Hyppää sisältöön

Euroopalla jo seitsemän veljestä valmiina vuoden 2025 Ryder Cupiin: ”Tämä joukkue teki elämäni helpoksi”

Euroopan joukkueessa oli oli sopivassa suhteessa kokemusta , henkilökemiat totutusti kohdillaan, peluutuskin onnistui erinomaisesti. Kapteeni Luke Donaldilla oli syytäkin suitsuttaa suojattejaan. KUVA: GETTY IMAGES

Kapteeni Luke Donald suitsutti auliisti Ryder Cupin ylivoimaisella piste-erolla voittanutta joukkuettaan. Ratkaiseva ero Euroopan ja USA:n välille syntyi joukkueiden kolmen kovimman pelaajan hankkimissa pisteissä.

Euroopan joukkueen juhlat jatkuivat Roomassa sunnuntaina varmasti pitkälle yöhön. Joukkueen pelaajien palatessa aikanaan kotimaihinsa he saavat sankarin vastaanoton, ja Euroopassa pelattavissa kisoissa seisaaltaan katsomossa kunnioitustaan osoittavan yleisömeren.

Tästä saadaan esimakua alkavalla viikolla Skotlannissa.

St. Andrewsin Old Course isännöi perinteistä Alfred Dunhill Links Championshipia, jossa pelaajista ovat mukana Matt Fitzpatrick, Tommy Fleetwood ja Robert MacIntyre.

”Olen niin iloinen näiden 12 pelaajan puoesta. He pistivät kaikkensa peliin”, kehui kapteeni Luke Donald tiimiään.

”Elämäni oli viikon aikana varsin helppoa. Joukkueen kaikki jäsenet olivat ensiluokkaista seuraa ja pelasivat kuin supertähdet”, Donald julisti.

Vastuuta Euroopan joukkueessa jaetttin taitavasti ja tasaisesti. Rory McIroy ja Viktor Hovland pelasivat kaikki viisi peliä, muille kymmenelle pelejä kertyi 3-4.

USA:n joukkueessa Rickie Fowler sai jostain syystä vain kahdesti vuoron, Max Homa pelasi viisi peliä ja nousi joukkueen ässäksi 3,5 pisteen saaliillaan.

Eurooppalaiskatsojille selvisi kerralla, kuinka sytyttävä ja karismaattinen hahmo Homa joukkuekisassa on. Hän haastoi yleisön useaan otteeseen debattiin etenkin onnistumisensa jälkeen, hakien tästä yhteydestä lisää virtaa peliinsä.

Max Homan liekki Ryder Cupia kohtaan roihui voimakkaana kaikkien viiden pelin aikana. Kalifornialaistähti sytytti yleisöä sekä joukkuekavereitaan poikkeuksellisen vahvalla panoksella.
KUVA: GETTY IMAGES

USA:n supertähdet epäonnistuivat

Vertailu maailmanlistan perusteella joukkueiden kolmen parhaan pelaajan kesken paljastaa raaálla tavalla, mihin ottelun voidaan katsoa pitkälti ratkenneen.

Eurooppa oli top 3-pelaajien menestyksen osalta murskaavan ylivoimainen.

USA, maailmanlistan kolme parasta

pelaajaottelutvoitottasapelittappiotpisteet
Scottie Scheffler40221
Patrick Cantlay42022
Xander Schauffele41031
Yhteensä123274

Eurooppa, maailmanlistan kolme parasta

pelaajaottelutvoitottasapelittappiotpisteet
Jon Rahm42203
Rory McIlroy54014
Viktor Hovland53113,5
yhteensä1493210,5
  • Euroopan joukkueen tähtikolmikko pelasi 14 ottelua, USA:n maailmanlistalla kolme parasta 12 peliä.
  • pistemäärässä eurooppalaiset löivät yhdysvaltalaiset 10,5-4
  • ottelua kohden eurooppalaisten keskiarvo pisteissä oli 0,75, USA:n pelaajilla vaatimaton 0,33

”Olen tyytyväinen panokseeni”

Euroopan joukkueessa Jon Rahmin lisäksi ilman tappioita selvisivät neljästi otellut Tyrrell Hatton, sekä kaksi peliä voittanut, yhden tasannut Robert MacIntyre.

”Kokonaisuutena pelasin mielestäni lopulta varsin hyvin. Nähdessäni sunnuntaina tulostauluilta tilanteen kehittymisen, onnistuin parantamaan peliäni. Etenkin kierroksen loppu oli hyvää. Tavoittelin toki voittoa, mutta tasapeli ja puolikaskin piste maistuivat”, Jon Rahm kertaili tuntemuksiaan ottelun Scottie Scheffleria vastaan päätyttyä.

Euroopan tähdet pelasivat erillään

Rahmin parina kahtena ensimmäisenä päivänä kiersivät supertähtisarjaan itsekin tyrkyllä oleva Tyrrell Hatton (2x), sekä ainoan puolikkaan pisteensä espanjalaistähden kyydissä ansainnut Nicolai Hojgaard.

Rory McIlroyn kanssa pisteitä keräsivät vuorotellen kahdesti Tommy Fleetwood ja Matt Fitzpatrick.

