European Amateurin voitto Espanjaan – Markus Luoma 27:s

Jose Luis Ballester sai kutsun The Openiin vakuuttavan ykköstilansa ansiosta. Kuva:EGA

Jose Luis Ballester voitti Pärnu Bay Golf Linksilla, Virossa pelatun kisan, jonka ykkönen saa kutsun The Openiin. Edellinen espanjalaisvoittaja oli 15-vuotias Sergio Garcia kaudella 1995. Markus Luoman sijoitus oli 27:s, Veikka Viskarin 31.

Euroopan sadan parhaan kentän joukkoon jo useasti listoilla nostettu Pärnu Bay Golf Links järjesti European Amateurin, jota on pelattu jo vuodesta 1986.

Voittajien listalta löytyvät muun muassa Stephen Gallagher (1994 Aura Golf), Sergio Garcia, Rory McIlroy, sekä Nicolai Højgaard.

Kolme viimeksi mainittua olivat teini-ikäisiä voittaessaan aikuisten kisan. Garcialla oli ikää 15 vuotta, McIlroy ja Højgaard olivat 17-vuotiaita nostaessaan voittokannua.

Pärnussa pelatussa kisassa voitto meni sekin nuorukaiselle. Espanjan 19-vuotias Jose Luis Ballester, otti tahtipuikon käteensä jo avauskierroksella tuloksellaan.

Johtpaikka säilyi selvänä viimeisen kierroksen kuudennelle, jossa Ballester teki tuplan.

Päätöskierroksen pelikaveri ja samassa yliopistossa (Arizona State) opiskeleva Norjan Michael Mjaaseth nousi kolmella birdiellään hetkeksi aikaa jopa Ballesterin ohi.
Mjaaseth hyytyi täysin sisääntulossa, Jose Luis Ballester kipusi takaisin kärkeen ja voitti tuloksella -21.

Hopeaa kuittasi Tanskan Mads Laage (-19, pronssia Englannin James Ashfield.

Espanjan major-voittajien jäljillä

Ballesterissa on yhdistäviä tekijöitä kaikkiin espanjalaiisiin major-voittajiin. Sukunimi uupuu vain kahdella kirjaimella viittä majoria juhlineesta Seve Ballesteroksesta.

Opinahjo, Arizona State on sama kuin U.S. Openin ja The Mastersin voittaneella Jon Rahmilla.

The Mastersin voittaneeseen Sergio Garciaan yhteys on voitto European Amateurissa alle kaksikymppisenä.

”Minun täytyy sulatella tätä voittoa, se ei vielä ole mennyt ymmärrykseeni. Olen superonnellinen”, Espanjan joukkueelle edellisvuonna joukkuekullan viimeisessä ottelussa varmistanut Ballester tuumi.

Voitto toi hänelle myös paikan uran ensimmäiseen majoriin, The Openiin Royal Liverpoolin kentällä 20.-23.7.

Edellinen espanjalaisvoittaja European Amateurista, Sergio Garcia pääsi mukaan kisan myöhäisemmästä ajankohdasta johtuen vasta 1996, jossa hän karsiutui.

Garcia on sijoittunut The Openissa kymmenen kertaa kärkikymmenikköön, kahdesti kakkoseksi.

LIV Golfin talliin siirtynyt Garcia hakee paikkaa The Openiin karsinnan kautta. Hän onnistui tässä haasteessa jo U.S. Openissa, jossa sijoitus oli 27.

Tulevalla viikolla karsintafinaalissa kahdella kentällä 288 pelaajaa karsii paikoista, joita on jaossa 16.

Markus Luoma paras suomalainen

Markus Luoma selvitti The Amateur Championshipissa lyöntipelikarsinnan ja voitti ensimmäisen ottelunsa. European Amateurin 27:s sija vahvisti entisestään hänen valintaansa MM-joukkueeseen. KUVA: JUHA HAKULINEN

Kolmesta suomalaisesta Markus Luoma (27.) jäi voittajalle kahdeksan lyöntiä, Veikka Viskari (31.) yhdeksän lyöntiä.

Elias Haavisto (-5) karsiutui ennen viimeistä kierrosta

Virolaisilla oli aihetta riemuun, sillä heidän ykköspelaajansa Richard Teder sijoittui kahdeksanneksi vain neljä lyöntiä Ballesterille hävinneenä.

Tederin ura on kovassa nousussa, sillä ennen päättynyttä kisaa hän voitti Viron lyöntipeli- ja reikäpelimestaruudet, ja pääsi puolivälieriin The Amateur Championshipissa.

Virolaispelaaja suomalaisia korkeammalla maailmanlistalla

Huomionarvoista on, että alkavalla viikolla julkaistavalla maailmanlistalla virolaispelaaja, Richard Teder tulee olemaan parasta suomalaista, kansainvälisen peliuransa jo lopettanutta Antti-Jussi Lintusta (256.) korkeammalla.

Ennen European Amateur Championshipia Tederin sijoitus oli 258:s, toiseksi parhaan suomalaisen Markus Luoman 308:s.