Hyppää sisältöön

Etelä-Ruotsin golfkentät hemmottelevat kevätpelaajia

Hooks GK:n Parksbanan kiertää Hok-järveä.

Läntisen naapurimaamme laaja tarjonta antaa golfarille paljon mahdollisuuksia helppoon ja vaivattomaan golfmatkailuun.

Päätimme lähteä kahden hengen kaveriporukalla tutustumaan pääsiäiseksi Etelä-Ruotsin kenttiin tarkoituksena vierailla viidellä eri kentällä ja kiertää koko Ruotsin eteläinen rannikko.

Valitettavasti pääsiäisen sää oli Ruotsin eteläosissakin varsin kylmä. Lunta satoi ajomatkojen aikana useaan otteeseen ja yhtenä kohteena ollut Landskrona Golf jäi kokematta runsaan vesisateen takia.

Ehdimme kuitenkin kiertää neljä eri kenttää, jotka kaikki olimme varanneet hotellipakettien kera. Eli ei muuta kuin Turussa auto laivaan ja menoksi.

Sand Golf Club

Sand-kentällä on paljon bunkkereita. Varsinaisen haasteen luovat pitkät karheikot.

Sand-kentällä on paljon bunkkereita. Varsinaisen haasteen luovat pitkät karheikot.

Petteri Patjas

Sand Golf Club sijaitsee Bankerydissa keski-Ruotsissa noin 10 minuutin ajomatkan päässä Jönköpingistä.

Klubi on perustettu vuonna 2007 ja rakennettu vanhan hiekanottopaikan päälle. Ilmeeltään kenttään on haettu links-henkisyyttä kumpuilevine väylineen, useine bunkkereineen ja laajoine luonnontilassa olevine karheikkoalueineen. Kenttä muistuttaa paljon esimerkiksi Tapiolan tai Vuosaaren kenttiä. Puita ja suojaavia metsäalueita kentällä on vähän, joten tuuli vaikuttaa laajalti peliin koko kentän alueella.


Tiipaikkoja on yhteensä viisi, joista jokainen löytää varmasti omaan peliinsä sopivan.


Muutaman vesiesteen lisäksi kentällä on paljon bunkkereita ja varsinaisen haasteen luovat pitkät karheikot, jotka jopa näin kevätkaudella imevät pallot syvälle. Hiekkapohjainen kenttä on kuiva jo aikaisin keväällä, ja pelikausi jatkuukin Sand Golfissa pitkälle marraskuuhun.

Kiirastorstaina kenttä oli kauden ajankohtaan nähden todella hyvässä kunnossa, ja griinit olivat kovat ja suhteellisen nopeat. Tiipaikkoja on yhteensä viisi, joista jokainen löytää varmasti omaan peliinsä sopivan. Pisimmillään kentälle tulee pituutta 6 700 m.

Sand-kentältä löytyy myös muutama vesieste.

Sand-kentältä löytyy myös muutama vesieste.

Petteri Patjas

Kentän oheispalvelut ravintoloineen ja saunoineen ovat todella ensiluokkaiset ja henkilökunnan palvelualttius muistuttaa, että nyt ollaan todellakin Ruotsissa. Erikoismaininta myös lounaslistan lihapullille, joissa kolmeen pullaan oli saatu upotettua varmaankin puoli kiloa lihaa. Nälkäisenä ei siis klubilta tarvitse lähteä.

Klubin pro shop on laaja ja tarjolla on niin välineitä kuin vaatteitakin monelta eri merkiltä. Kentän ohessa toimii myös 10 huoneen golfhotelli, jonka huoneista on upeat näkymät kentälle.

Pelikokemuksena Sand Golf pilvisenä päivänä oli ehkä hieman yksitoikkoinen. Väylän layouteissa olisi ehkä voinut käyttää hieman enemmän mielikuvitusta, mutta toisaalta kentän muotoillut väylät ja griinit tarjoavat haasteita useammallekin kierrokselle.

