Hyppää sisältöön

Esittelyssä Antti Vaalas: Kokenut valmentaja, jonka tunnistaa taidoista, tiedosta ja äänestä

PGA Pro Antti Vaalas on kokenut golfopettaja ja pidetty golfselostaja.

Pitkään Atlantin toisella puolella asunut golfin ammattivalmentaja Antti Vaalas, on monille golfareille tuttu myös major-kilpailujen selostajana.

GoGolf-valmentaja Antti Vaalas päätyi lapsuudessaan golfin pariin vanhempiensa kautta. Isä oli innostunut golfista jo 60-luvulla ja päätyi melko pian Taliin, Helsingin Golfklubille jäseneksi. Tuolloin golfin harrastaminen oli vielä melko harvinaista. Isä ja äiti treenasivat aina torstaisin legendaarisen pron, Sigge Nyströmin kanssa.

Kahdeksannen polven stadilainen kertoo olleensa vanhempiensa mukana Talissa jo ihan “snadina”. Vuonna 1973 myös Antista tuli Talin jäsen.

Antti kävi kaikki koulut viidennestä luokasta eteenpäin Pohjois-Amerikassa. Lapsuus ja nuoruus maailmalla opettivat kielitaidon lisäksi paljon. Antti pelasi yliopistogolfia neljä vuotta, joista kaksi kului Palm Beach Junior Collegessa. Tuolloin hänen kanssaan samassa joukkueessa pelasi muun muassa Jesper Parnevik. Toiset kaksi vuotta Antti pelasi George Washington Universityssä.

Yliopistovuosien varrelle mahtui paljon kisoja kovatasoisten pelaajien seurassa.

”Siellä pelasi kavereita, joilla on takana startteja ET:llä ja PGA-tourilla”, Antti sanoo.

Antti oli perheestään ainoa, joka teki paluun Suomeen 90-luvun alussa. Hän sai kesätöitä Nurmijärveltä alkeiskurssien parista. Tuolloin Nurmijärvellä ei ollut vielä kenttää, pelkkä range. Antti treenasi aamupäivät ja veti illat alkeiskursseja. Näinä vuosina hän ymmärsi, että ura pelaavana ammattilaisena ei ole realistinen ja että golfin parissa on muitakin mahdollisuuksia. 

Liikettä korostava, kokenut valmentaja

Antti Vaalas opettaa GoGolfin eri toimipisteissä.

Antti Vaalas opettaa GoGolfin eri toimipisteissä.

Jarno Juuti

Antti on opettajana yksityiskohtainen, ja hän pyrkii olemaan vuosi vuodelta vaativampi.

”Mulle opettamisessa tärkeää on, että jengi oppisi ja kehittyisi golfissa ja innostuisi harjoittelemaan enemmän”, hän sanoo.

”Seiftailu” ei kuulu Antin sanavarastoon eikä opetustyyliin. Hän korostaa opetuksessaan liikettä ja rohkeutta. Valmennusfilosofia on kehittynyt vuosien saatossa. Hän ajattelee, että on tietty optimi tapa tehdä ja liikkua – jokaisella se vain näyttää hieman erilaiselta, koska ihmiset ovat erilaisia. Tietyt yksityiskohdat ovat Antille todella tärkeitä, kuten oikea liikejärjestys. 

Golfasiantuntija ja -selostaja vailla vertaa

Golfareille tarjoillaan useamman kerran vuodessa mahdollisuus istahtaa television ääreen katselemaan huippugolfia, major-kilpailuja Antin selostuksella. Antti omaa uskomattoman määrän hiljaista tietoa golfin maailmasta, mikä ei yllätä, kun kuulee Antin historiaa. Antin puheesta voi aistia, että hän elää ja hengittää golfia. 

Antti päätyi aikanaan selostushommiin Teemu Tyryn kautta. Teemu oli jo tuolloin selostanut pitkään ja etsi itselleen tuuraajaa. Selostaminen tuntui Antista aluksi maailman pelottavimmalta asialta.

”Niihin juttuihin on pakko suostua, mitkä eniten pelottaa”, Antti sanoo pilke silmäkulmassa.

Teemulta hän sai tuolloin kuitenkin vinkin, että selostaessa voi ajatella puhuvansa jollekin oppilaalleen.

Antin miellyttävää ja rauhallista ääntä on kiva kuunnella niin opetustilanteessa kuin majoreitakin katsellessa. Golftietoutta hänelle on karttunut omien kokemustensa lisäksi myös kirjallisuudesta. Yksi hänen vahvuuksistaan selostajana on kielitaito. Koska iso osa Antin elämästä on kulunut Amerikan mantereella, on englannin kieli hänelle kuin äidinkieli.

”Jenkkilähetyksestä pystyn nappaamaan nopeasti mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita nostaa esiin”, hän sanoo.

Selostajat kuulevat nimittäin luureihinsa myös alkuperäisen selostuksen.


Tiesitkö, että…

…Vapaa-ajallaan Antti pitää ruoanlaitosta ja ulkoilusta. Myös salilla käyminen kuuluu nykyään arkeen. Golfin lisäksi Antti seuraa aktiivisesti myös amerikkalaista jalkapalloa. Vaikka golfia tulee pelattua melko vähän, on pallojen säännöllinen lyöminen hänelle tärkeää. 


GoGolfin valmennustiimiin kuuluva PGA pro Antti Vaalas opettaa kesäkaudella 2021 pääosin Leppävaaran Rangella. Voit tutustua Antin opetustarjontaan sivuilla: golfvalmennus.fi

Etsi luettavaa