Etelä-Afrikan Christo Lamprecht Amateur Championshipin sankari – reikäpeleistä karsiutunut maanmies toistamiseen voittajan caddienä

Christo Lamprecht sai kymmenen kierroksen aherruksensa jälkeen voittopokaalin käteen ja samaan kuvaan caddiensä Christian Maasin ja muut maanmiehensä. Kuva: Getty Images

Christo Lamprecht kukisti kahden kierroksen mittaisessa finaaalissa Sveitsin Ronan Kleun, sai vuodeksi haltuunsa maailman perinteikkämmän amatöörikisan voittopokaalin, ja kutsun The Openiin, The Mastersiin sekä U.S. Openiin. Kisan neljästä suomalaisesta Markus Luoma selvisi lyöntipelikarsinnasta reikäpeleihin.

Vuonna 1885 ensimmäisen kerran pelattu Amateur Championship sai lauantaina toistamiseen etelä-afrikalaisen voittajan.

Christo Lapmrecht selvitti itsensä kahden kierroksen mittaisessa lyöntipelikarsinnassa itsensä 64 reikäpeleihin jatkaneen kilpailijan joukkoon.

Tässä vaiheessa hän sai mailapojakseen maanmiehensä Christian Maasin, joka jäi edellisvuoden tapaan reikäpeleistä rannalle. Työnäytteenä Maasilla oli vuoden 2022 voittajan Aldrich Potgieterin caddienä toimiminen.

Lamprechtin avittaminen samaan saavutukseen vie Christian Maasin historian kirjoihin.

Sveitsin Ronan Kleu kukisti Lamprechtin ja Maasin yhteistyön tuloksensa 36-reiän ottelussa luvuin 3/2.

Loppuotteluun selviävät pelaajat urakoivat lyöntipelikarsinnnan jälkeen kuusi peliä, seitsemän kierrosta, joten fyysinen ja henkinen tuki on arvossaan.

Rimaa hipoen reikäpeleihin ja voittajaksi

Lamprecht selvisi reikäpeleihin ylitöiden kautta.

Hän oli lyöntipeliosuudella jaetulla sijalla 62:s, samassa tuloksessa oli parikymmentä muutakin pelaajaa.

He karsivat viimeisistä paikoista, joten kisakierroksia Georgia Tech -yliopistossa Atlantassa opiskelevalle Lamprechtille kertyi peräti kymmenen!

Seitsemästä reikäpeliottelustaan hän voitti kaksi viimeisellä reiällä luvuin 1/0.

Puolivälierässä Lamprecht kukisti suurimpiin yllättäjiin lukeutuneen Viron Richard Tederin, joka oli lyöntipeliosuuden kakkonen 288 pelaajan kisassa.

Raamikas ja pitkälle lyövä Lamprecht oli jo ennen Amateur Championshipin voittoaan amatöörien maailmanlistan kuudes. Meriittejä on kertynyt etenkin USA:n yliopistosarjoista.

Markus Luoma kunnostautui toistamiseen Amateur Championshipissa. Caddiena Suomessa pelatussa kisassa valmentaja Jani Saarinen.
KUVA: JUHA HAKULINEN

Helsingin Golfklubia edustava Markus Luoma pääsi toisen kerran peräkkäin reikäpeleihin oltuaan lyöntipelissä hienosti kymmenes.

Hän voitti ensimmäisen pelinsä, hävisi toisen. Sijoitukseksi tulee jaettu 17.

Mikko Ilonen on kisan ainoa suomalaisvoittaja. Hän sai alkuvauhdin ammattilaisuralleen Royal Liverpool Golf Clubin kentällä pelatusta kisasta. Kutsuja tuli The Openin ja The Mastersin lisäksi ennen ammattilaiseksi siirtymistä myös Arnold Palmerin ja Jack Nicklauksen isännöimiin PGA Tourin kisoihin, Scottish Openiin ja Dubaissa pelattuun pääkiertueen kisaan.

Toni Hakula ylsi 2013 Amateur Championshipin finaaliin, jossa Garrick Porteous oli selvin luvuin 6/5 parempi.

Lamrecht purki tuntojaan instagram-päivityksessään palkintopysti sylissään kiitellen vuolaasti saamastaan kannustuksesta.

Maailmanlaajuista julkisuutta Lamprecht saa jo 20.-23.7 pelattavassa The Openissa, jossa hänet sijoitetaan kahdella ensimmäisellä kierroksella kahden maailmantähden seuraksi samaan ryhmään.