”Roryn kanssa pelaaminen on kaikkien unelma”, muistutti molemmat pelinsä McIlroyn kanssa voittanut Fleetwood.

Viktor Hovland totutti menestyksekkäästi Ludvig Åbergia Ryder Cupin tunnelmaan kolmessa ottelussa, neljännessä parinaan oli Tyrrell Hatton.

Viktor Hovland ja Ludvig Åberg löysivät Roomassa yhteisen sävelen. Maailmanlistan ykkösen Scottie Schefflerin sekä viisi majoria voittaneen Brooks Koepkan kyykyttäminen nelinpelissä luvuin 9/7 nousee vaikeimmin rikottavien ennätysten joukkoon.
KUVA: GETTY IMAGES

”Minulle tämä viikko on ollut tietysti uskomaton kokemus. Olen pelannut ensimmäistä kertaa joukkuekisaa, jossa molemmilla puolilla on maailman parhaita pelaajia. Viktorin kanssa parina pelaaminen on ollut suuri kunnia”, Ryder Cupin nelinpelien ennätyksen (voitto luvuin 9/7) nimiinsä saanut Åberg suitsutti.

Seitsemän kovaa eurooppalaista valmiina 2025 Ryder Cupiin

Eurooppalaiselle huippugolfille, toki lajille muutenkin, näyttävät pelit ja voitot Ryder Cupissa ovat mannaa.
Sukupolvenvaihdos pelaajistossa on sujunut kitkattomasti, menestyksen taittumatta.

Kauden 2021 ottelusarjassa, jonka USA voitti murskaavasti 19-9 oli mukana vielä pitkä lista erityisesti Ryder Cupissa sankarin aseman saavuttaneita konkareita.

Vuosien 2018 ja 2021 joukkueissa pelasi yhteensä kuusi eurooppalaistähteä, joiden pitkät urat Ryder Cupissa ovat suurella todennäköisyydellä ohi, vaikkei LIV Golf-tausta nousisikaan enää jatkossa esteeksi.

Sergio Garcia, Ian Poulter, Lee Westwood, Paul Casey, Henrik Stenson ja Francesco Molinari muodostivat yhdessä 2023 joukkueessa pelanneen Justin Rosen kanssa Ryder Cup -joukkueiden aiemman rungon.

Heistä tuskin kukaan on mukana pelaajana vuoden 2025 ottelusarjassa USA:ssa.

Kolikon toinen ja positiivinen puoli on se, että Roomassa loistaneesta joukkueesta voidaan nostaa jo nyt seitsemän kivikovaa pelaajaa, jotka muodostavat kahden vuoden kuluttua rungon Euroopan joukkueelle

  • Jon Rahm, Rory McIlroy, Viktor Hovland sekä Tyrrell Hatton muodostavat kvartetin, jonka varaan menestys pohjautuu
  • Tommy Fleetwood, Matt Fitzpatrick ja salamanousun huipulle tehnyt Ludvig Åberg kykenevät myös vakavasti haastamaan USA:n tähdet New Yorkin kupeessa Bethpage Blackin -kentällä.

Edellämainittujen seuraksi valittavien listalla on runsaasti kandidaatteja, mutta korkean laatukriteerin täyttäviä ei kuitenkaan jonoksi asti.

Roomassa debytoineen Sepp Strakan kehityskaari on upea, jatkaessaan samalla tasolla hän on suurella todennäköisyydellä mukana myös New Yorkissa. Shane Lowry on varmasti loistava koppipelaaja, hengen nostattaja myös yleisön suuntaan. Pelaamisen taso jäi Italiassa odotusten mukaisesti pari piirua lyhyeksi.

Irlantilaisella ilopilllerillä on vaikeuksia mahtua seuraavaan joukkueeseen, jollei vire karsintajakson aikaan ole huomattavasti nykyistä parempi.

Nuorten pelaajien osalta ilmassa on kysymysmerkkejä.

Ludvig Åberg on poikkeuksellisen upean amatööriuran ja nopean läpimurron, sekä Ryder Cupin antamilla näytöillä lunastanut paikkansa runkopelaajien joukossa.

Robert MacIntyre, sekä hurjan potentiaalin omaavat, mutta varsin ailahtelevaiset Hojgaardin veljekset, Nicolai ja Rasmus lukeutuvat kehityskaarensa osalta suuriin kysymysmerkkeihin.

Kahdessa vuodessa ehtii tapahtua kasvutarinoita ja läpimurtoja huipulle, mutta ”seitsemän veljeksen” tasoisia mestareita ei juuri nyt ole näköpiiirissä.

USA:n joukkueessa kolmenkympin kriisiä?

Ryder Cupin päättyminen seitsemännen kerran peräkkäin tappioon Euroopassa herättää median lisäksi päättävissä elimissä vaikuttavien keskuudessa mielipiteitä siitä, miten häviämisen kulttuurin kitkemiseksi toimintatapoja kyettäisiin kehittämään.

Kapteeni Zach Johnsonia kritisoitiin jo ensimmäisen päivän jälkeen parivalintojen lisäksi muun muassa peluutusjärjestyksestä. Muitakin aihealueita varmasti käsitellään kriittisesti yhteenvedoissa ja kokouksissa.

