaossa suoranainen vuori ranking-pisteitä, kaikkiaan 12 000.

Niistä voittajan osuus 2 000 pistettä. Kun tähän ynnätään Välimäen nykyinen pistesaalis noin 1 089 pistettä summaksi tulee 3 089 pistettä.

Rankingin kärjessä olevalla Patrick Reedillä pisteitä on yhteensä 2 428 pistettä. Mikäli Välimmäki voittaisi, Reedin pitäisi sijoittua vähintään kolmanneksi pitääkseen ykköspaikkansa rankingissa.

Tommy Fleetwoodin, Collin Morikawan ja Lee Westwoodin pitäisi puolestaan olla päätöskilpailussa vähintään toisena pitääkseen Välimäen takanaan – jos siis nokialainen juhlisi sunnuntaina finaalikilpailun voittoa.

Myönnetään, nyt ollaan vahvasti asioiden edellä ja onneksi Sami itse ei ole päätään vaivannut tämänkaltaisilla laskutoimituksilla.

”Ei ole mitään tietoa, kuinka paljon milläkin sijalla on jaossa pisteitä. Niitä lasketaan sitten sunnuntaina”, hän sanoo.

Välimäki on myös yksi kolmesta ehdokkaasta vuoden tulokas -tittelin saajaksi. Välimäen tietojen mukaan tänä vuonna kisaa ei kuitenkin ratkaista muutaman aiemman vuoden tapaan ranking-pisteiden perusteella, vaan palkinnon myötä European Tourin määrittelemä ”heimoneuvosto”.

”Se olisi mukava bonus, jos sattuu tulemaan. Yritetään pelata mahdollisimman hyvin omaa peliä. Jos valinta tulee, nautitaan sitten siitä”, Välimäki toteaa kypsästi.

”Kenttä sopii peliini”

Kisa pelataan aiempien vuosien tapaan Jumeirah Estaten Earth-kentällä, johon Sami on ottanut nyt muutamien päivien ajan tuntumaa. Viime viikolla saman klubin Fire-kentällä pelattiin ylimääräinen lämmittelykilpailu, jossa hän sijoittui jaetulle 13. sijalle.

”Lyöminen tuntuu ihan hyvältä, se oli jo viime viikolla vahvaa. Lähipelissä on vielä haasteita vielä, kun tällä kentällä on pidemmät raffit ja kovemmat viheriöt”, Välimäki sanoi.

Fire-kenttä on itse asiassa hyvin erilainen kuin tämänviikkoinen kisakenttä. Esimerkiksi viheriöissä on eroa kuin yöllä ja päivällä, ja niihin myös Välimäellä on ollut totuttelemista.

”Viime viikolla viheriöt olivat tosi pehmeät. En ole noin pehmeille viheriöille ikinä pelannut. Tällä viikolla palataan normaaliin”, hän sanoo.

Earth-kentän Välimäki on aiemmin kiertänyt neljästä viiteen kertaan. Tällä viikolla hän on tutustunut siihen Kalle Samoojan kanssa. Turkulainen on toinen suomalainen finaalissa ja Välimäen mukaan ollut vahvassa vedossa harjoituskierroksilla.

”Kenttä sopii peliini. Pitkiä lähestymisiä tulee paljon, ja niissä olen yleensä vahvoilla. Pystyn luottamaan omaan rautapeliini. Koska griinit ovat kovat, on tärkeää päästä tiiltä väylille, koska pallon kontrollointi raffeista on hankalaa”, Välimäki sanoo.

Mutta kuten hyvin tiedetään, kaikki kulminoituu lopulta puttipeliin. 

”Uskon, että puttaaminen tulee olemaan hyvää tällä viikolla. Sillä tehdään tulosta tai pidetään sitä yllä, jos lyöntipeli ei jostain syystä kuljekaan”, hän näkee.

Tilastojen valossa Välimäen puttipeli on ollut tällä kaudella vahvaa: hän on kiertueen strokes gained -puttitilastossa upeasti neljäntenä. Fieldin keskiarvoon nähden hän saa viheriöllä etua lyönnin per kierros. 

Rahm ei ole puolustamassa voittoa

Viime vuonna DP World Tour Championshipin voitti Jon Rahm, toissa vuonna Danny Willett ja vuonna 2017 Rahm. Tänä vuonna Rahm ei ole puolustamassa voittoa, mutta Willett on viivalla.

Rahmin voittaessa hänen tuloksensa oli molemmilla kerroilla -19. Willettille riitti lyönnin heikompi tulos. Aiempien vuosien voittotulosten perusteella kenttää ei voi siis pitää minään monsterina, vaikka silläkin on omat kommervenkkinsä.

Yksi niistä on pituus, sillä kenttä on yli 7 000 metriä pitkä! Lisäksi se on Välimäen mukaan napsun kapeampi suhteessa pituuteen kuin viimeviikkoinen kisakenttä.

”Täällä bunkkerit on istutettu oikeisiin paikoihin. Ne tulevat oikeasti peliin”, hän sanoo.

Kilpailua hän lähtee pelaamaan konservatiivisella taktiikalla.

”Hyödynnetään par viitoset ja yritetään välttää bogeja, sillä pärjää aika pitkällä”, Välimäki sanoo.

Lopuksi vielä kysymys siitä, mikä olisi Välimäkeä tyydyttävä lopputulos kauden viimeisessä kisassa?

”Kärkikymmenikköön pääsy olisi hyvä lopetus tälle kaudelle”, Suomen ykkösgolfari näkee. 

”Pelataan omaa hyvää peliä ja nautiskellaan viikosta. Jos sattuu pääsemään viikonloppuna hyviin asemiin, niin miksei silloin voisi taistella voitosta.”

Sami Välimäen lähtöaika avauskierrokselle on klo 9.35 Suomen aikaa. Hän pelaa kierroksen Belgian Thomas Detryn kanssa. Kalle Samoojaa kirittää Callum Shinkwin. Kaksikko lähtee kierrokselle klo 7.20 Suomen aikaa. Dubaissa kello on kaksi tuntia Suomea edellä.

Lähtöajat

European Tour on katsottavissa suorana Viaplayltä ja V Sport Golf -kanavalta

Etsi luettavaa