Hooks Golfklubben

Hooksin klubitalo tarjoaa maittavaa ruokaa.

Hooksin klubitalo tarjoaa maittavaa ruokaa.

Petteri Patjas

Hooks Golfklubben sijaitsee Hooks Herrgården kartanohotellin yhteydessä noin 30 kilometriä Jönköpingistä etelään. Tässä kartanolomakeskuksessa löytyy kahden golfkentän lisäksi myös kylpylä sekä paljon muita ulkoiluharrastusmahdollisuuksia. Golfkentät on nimetty kenttälayoutin mukaisesti: Skogsbanan ja Parkbanan.


Väylät olivat hyvässä ruohossa ja selkeästi kentän hoitoon on talvikauden jälkeen panostettu.


Skogsbanan oli pelipäivänämme suljettu vierailta klubin oman pääsiäiskilpailun takia, joten kiersimme layoutiltaan hieman helpomman Parkbananin. Puistomainen kenttä kiertää ympäri Hok-järveä ja osa väylistä kulkee suoraan järven rannalla veden ääressä. Omana erikoisuutenaan kentän 2. reiällä on vanha viikinkihautausmaa, jonka kivipaadet ovat ajan henkeen asetettu ympyrän muotoon.

Kentän kunto kevään aikaiseen ajankohtaan nähden oli erinomainen. Väylät olivat hyvässä ruohossa ja selkeästi kentän hoitoon on talvikauden jälkeen panostettu.

Klubin ravintolassa oli tarjolla pelipäivänämme runsas pääsiäisbuffet, mutta myös ala carte -lista näytti varsin houkuttelevalta. Kartanomajoitukseen kuuluvat kylpyläpalvelut olisivat varmasti myös olleet omiaan rentouttamaan viileän pelipäivän jäykistämää golfvartaloa, mutta valitettavasti ryhmämme siirtyi heti lounaan jälkeen jo seuraavaan kohteeseen.

Carlskrona Golfklubben

Carlskronanin kentässä on saaristolaishenkeä.

Carlskronanin kentässä on saaristolaishenkeä.

Petteri Patjas

Ruotsin kaakkoisrannalla sijaitseva Karlskrona tunnetaan etenkin Ruotsin suurvalta-ajan suurena laivastoasemana. Kaupungin yhtenä kiinnostavimpana nähtävyytenä onkin Ruotsin laivastomuseo, jossa pääsee tutustumaan suurten purjealusten aikaan sekä vierailemaan Ruotsin laivaston sukellusveneessä.

Carlskronan golfklubi on perustettu 1949, ja se sijaitsee Älmön luonnonsuojelualueella. Luonnonmukaisuus näkyykin koko kentällä hyvin hallitsevana teemana. Kenttä on rakennettu alun perin vain 6-reikäisenä, ja sitä on laajennettu useaan otteeseen, kunnes vuonna 1982 se päätyi nykyiseen 18-reikäiseen muotoonsa.


Harhautuneet avaukset löytyvät kuitenkin usein täysin pelattavilta paikoilta naapuriväyliltä.


Kentän layoutissa vaiheittainen laajentaminen näkyy ensikertalaiselle hieman hämmentävänä. Erittäin erikoisena piirteenä reiät 2 ja 9 pelataan samaa väylää eri tiipaikoilta. Myös useat par 3 -reiät kertovat, että tilanahtaudesta kenttää laajennettaessa. Kentän opasteita onkin syytä seurata tarkkaan, jotta löytää oikeille tiipaikoille.

Hengeltään kenttää voisi kuvailla saaristolaiskentäksi, jossa golf ja saaristoalueelle tyypillinen luonto useine lintulajeineen elää sulassa sovussa. Meri on luonnollisesti kentällä vahvasti läsnä ja luonnollisesti myös paikoittain erittäin voimakas merituuli. Kentällä ei juurikaan ole korkeuseroja, mutta ahtauden tunteelta ei pelatessa voi välttyä. Harhautuneet avaukset löytyvät kuitenkin usein täysin pelattavilta paikoilta naapuriväyliltä.

