Hyppää sisältöön

Erävoitto PGA Tourille – oikeus epäsi LIV Golfiin siirtyneitä pelaajia osallistumasta FedEx Cupin finaaleihin

Hudson Swaffordille, Matt Jonesille ja Talor Goochille ei hellinnyt pelilupaa FedEx Cupin finaalikilpailuissa. KUVA: GETTY IMAGES

Liittovaltion oikeus päätti, että Talor Gooch, Matt Jones ja Hudson Swafford eivät pääse osallistumaan FedEx Cupin finaalikisoihin. PGA Tour potkaisi kolmikon ulos kiertueelta sen jälkeen, kun he liittyivät LIV Golfiin.

Talor Gooch, Matt Jones ja Hudsdon Swafford hakivat tilapäistä keskeytystä PGA Tourin ”porttikieltoonsa” osallistuakseen FedEx Cupin finaaleihin. Liittovaltion tuomari ei tätä heille myöntänyt, joten kolmikko ei pääse osallistumaan kauden kolmeen viimeiseen kilpailuun, joista ensimmäisen alkaa huomenna.

Ensimmäiseen finaalikilpailuun mahtuu mukaan kiertueen rankingin eli FedEx Cupin 125 parasta pelaajaa. Gooch, Jones ja Swafford täyttivät selvästi tämän kriteerin.

Kolmikosta korkeimmalla listalla on Gooch, jonka sijoitus on 20:s. Jones ja Swafford olivat sijoilla 65 ja 67, eivätkä he pääse enää kohentamaan sitä saatuaan tuomarilta itsensä kannalta epäsuotuisan päätöksen.

Tuomari perusti päätöksensä siihen, että tilapäisen keskeytyksen saadakseen asianomistajien olisi pitänyt osoittaa, että pelikielto olisi aiheuttanut heille korjaamatonta vahinkoa.

Pelaajien pääargumentti oli se, että pelikielto on epäoikeudenmukainen ja vie heiltä mahdollisuuden päästä mukaan major-kilpailuihin ja saada kutsuja myös muihin kilpailuihin.

Kiertueen juristien mukaan haittatekijät, josta pelaajat loppujen lopuksi joutuvat kärsimään juontavat rahaan, eikä se yksinään täytä korjaamattoman vahingon määritelmää.

Oikeus asettui kiistassa siis PGA Tourin kannalle. Tuomari perusteli asiaa muun muassa sillä, että allekirjoittamalla sopimuksen LIV Golfin kanssa pelaajat olivat saaneet niin suuren summan rahaa, että se ylitti määrän, jonka he olisivat saattaneet menettää pelikiellon vuoksi.

Tiistain oikeudenkäynnissä kävi ilmi myös eräs mielenkiintoinen yksityiskohta LIV Golf -pelaajien sopimuksesta, kun heitä edustanut asianajaja sanoi, että joissakin tapauksissa pelaajan voittamat palkintorahat sisältyvät allekirjoituspalkkioon.

Tätä ei ole ainakaan kunnolla myönnetty LIV Golfin puolelta, koska se on kilpailullisuuden kannalta huono asia – varsinkin jos allekirjoitusbonus on ollut suuri –,  jos raha on tavallaan voitettu jo etukäteen

Tiistain oikeudenkäynti oli erillinen kuin aiemmin alunperin 11 pelaajan jättämä haaste PGA Tourille, jolla he pyrkivät pääsemään pelikiellostaan eroon. Gooch, Swafford ja Jones ovat mukana asianomistajina myös tuossa haasteessa.

Eilen asianomistajien määrä tuossa haasteessa putosi kymmeneen, kun Carlos Ortiz jättäytyi pois siitä.

Tämän oikeudenkäynnin alkamista saadaan kuitenkin todennäköisesti odottaa ainakin ensi syksyyn saakka.

Etsi luettavaa