Hyppää sisältöön

Eurooppa kiri tasoihin Solheim Cupissa: ”Häikäisevää golfia, olen ylpeä joukkueestani”

Linn Grant (vas.) pelaa kaikki viisi peliä Solheim Cupissa. Carlota Cigandalle hänen kotimaassaan käytävä ottelu USA:ta vastaan saattaa nousta uran suurimmaksi menestykseksi. KUVA: GETTY IMAGES

Espanjan Carlota Ciganda on kolmella voitollaan yhtä monessa ottelussa noussut kotimaassaan pelattavan Solheim Cupin sankariksi. Eurooppa voitti launtain pelit pistein 5-3, sunnuntain kaksinpeleihin lähdetään Finca Cortesin golfkeskuksessa Aurinkorannikolla tasatuloksesta 8-8.

Hyvin harva naisten huippugolfia seuraava olisi voinut uskoa, että perjantaina nelinpelit luvuin 0-4 hävinnyt Euroopan joukkue nousisi seuraavien 12 pelin aikana Solheim Cupissa tasoihin.

Tämä on kuitenkin tilanne. Eurooppa voitti lauantaina iltapäivän nelipallot perjantain tavoin luvuin 3-1, yhteensä siis murskaluvuin 6-2.

Näiden jaksojen välissä lauantain nelinpelit tasattiin aamulla luvuin 2-2.

Sunnuntaina pelit käynnistyvät klo 12.10 Suomen aikaa. Ruutu+ näyttää kisan suorana.

”Uskomattoman hyvää golfia”

Euroopan kapteeni Suzann Pettersen kiitteli TV-haastattelussa Solheim Cupin tasoa molempien joukkueiden osalta.

”Näimme tänään uskomattoman hienoa golfia. Etenkin viimeisessä ottelussa. Tällaista voi kokea vain Solheim Cupissa. Pelaajat ovat niin sitoutuneita antamaan kaikkensa joukkueen eteen.”

”Olen todella ylpeä joukkueeni esityksestä. Kiipesimme korkealle vuorelle (heikon alun jälkeen). Nyt meidän pitää kyetä laskeutumaan sieltä alas mallikkaasti ollaksemme henkiseti ja fyysisesti valmiita sunnuntain kaksinpeleihin”, muistutti norjalaiskippari.

”Tärkeää on tietysti se, että osaamme sijoittaa pelaajamme oikeaan järjestykseen peleihin”, oman peliuransa Solheim Cupissa 2019 ratkaisevan putin upotukseen päättänyt Pettersen jatkoi.

Suzann Pettersenin ja aviomiehensä pelastautuminen

Lauantain iltapäiväpeleissä dokumentoitiin varsin yllättävä tarkka-ammuntatapahtuma.

Pettersen ja hänen aviomiehensä seurasivat peliä näennäisen turvallisessa paikassa, kunnes…

Grant, Maguire ja Pedersen työjuhtina

Euroopan joukkueessa kaikki viisi peliä urakoivat Linn Grant, Leona Maguire, sekä varsin yllättäen myös villin kortin saanut Emily Kristene Pedersen.

USA:n joukkueessa kukaan ei pelaa kaikkia viittä ottelua.

Pedersenin valinta Euroopan joukkueeseen maailmanlistan sijalta 114:s aiheutti jo varsin paljon kritiikkiä. Tätä taustaa vasten peluutus ja tanskalaisen menestys on ollut upeaa.

Sokerina pohjalla Pedersenin tekemä Solheim Cupin historian toinen hole-in-one.

Kolmikko Grant, Maguire, Pedersen hävisi avauskierroksella kaikkien muiden eurooppalaisten tavoin nelinpelin.

Grant on sen jälkeen voittanut kolme muuta peliään, Pedersen saavuttanut 2,5 pistetä kolmesta mahdollisesta. Maguiren kokonaissaldo on kaksi voittoa.

Carlota Ciganda napsi pisteet ja otti vauhdin pois

Joukkueen pistenikkariksi ja yleisön sytyttäjäksi on noussut avauspelin levännyt, sen jälkeen kaikki kolme peliään voittanut Carlota Ciganda.

