Hyppää sisältöön

Esittelyssä Janne Martikainen: ”Aina on aikaa yhdelle korilliselle palloja”

Janne Martikainen ryhtyi ammattilaisuran jälkeen ammattivalmentajaksi. Viimeiset vuodet hän on opettanut ja valmentanut Kurk Golfissa.

GoGolf-valmentaja Janne “Jamo” Martikainen kannustaa asiakkaitaan harjoittelemaan paljon ja löytämään sitä kautta oivalluksia omaan peliin.

Ulkokauden käynnistyttyä golfarit ovat siirtyneet sisäharjoittelusta ulkorangeille ja kentille. Espoo Kerassa sijaitsevassa GoGolf Loungessa on rauhallista, mutta yksi simulaattoritila on varattu GoGolfin valmentajien käyttöön.

Valmentajat ovat kokoontuneet käymään läpi tulevan opetuskauden suuntaviivoja. Valmennustiimiin on liittynyt uusi vahvistus, kokenut ammattilaispelaaja ja nykyään golfin ammattivalmentaja, Janne ”Jamo” Martikainen

Kurk Golfin junnulupaus Paavo Uusitalo kuuluu Janne Martikaisen valmennettaviin.

Kurk Golfin junnulupaus Paavo Uusitalo kuuluu Janne Martikaisen valmennettaviin.

Jussi Miettinen

44-vuotias Jamo asuu Espoossa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Innostus golfiin syntyi jo hänen lapsuuden kotikaupungissaan Lahdessa, Takkulan rangella. Green cardin hän suoritti vuonna 1989 Kerigolfissa, ja heti seuraavana vuonna hän liittyi mukaan Takkulan junioreihin. Päivät kuluivat pitkälti kentällä pelaten ja harjoitellen aamusta iltaan.

Rakkaus lajiin syttyi heti, eikä se ole hiipunut vielä tänäkään päivänä. 

Ammattilaisurheilijasta ammattivalmentajaksi

Vuonna 1998 Jamo siirtyi ammattilaiseksi, ja peliura kesti yli 12 vuotta. Hänet tunnettiin jo silloin intohimoisena harjoittelijana. 

Jamo suoritti golfvalmentajan ammattitutkinnon vuonna 2011 ja on sen jälkeen toiminut opettavana PGA prona eri kentillä. Hyviä valmentajia mahtui oman ammattilaisuran varrelle useita, ja monista sen aikaisista kokemuksistaan hän ammentaa myös nykyiseen työhönsä. Amatööriaikoina maajoukkuevalmentajana oli Timo Karvinen, joka toimii nykyään GoGolfin valmennuksen kapellimestarina, Jamon kollegana.

Peliuran jälkeen valmennuspolulle siirtyminen tuntui luonnolliselta askeleelta. 

”Tämä on hyvä jatko uralle”, Jamo sanoo.

Janne Martikaisen suuri intohimo on juniorigolfarien valmentaminen.

Janne Martikaisen suuri intohimo on juniorigolfarien valmentaminen.

Jussi Miettinen

Hän kokee olevansa onnekkaassa asemassa, kun saa tehdä töitä golfin parissa kilpauran ammattilaiskentillä päätyttyä. 

Jamon suhde golfiin on läheinen ja rakas. Sisällä sykkii edelleen halu pelata. “Odotan, että pääsisin joku päivä vielä senioritourille.”

Harjoitus tekee mestarin

Jamolle on tärkeää pyrkiä samaistumaan asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin. ”Olen valmentajana rauhallinen, kiva ja vaativa. Lähes 10 vuoden kokemus valmennuspuolelta on muokannut ajatusmaailmaani. Alussa kaikki näyttäytyi aika mustavalkoisena, mutta nyt oma tapa ja suunta valmennuksessa ovat muotoutuneet.”

Tietyt yksityiskohdat ja perusasiat ovat edelleen hänelle tärkeitä opetuksessa. Myös pelinomaisuus korostuu Jamon valmennustyössä. “Pelistähän tässä on lopulta kyse.” 

Jamo on edelleen intohimoinen harjoittelija. Tämä näkyy myös hänen tavassaan valmentaa. Jamon tavoitteena on saada asiakas harjoittelemaan ja sitä kautta oivaltamaan ja ymmärtämään pelistä lisää. Vaikka päivät kuluvat pitkälti asiakkaiden kanssa rangella, aikaa on jäätävä aina yhdelle korilliselle palloja. 

GoGolf-valmentajat kehittymisen tukena

Tulevalla kaudella Jamo on osa GoGolfin ammattitaitoista valmennustiimiä. Hän vetää sekä ryhmä- että yksityisopetuksia Kurk Golfissa, Kirkkonummella. Jamo odottaa alkavaa kautta uudessa tiimissä hyvillä fiiliksillä.

”Kiva päästä tekemään hommia kokeneiden kavereiden kanssa uudella konseptilla”, hän sanoo. 

Janne Martikainen pelasi ammattilaisena yli 10 vuotta.

Janne Martikainen pelasi ammattilaisena yli 10 vuotta.

Jussi Miettinen

GoGolfin eri lokaatioissa pyörii tulevan kesän aikana monia eri kursseja. Vaikka konsepti ja sisältö on sama, Jamosta on mielenkiintoista, kuinka eri valmentajat antavat omalla persoonallaan opetukseen oman mausteensa. Hän rohkaisee kaikkia tulemaan kursseille ja tunneille oppimaan lisää golfista. Oppimisen ja kehittymisen kautta harrastuksesta tulee itselle mieluisampaa.

”Helppoa se ei ikinä ole, mutta aina voi kehittyä paremmaksi”, Jamo summaa.

Janne Martikaisen ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnan löydät osoitteesta golfvalmennus.fi

Etsi luettavaa