Ensimmäisen kierroksen kärkipaikan jalostaminen voitoksi on iso haaste – Sami Välimäellä jo kauden kolmas mahdollisuus

Sami Välimäelle Tšekin kisa on kauden 20:s ja kärkipaikka avauskierroksen jälkeen jo kolmas. KUVA: GETTY IMAGES

Sami Välimäen toistaiseksi ainoa voitto DP World Tourilla tuli varsin vaatimattoman avauspäivän jälkeen alkuvuodesta 2020. Meneillään olevalla kaudella Välimäki on ollut tuloslistan ykkönen torstain jälkeen kaksi kertaa, mutta kärkikymmenikköön eivät eväät ole lopulta riittäneet.

Sami Välimäki pelasi loistavan kierroksen DP World Tourin Tšekin osakilpailun ensimmäisellä kierroksella.

Viidellä perättäisellä birdiellä päivänsä aloittanut Välimäki ei hyytynyt missään vaiheessa, vaan takoi sisääntulossa vielä neljä birdieä lisää korttiinsa.

Tulos (63,-9) jätti nimekkään osallistujakatraan parhaatkin kahden lyönnin päähän.

The Openissa edellisen kerran pelannut Välimäki oli tilastoissa erittäin vahva Strokes Gained -tilastossa putin (+3.62) lisäksi lähestymisissä (+2.98) ja avauksissa (+1.30).

Puttitilastossa Välimäki oli toinen, lähestymisissä neljäs ja tiiltä 16.

Aiempaa kisakokemusta upealta ja melkoisen tilavalta Albatross Golf Resortin kentältä on vain kauden 2021 kisasta, jolloin kisa päättyi kahteen kierrokseen tuloksin 72-74.

Entistä terävämpänä avauskierroksilla

Meneillään olevalla kaudella Sami Välimäki on saavuttanut uransa ensimmäiset paalupaikat torstain kierroksen jälkeen.

Mauritiuksella hän oli liekeissä joulukuun toisella puoliskolla tuloksella 62,-10. Etumatkaa toisena olleeseeen Oliver Bekkeriin (-8) oli kaksi lyöntiä, kahdeksatta sijaa jakaneisiin pelaajiin peräti kuusi lyöntiä.

Välimäen veto ei kuitenkaan riittänyt. Tulossarja 62-72-72-74,-8 jätti hänet 11 lyönnin päähän voittajasta sijalle 11.

Toisen kerran Välimäki (-8) johti DP World Tourilla Thaimaan kisaa torstain jälkeen helmikuussa yhdessä Tanskan Martin Simonsenin kanssa.

Paras vire jäi avauspäivään, tuloksin 64-71-69-73,-15 suomalaisen nimi löytyy tuloslistan sijalta 22.

Erinomaiset avauskierrokset Sami Välimäki pelasi myös kauden avauskilpailussaan Johannesburbgissa (66,-5) sekä helmikuussa Singaporessa (65,-7) joissa sijoittui toiseksi.

Dan Bradbury kukisti Välimäen Johannesburgissa kolmella lyönnillä, Ockie Styrdom oli Singaporessa lyönnin Välimäkeä parempi.

Kahdeksan lyönnin takaa voittoon Omanissa

Sami Välimäki säväytti golfia seuraavia Suomen lisäksi ulkomailla voitettuaan helmi-maaliskuun vaihteessa 2020 Oman Openin.

Avauskierroksen jälkeen (+2) Nokia River Golfin edustajan sijoitus oli 101:s ja eroa kärkeen kahdeksan lyöntiä.

Toisella kierroksella (-5) hän nousi jo 19:ksi, kolmannen päivän jälkeen (-8) jakamaan kärkipaikkaa viiden muun pelaajan kanssa.

Kihelmöivän jännittävä kilpailu ratkesi sunnuntaina vasta kolmannella uusintareiällä Sami Välimäen voittoon Brandon Stonesta.

Välimäellä oli tulokasvuonnaan 2020 erinomaisia mahdollisuuksia saavuttaa ykköstiloja etenkin Kyproksen perättäisissä kilpailuissa. Kausi päättyi tuolloin juhlavasti viidenteen sijaan DP World Tourin finaalikisassa.

Perjantaina hän lähtee puolustamaan kärkipaikkaansa klo 14.40 Suomen aikaa.

Oletettavaa kuitenkin on, että startin aikaan yksi tai useampia aamupäivän pelaajista on jo sivuuttanut Välimäen tuloksen (-9).

Kärkipaikan puolustaminen ja voiton saavuttaminen on Välimäelle huomattavasti suurempi haaste kuin kauden aiemmissa kisoissa, joissa hän on menestynyt.

Prahassa pelattavassa kilpailussa on mukava runsaasti Ryder Cupiin näyttöjä antavia kandidaatteja. Heistä mielenkiintoisimpiin lukeutuu Ruotsin Ludwig Åberg.

Kapteeni Luke Donald kehotti PGA Tourilla kesän ajan pelannut superlupausta antamaan lisänäyttöjä Euroopan kisoista sen jälkeen, kun tulokas ei vähissä kisoissaan saanut paikkaa FedEx Cupin finaalitapahtumiin.

Kalle Samooja oli 25 reikää pelattuaan yhteistuloksessa +1 ja cut-rajan väärällä puolella.

Albatross Golf Resortissa kahdella edellisellä kaudella toiseksi ja kolmanneksi sijoittunut Tapio Pulkkanen (-2) oli 21 reiän jälkeen kivunnut cut-rajan oikealle puolelle.