Klubirakennus on varsin konstailemattoman yksinkertainen, josta löytyy ravintolan lisäksi pieni pro shop. Suihkutilat olivat kuitenkin kultaiselta 80-luvulta, josta pieni miinus muutoin toimivalle kokonaisuudelle.

Västervik Golf

Västervikin kentän viheriöt olivat hienossa kunnossa jo heti alkukaudesta.

Västervikin kentän viheriöt olivat hienossa kunnossa jo heti alkukaudesta.

Petteri Patjas

ABBA-säveltäjä Björn Ulvaeuksen pieni kotikaupunki Ruotsin itärannikolla on itsessään jo tutustumisen arvoinen vanhoine katuränneineen ja merihenkisine arkkitehtuureineen. Kaiken tämän lisäksi aivan kaupungin tuntumassa sijaitsee Västervik Golfklubben.

Kenttä on suunnittelultaan onnistunut yhdistämään links-henkisiä seaside-väyliä, vanhojen tammien välissä pelattavan puistoväyliä, sekä muutaman tiheän metsikön välissä kuljettavia väyliä. Lopputuloksena on syntynyt kenttä, jota kiertäisi mielellään useammankin kerran. Pääsiäismaanantaina haastetta pelille toi harvinaisen kylmä ilma (+2), johon vieno merituuli vielä lisäsi kylmän tuntua. Haastava kelikään ei kuitenkaan pystynyt pilaamaan hienoa pelikokemusta, jonka Västervikin kenttä pystyy tarjoamaan.


Klubilla vallitsi letkeä tunnelma ja suomalaiset vieraat toivotettiin ilolla tervetulleeksi.


Kenttä oli erittäin hyvin hoidettu ja griinit olivat ensiluokkaisessa kunnossa jo alkukaudesta. Edes viikon aikana tulleet runsaat sateet eivät olleet vaikuttaneet väylien kuntoon. Klubilla vallitsi letkeä tunnelma ja suomalaiset vieraat toivotettiin ilolla tervetulleeksi.

Ainoana miinuksena jäi suihkutilojen heikko kunto, ja eipä tälläkään klubilla tietenkään ollut saunaa. Sellainen löytyi kuitenkin Västervikin keskustassa sijaitsevasta Centralhotelletista, joka tarjosi myös erittäin edullisen golfpaketin yöpymisineen ja aamiaisineen.

 

Ruotsin-golfmatkan plussat ja miinukset

+ Kenttätarjonta Keski- ja Etelä-Ruotsissa on todella runsas ja vaihteleva. Matkan suunnitteluun ja pelikohteiden valintaan kannattaa käyttää etukäteen aikaa.

+ Kentät ovat yleensä lyhyen talven johdosta keväällä jo maaliskuussa hyvässä pelikunnossa. Yllättäviä säävaihteluita voi silti tulla.

+ Palvelukokemus ruotsalaisissa golfklubeissa on yleisesti erittäin hyvä.

+ Hotellit tarjoavat edullisia golfpaketteja keväisin ja kentillä on hyvin tilaa isoillekin ryhmille.

 

– Golfklubeilla on yleisesti huonot suihkutilat ja yleensä niistä puuttuu sauna (suihkut kyllä löytyvät jokaisesta klubista).

– Golfklubit menevät keväisin jo aikaisin kiinni. Myöhäiseltä kierrokselta palatessa voi klubiravintolassa jäädä ilman ruokaa.

– Yleisinä loma-aikoina (esim. pääsiäinen) Tukholman paluuliikenteen ruuhka voi aiheuttaa yllättävää hikoilua, kun yrittää ehtiä laivalle.

 

Etsi luettavaa