Pelaajiston osalta huomio kiinnittyy siihen, että USA:lla tähdistä varsin monella on ollut suuria vaikeuksia pelinsä kanssa jo pidemmän aikaa.

Scottie Scheffler on toki noussut omaan luokkaansa, vaikka voittoisa vire on kateissa ponnettoman puttipelin johdosta. Patrick Cantlay on takuuvarma menestyjä myös kahden vuoden kuluttua ilman loukkaantumisia.

32-vuotiaana debyyttinsä Ryder Cupissa vaikuttavalla tavalla tehnyt Max Homa on myös ehdokas runkopelaajaksi ja hengennostattajaksi, mikäli tuloskunto säilyy ja paikka irtoaa 2025 ottelusarjaan Eurooppaa vastaan.

30 vuotta kuluvan vuoden aikana täyttävistä tähdistä Jordan Spieth ja Justin Thomas ovat olleet jo pidempään ulkona omasta pelistään.

Samat sanat voidaan liittää ainakin osittain Xander Schauffeleen, sekä kolmikkoa muutaman vuoden vanhempiin Rickie Fowleriin ja Tony Finauhun, sekä erityisesti nuoriso-osastoon vielä kuuluvaan Collin Morikawaan, jonka alavire on jatkunut jo lähes kahden vuoden ajan.
Yksikään edellä mainituista USA:n pelaajista ei ole ollut parhaimmillaan kuluvalla kaudella.

Mistä tämä sitten johtuukaan? Henkinen väsyminen, mutta myös kilpailun jatkuva kiristyminen ovat yleisimmin tarjotut selitykset.

LIV Golfin kisoissa pääsääntöisesti kiertävä Brooks Koepka osoitti Mastersissa (2.) ja PGA Championshipissa (1.), että PGA Tourin jättäminen ei välttämättä pudota pelitasoa.
Kesä ja alkusyksy ovat olleet viisinkertaisella major-voittajalle ja tuoreelle isälle vaikeita.

Koepka saanee Ryder Cup-peleistään lähes puhtaat pisteet lähinnä sen takia, että hän oli 9/7 tappiosta huolimatta pistekeskiarvolla (0,5) peliä kohden mitattuna jakamassa USA:n joukkueessa kakkostilaa.

Ryder Cupissa kapteeni Johnson ei saanut joukkuetta pelaamaan omalla tasollaan, vaikka jo syyskuun alussa järjestettiin puolisoiden kanssa harjoitus-ja tutustumismatka Roomaan, sekä kentän mäkisyyden vuoksi caddien työtä helpottamaan tilattiin superkevyet bägit.

Laadukkaita tarjokkaita ei USA:n joukkueeseen jonoksi asti ollut.

Paikan sai villillä kortilla kauden lähes täydellisesti vihkoon vetänyt Justin Thomas, jonka saalis, 1,5 pistettä neljästä ottelusta oli hyvä suoritus. Pelikaveri Jordan Spieth ei kahtena ensimmäisenä päivänä pystynyt juuri tukea antamaan.

Upea tunnnelma ja suotuisat olosuhteet

Ryder Cup 2023 jäi Euroopan voiton lisäksi positiivisena kokemuksena mieleen tapahtumarikkautensa ja unohtumattomien, upeiden huippusuoritusten johdosta.

Näitä edesauttoivat lämmin ja tuuleton keli sekä kentän viritykset.

Viheriöiden pehmeät pinnat mahdollistivat sihdin ottamisen suoraan lipulle pidemmiltäkin matkoilta – mikäli pallo oli väylällä.

Erityisplussa on syytä antaa kentänvirittäjille siitä, että karheikot ja laita-alueet rankaisivat sopivan tiukasti väylien missaajia avauslyönneistä alkaen.

Marco Simone Golf Clubin markkina-arvon golfturistien pyhiinvaelluskohteena odotetaan nousevan hulppean Ryder Cupin johdosta aivan uudelle tasolle. Viimeisen väylän maisema viheriölle ja klubitalolle on yksi kentän parhaista.
KUVA: TEEMU TYRY

Ryder Cup on etenkin eurooppalaisille parasta TV:n kautta tarjolla olevaa golfviihdettä, huippu-urheilua ja yleisöä osallistuttavaa ulkoilmateatteria.

Vajaan kahden vuoden kuluttua Eurooppa puolustaa voittoa New Yorkin kupeessa Long Islandilla.

Tämän suurelle yleisölle avoimen kentän kiertäminen on mahdollista elämysmatkailun sarjaan menevällä jonotussysteemillä.

Auton kanssa jonon jatkeeksi klubin parkkipaikalle myöhään edellisenä iltana, aamun sarastaessa caddiemaster jakaa pelipaikat Bethpagen Black Courselle, heikolla onnella jonottaja ohjataan jollekin muulle golfkeskuksen viidestä kunnallisesta kentästä.

Vahva suositus oman kokemuksen pohjalta.

Bethpage State Park Golf Course

Tulospalvelu

Etsi luettavaa