Hyppää sisältöön

European Tour -paikat jakoon: Näillä suomalaisilla mahdollisuudet nousuun

Oliver Lindell onnistui loistavasti toisena päivänä Ranskassa

Marraskuun alku tarkoittaa Challenge Tour -kauden päättymistä ja European Tourin karsintarupeaman jatkumista. Seuraavien viikkojen mielenkiintoisin kysymys onkin: Kuinka monta suomalaista miespelaajaa nähdään European Tourilla kaudella 2018?

Challenge Tourin finaali käydään keskiviikosta alkaen Omanin Muscatissa. Suomalaisittain mielenkiinto kohdistuu Tapio Pulkkasen ranking-voiton tavoitteluun ja Oliver Lindellin mahdollisuuteen nousta European Tourille. Pulkkanen voi hyvin voittaa rankingin, vaikka jäisi kilpailussa viimeiseksi. Paikka European Tourille on Pulkkasen osalta varmistettu jo Kazakstanin voiton yhteydessä. 

Oliver Lindell pääsi hakemaan kovuutta peliinsä Santahaminasta. Muutaman päivän pyrähdys on tuskin kerennyt saada peliä ruosteeseen – illat Lindell vietti Planmeca Golfareenassa treenaten. Omanissa tavoite on luonnollisesti suora sarjanousu, joka vaatisi sijoituksen kahden parhaan joukkoon. 45 pelaajan kilpailusa sen prosentuaalinen todennäköisyys on viiden prosentin luokkaa jos kaikki pelaajat olisivat ”tasavahvoja”. 

Lisäksi Lindell on varmistanut paikkansa European Tourin karsintafinaaliin, jossa 156 pelaajan kesken jaetaan kortit 25 parhaalle (+ jaetut sijat). Luminessa pelattava finaali tulee ajankohtaiseksi jos Omanista ei tartu matkaan ykkös- tai kakkossijaa. Challenge Tourin rankingin sijoilta 16-45 karsintafinaaliin päässeet pelaajat ovat keskimäärin valmiimpia menestymään finaalissa kuin karsintojen aiemmista vaiheista mukaan murtautuneet pelaajat. 

Lindellin nousun arvioitu todennäköisyys: 33%

Tapio Pulkkasen nousu on ollut suomalaisten kovinta vuoden 2017 aikana

Tapio Pulkkasen nousu on ollut suomalaisten kovinta vuoden 2017 aikana

Kuvan keskellä olevat Tapio Pulkkanen ja Mikko Korhonen ovat European Tourilla – vasemmalla oleva Antti Ahokas hakee paikkaa toisesta vaiheesta.

Vielä kaksi vaihetta karsintaa jäljellä

European Tourin karsintojen ykkösvaiheen selvittäminen onnistui lähes puolilta suomalaisyrittäjistä. Mukana kakkosvaiheessa ovat Antti Ahokas ja Linus Väisänen (Desert Springs Golf Club), Kim Koivu (El Saler), Janne Kaske (Las Colinas) ja Panoramicassa pelaavat Kalle Samooja, Mikael Salminen ja Miro Veijalainen.

Toisesta vaiheesta finaaliin pääsee noin 20% yrittäjistä. Seitsemästä suomalaisesta kovimmat kansainväliset meriitit uraltaan omaavat Antti Ahokas, Janne Kaske ja Kalle Samooja. Myös Mikael Salmista voidaan pitää monella mittarilla meritoituneena karsintakävijänä. Ilman sinivalkoisia laseja asiaa tarkastellessa ei ole kuitenkaan mitään yksittäistä syytä, joka asettaisi suomalaisia muita parempaan asemaan toisen vaiheen karsinnassa. 

Todennäköisyyksien perusteella yhden suomalaisen saaminen karsintafinaaliin toisesta vaiheesta olisi lievä pettymys. Kahden pelaajan saaminen finaaliin toisesta vaiheesta olisi kohtalaisen hyvä tilastollinen voitto. Kolmen pelaajan läpäiseminen on vielä realismia, silloin voisimme puhua jo suuresta onnistumisesta. 

Ennakkoon Kim Koivun, Linus Väisäsen ja Miro Veijalaisen harteille on asetettava altavastaajan viittaa, muille suomalaisille vaiheen läpäiseminen olisi enemmän odotettavissa.

Jos kaksi pelaajaa pääsee finaaliin (lievä onnistuminen) ja finaalista jaetaan paikka noin joka kuudennelle yrittäjälle, on yhden pelaajan saaminen toisen vaiheen pelaajien kautta noin 33% todennäköisesti tapahtuva skenaario. Käytännössä ilman sinivalkoisia laseja tarkastellessa yhden pelaajan saaminen European Tourille tästä joukosta tapahtuu kerran neljästä. 

Karsintojen toinen vaihe pelataan neljällä eri kentällä 3.-6.11. Kuuden kierroksen mittainen karsintafinaali pelataan 11.-16.11 Luminen kentillä. 

Toisen vaiheen karsija läpi: 25%

Roope Kakko on karsintojen villi kortti

Roope Kakko sai kaudella 2015 kortin ET:lle voittamalla Madeiralla

Getty Images

Villi kortti nimeltä Roope Kakko

Hiljaiseloa kilpagolfin parissa vuonna 2017 pitänyt Roope Kakko on yksi vahvimmista kandidaateista European Tourille vuodeksi 2018. Madeiran European Tour -kisan voiton myötä automaattisen paikan finaaliin pitkäksi aikaa varmistanut espoolainen on villi kortti karsintarupeamaan. Roope myönsi vuoden aikana, ettei Challenge Tour sytytä riittävästi ja päätti panostaa energiansa European Tourin karsintafinaaliin. 

Roope onkin Floridassa valmistautumassa Lumineen siirtyneeseen karsintafinaaliin. Hän saa finaaliin tutun caddien, kun Lauri Hämäläinen lähtee Espanjaan ristiretkelle. Late onkin viettänyt aikaansa päivätöitä tehden ja harrastuksensa koripallon parissa. 

”Roope matkustaa Lumineen vähän etukäteen ja itse menen paikalle pari päivää ennen kisaa. Tänä vuonna kävin vain parissa European Tour -kisassa mukana. Roopelle on ehdottomasti positiivinen asia, että karsinta muutti pois PGA de Cataluniasta – siellä ei oikein tullut onnistumisia viimeisten yritysten aikana.”

Kakon pelikunnosta ei ole tietoa. Pitkä harjoitusrupeama ja perusteellinen valmistautuminen voi toimia tai kasata liikaa paineita yhteen kisaan. Roope on kuitenkin pelaajana yksi kokonaisvaltaisimmista koko kilpailussa. Uusi kenttä varmasti piristää. 

Nousun todennäköisyys: 33%

European Tourille mennään pelaamalla, ei todennäköisyyksillä

Jos pelkkää kohtalaisen väljiin lukuihin perustuvaa matematiikka olisi uskominen, pitäisi European Tourille nousta Mikkojen ja Tapio Pulkkasen lisäksi yksi suomalainen ensi vuodelle. Jos karsintarupeamassa alkaa miettimään omia todennäköisyyksiään, kannattaisi monen lopettaa leikki ennen sen aloittamistakaan. 

Vuoden jännittävimmät viikot ovat edessä, kuka nyt ei haluaisi nähdä lukuisia suomalaisia Viasatin ja Viaplayn lähetyksissä kaudella 2018? 

Artikkelissa esitetyt luvut perustuvat puhtaisiin arvioihin ja ovat suuntaa-antavia.

Etsi luettavaa