Espanjalainen oli lauantain viimeisessä nelipallopelissä myös suurin syyllinen pelin hitaaseen etenemiseen, johon tuomaristolla ei ollut rohkeutta puuttua.

Kun peli päättyi 17 reiän jälkeen Cigandan ja Grantin voittoon, oli aikaa startista kulunut viisi tuntia ja 15 minuuttia.

Mikäli vielä viimeinenkin väylä (par-5) olisi jouduttu pelaamaan, kokonaisaikaan olisi tullut reilut 20 minuuttia lisää, ja pelaajat olisivat kätelleet noin 10 minuuttia ennen auringonlaskua.

Kritiikkiä hitaasta pelitemposta on syystäkin noussut esiin aiemmissakin Solheim Cupeissa. Tuotteen kiinnostavuuteen kuhnailu etenkin nelipallopeleissä ei voi olla vaikuttamatta negatiivisesti.

Euroopan uudemmassa majorissa, Evian Championshipissa Ciganda sai heinäkuussa varoituksen jälkeen (ilmoitus kellotuksesta) viimeisen reiän hitaasta pelistään kaksi rangaistuslyöntiä, joita hän ei suostunut ottamaan vastaan (!!!) ja tuli diskatuksi.

Espanjalaistähti diskattiin Evian Championshipissa

Sunnuntain kaksinpelissä Carlota Ciganda on varmasti yksi vaikeimmin voitettavista eurooppalaisista. Hän saa vastaansa maailmanlistalla ykkösenäkin olleen Nelly Kordan päivän toiseksi viimeisessä pelissä.

Euroopan ankkurina on Emily Kristene Pedersen, ensimmäisessä pelissä Linn Grant kohtaa Megan Khangin.

Major-voittajat pisteautomaatteina

USA:n joukkueessa kaikki pelaajat saivat vähintään yhden lepovuoron kahden ensimmäisen päivän aikana.

Eniten pisteitä (2,5) kolmessa ottelussa keräsivät Allisen Corpuz sekä Meghan Khang.

USA:n entinen ykköspelaaja Lexi Thompson selvisi odotuksia paremmin kolmesta pelistään voittamalla niistä kaksi. Thompsonin pelit eivät ole LPGA:lla kulkeneet, mutta Solheim Cupissa hän on täyttänyt paikkansa.

Joukkueidensa suurimmat pettymykset ovat toistaiseksi olleet pelkkiä tappioita kokeneet major-voittajat.

Kolme majoria urallaan voittanut Anna Nordqvist (0/3) sekä ensimmäisen majorinsa Evian Championshipissa saavuttanut Celine Boutier (0/2), ovat aiemmissa Solheim Cupeissa olleet Euroopan vahvoja lenkkejä.
Boutier on meneillään olevan huippukautensa aikana kivunnut maailmanlistalla parhaimmillaan kolmanneksi.

Kolme tappiota (0/3) on kärsinyt myös kuluvalla kaudella kaksi majoria voittanut Lilia Vu, joka on Solheim Cupissa ensimmäistä kertaa. Kalifornialainen on tehnyt LPGA:lla ja majoreissa niin vakuuttavaa jälkeä, että hän nousi hetkeksi jopa maailmanlistan kärkeen.

Henkien taisto – tasapeli vielä kokematta

Sunnuntaina on ohjelmassa 12 kaksinpeliä. Helppo veikkaus on, että jännitystä riittää viimeisiin otteluihin asti.

Henkien taistosta tulee tiukka, eikä selkeää suosikkia tasatilanteesta lähdettäessä ole.
Solheim Cup on pelattu 17 kertaa, yhtään tasapeliä ei vielä ole koettu.

Sankaruutta on siis tarjolla. 2019 voiton ratkaisi Euroopan hyväksi Suzann Pettersen, 2021 Matilda Castren.

Mikäli Eurooppa voittaa, kolmas perättäinen USA:n kukistuminen tapahtuisi ensimmäisen kerran.

Ruutu+ näyttää myös finaalipäivän suorana. Antti Ahokas vastaa selostuksesta. Kommentaattorina toimii juniorien Solheim Cupissa pelannut Minea Blomqvist-Kakko.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa