Hyppää sisältöön

Eurooppa juhlii Solheim Cupin voittoa – Carlota Ciganda ja Caroline Hedwall kaksinpelien sankarit

Carlota Ciganda sai ansaitsemansa tähden roolin. Kaikki pelinsä voittanut espanjalainen ratkaisi ottelun kahdella viimeisen reiän birdiellään. KUVA: GETTY IMAGES

Eurooppa ja USA tasasivat ensimmäistä kertaa kisan historiassa pisteet luvuin 14-14. Solheim Cupin sääntöjen mukaan pokaali jäi hallitsevalle mestarille.
Suzann Pettersenin kipparoima joukkue juhli kolmatta kertaa perättäin kiertopalkinto hallussaan.

Finca Cortesin golfkeskuksessa Espanjan Aurinkorannikolla koettiin sunnuntaina Solheim Cupin kaikkien aikojen jännittävin ja tasaisin finaalikierros.

Kahden ensimmäisen päivän jälkeen tasoissa (8-8) olleet USA:n ja Euroopan joukkueet tasasivat 12:n kaksinpelin pisteet luvuin 6-6.

Aurinkoisen, mutta tuulisen iltapäivän aikana molemmilla joukkueilla oli hetkensä ja mahdollisuutensa karata voittoon.

Caroline Hedwall teki taas Solheim Cupin historiaa


Ratkaisijoiksi ja tilanteen kääntäjiksi nousivat vuorollaan Ruotsin Caroline Hedwall sekä Euroopan ykköspelaajan roolin jo kahden ensimmäisen päivän aikana lunastanut Carlota Ciganda.

Hedwall oli 12:n reiän jälkeen kolme down ottelussaan Ally Ewingia vastaan.

Viidettä kertaa Solheim Cupissa pelannut konkari pisti kuitenkin ison vaihteen päälle. Kuuden viimeisen reiän aikana hän teki viisi birdieä ja käänsi ottelun itselleen luvuin 2/0.

18:n reiän tulos on merkitty Hedwallille livescoringissa eagleksi.

Birdie on kuitenkin lähempänä todennäköistä tulosta, sillä ruotsalaisen ei tarvinnut putata eagle-puttiaan 6-7 metrin matkalta Ewingin menetettyä mahdollisuutensa reiän voittamiseen ja ottelun tasaamiseen.

Hedwallin nouseminen ratkaisijan rooliin oli suuri voitto, helpotuskin kapteeni Suzann Pettersenille.

Norjalainen sai syystäkin kritiikkiä niskaansa Hedwallin ja Emily Kristene Pedersenin valinnasta joukkueeseensa villeillä korteilla.

Näiden edellä oli maailmanlistalla lukuisia eurooppalaispelaajia, jotka jäivät valitsematta.

Molemmat selvisivät lopulta hienosti. Pedersen kuittasi viidestä pelistään 2,5 pistettä.

Heikosti launtain nelipallossa (tappio) ja kaksinpelin alkuvaiheilla esiintynyt Hedwall esitti kirin, jollaista kisan historiassa on harvoin, jos koskaan nähty.

Hedwall ei ollut ensimmäistä kertaa tähtiroolissa.

Hän voitti syksyn 2013 ottelusarjassa USA:n Coloradossa kaikki viisi peliään. Tähän saavutukseen ei ole ennen eikä Hedwallin jälkeen kyennyt kukaan muu USA:n tai Euroopan pelaajista. 2013 Eurooppa saavutti ensimmäisen voittonsa valtameren takana Hedwallin vauhdittamana.

Kymmenen vuotta myöhemmin hän mahdollisti Euroopan voittomahdollisuuksien säilymisen mahtikirillään, jolla kukisti Ewingin.

Ratkaisevaan rooliin astui lopulta toiseksi viimeiseen pelin sijoitettu Carlota Ciganda. Hän kohtasi ottelussaan ansioituneen maailmanlistan entisen ykkösen Nelly Kordan, jolla oli oletettavasti paineita paitsi kauden aiemmista heikoista peleistä, myös syksyn 2021 epäonnistumisestaan Solheim Cupissa.

USA:n tähti oli sunnuntaina alkuvaiheilla köysissä, kolme down jo kahdeksan jälkeen. Korda teki väkevän nousun, hän kipusi 15:n jälkeen jo tasoihin.

Tämä tulos olisi riittänyt USA:lle koko ottelun voittamiseen, sillä joukkuekaveri Lexi Thompson hänen takanaan oli voittamassa Emily Kristene Pedersenia.

Tässä vaiheessa, 15:lla tuplabogeyn tehtyään, Carlota Ciganda onnistui kaivamaan parhaan osaamisensa esiin.

Hän löi hurjan avauksen 16:lla draiverillaan, tämän jälkeen lähestymisen wedgella lipun juureen. Korda missasi oman kolmemetrisen birdieputtinsa.

Sama toistui 17:lla. Par-kolmosella honöörissä ollut Ciganda kylmäsi Kordan ja villitsi yleisön naulaamalla avauksensa alle metriin.

Korda teki vaisun avauksen jälkeen parin, Ciganda pääsi herkuttelemaan upottamalla pelin päättäneen birdieputin.

Eurooppa nousi pistemäärään 14, samalla pokaalin haltijaksi seuraavien kahden vuoden ajaksi.

Carlota Ciganda oli kisan pistekuningatar voitettuaan kaikki neljä peliään. Espanjalaiselle voitto, ja tapa jolla se tuli, on monella mittarilla uran suurin saavutus.

LPGA Tourilla hän on onnistunut voittamaan pitkän uransa aikana vain kahdesti.

Majoreista Cigandalla on kymmenen top 10-sijoitusta, mutta ei vielä voittoa.

Solheim Cupin voiton ratkaiseminen Espanjassa on hänelle ikuisesti painoarvoltaan majorin arvoinen saavutus.

Solheim Cup pelattiin 18:n kerran:

  • Eurooppa on lähtenyt kahdeksan kertaa pokaali mukanaan tapahtumasta (seitsemän voittoa, yksi tasapeli)
  • USA on voittanut kymmenen ottelusarjaa
  • seuraava ottelusarja pelataan jo vuoden kuluttua, syyskuussa 2024 USA:ssa
  • molemmat joukkueet lähtevät tulevaan Solheim Cupiin nykyisillä kapteeneilla, Eurooppaa luotsaa Suzann Pettersen, Stacy Lewis tavoittelee USA:n kipparina tappioputken katkaisemista.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa