Hyppää sisältöön

Emily Penttilä palaa USA:sta ja pyrkii LET:lle: “Pelisuunnitelma karsintafinaaliin on valmiina”

Emily Penttilä on rakentanut viimeiset 12 vuotta golfuraansa Ruotsissa ja USA:ssa

Symetra Tourilla viisi kautta kiertänyt Penttilä edusti Suomea MM-kisoissa ja raivasi itselleen pelipaikan karsinnoista US Openiin kaudella 2014.

Seitsemästä LET:n karsintafinaaliin selvinneestä suomalaisesta 28-vuotias Emily Penttilä on kotimaassaan tuntematon, mutta kansainvälisissä kisoissa varsin kouliintunut. 
Penttilän nimen ilmestyminen LET:n esikarsinnan osallistujien listalle oli suurelle osalle lajia seuraavistakin yllätys.

Emily Penttilä pelaa torstaista maanantaihin La Manga North Coursella ja South Coursella yhteensä viisi kierrosta

Emily Penttilä pelaa torstaista maanantaihin La Manga North Coursella ja South Coursella yhteensä viisi kierrosta

Emily Penttilä

La Manga Resortissa Penttilä selviytyi haasteesta edellisviikolla erinomaisesti, sijoitus 150:n pelaajan kisassa oli 20:n ensimmäisen joukossa. Marginaalia viimeiseen finaaliin päässeeseen kertyi peräti yhdeksän lyöntiä.

“Löin ja pelasin varsin hyvin. Oli hyvä saada neljän kierroksen kisarupeama alle. Pelisuunnitelma torstaina käynnistyvään 90 reiän mittaiseen finaaliin on myös valmiina. Lähipeliä terästämällä uskon saavani rakennettua myös niitä alle parin meneviä tuloksia korttiin.”

Finaaliin selviäminen ei hänen pitkän, kansainvälinen uransa huomioiden ole yllätys.
“Suomessa en ole pelannut kilpailuja vuoden 2010 jälkeen”, juniorien ja aikuisten maajoukkueissa useasti esiintynyt Penttilä muistaa.

Hän tarttui ensimmäisen kerran golfmailaan Nordcenterissa pidetyllä junnuleirillä  2003.
Kotiseuraksi valikoitui pian tämän jälkeen SHG, jonka kasvateista on  kotimaan kentille ja kansainvälille kiertueille noussut melkoinen määrä menestyjiä.

“Pidän itsenäni SHG:n kasvattina, meillä oli tosi kivat ryhmät, joiden kanssa kierrettiin juniorien kisoja.”

Koulureppu selässä  Ruotsiin kehittymään golfarina
 

Penttilä ehti edustaa myös Vuosaari Golfia ennen muuttoa Ruotsiin lukioikäisenä 2000-luvun lopulla. Hän sai paikan Ljungbyhedin golflukiosta ja edusti Göteborgs Golfklubbia.

Koulun menestyksellisesti suoritettuaan päätyttyä Emily Penttilällä oli opiskelupaikka ja stipendi valmiina Tulanen yliopistoon, New Orleansiin.
”Suomen Golfliitolta saamani tuki oli korvaamattoman arvokasta, edustustehtävä maajoukkueessa valmistivat yliopistouralle ja mahdollistivat golfstidendin saamisen.”

Vaikka Penttilä vietti talvikaudet USA:ssa ja kesät ensimmäkseen Ruotsissa, hän pysyi mukana amatöörimaajoukkueen ryhmissä.

Suomen Golfliitto

2014 Penttilä edusti Suomea yhdessä Oona Vartiaisen ja Matilda Castrénin kanssa MM-kisoissa. Trio sijoittui  Japanissa pidetyssä kisassa 17:ksi.
Euroopan Solheim Cup -joukkueesta Castrénin lisäksi mukana olivat myös Tanskan Emily Kristene Pedersen, Nanna Koerst-Madsen sekä Ruotsin Madelene Sagström. tulevia maailmantähtiä noissa kisoissa olivat myös Minjee Lee sekä Brooke Henderson.

Joukkueeseen pääsyä avitti Penttilän osalta merkittävästi se, että aiemmin kesällä hän raivasi karsintojen kautta toistaiseksi ainoana suomalaisamatöörinä paikkansa US Openiin, viidestä majorista arvostetuimpaan.
US Openissa oli häntä ennen pelannut suomalaisista vain  Minea Blomqvist-Kakko.

Päättyvällä kaudella Matilda Castrén selvisi kisaan karsinnoista Penttilän tavoin, ja sai tästä onnistumisesta siiivet selkäänsä pelaten loistavan kesäkauden joka huipentui sankaruuteen Solheim Cupissa.

 

Symetra Tour on kova testi LPGA:lle pyrkiville

Valmistuttuaan  2016 yliopistosta pääaineinaan markkinointi ja yritysjohtaminen, Penttilä päätti antaa itselleen mahdollisuuden rakentaa uraa ammattilaisgolfarina.

Jo ensimmäisellä yrityskerralla hän pääsi LPGA:n karsintafinaaliin.
Tuolloin toiseksi viimeisen kierroksen kolme perättäistä tuplabogia veivät mahdollisuuden pääkiertueelle pääsystä.

Karsinnoista irtosi kuitenkin pelioikeus kakkoskiertueelle, Symetra Tourille.

Päättynyt kausi mukaanlukien Penttilä on kiertänyt ympäri Yhdysvaltoja Symetra Tourilla 74 kilpailua viiden vuoden aikana. Yksittäisissä kilpailuissa sijoituksia kymmenen joukkoon on kaksi.
Palkintorahaa hän on tämän jakson aikana ansainnut 38 000 dollaria.

“Symetra oli jo siellä aloittaessani erittäin kova tasoltaan. Viiden vuoden aikana rima on noussut entisestään. Nuoria lupaavia pelaajia on mukana valtavasti. Itselleni päättynyt kausi oli vaatimaton. Karsiuduin liian usein 1-2 lyönnin marginaalilla.”

Läpimurtoa kakkoskiertueella ei ole toistaiseksi tullut, joka vauhditti Penttilän osalta pienimuotoista irtiottoa totutusta.

“En ole saanut kaikkea sitä irti kapasiteetistani, johon edelleen uskon pystyväni. Sitäkin iloisempi olen Madden (Castrén) saavuttamasta menestyksestä. Hän onnistui toisen kauden lopulla Symetralla saamansa kokemuksen myötä karsinnoissa ja loppu on historiaa.  Hänen tarinansa inspiroi minua ja suurta joukkoa muita läpimurtoa tavoittelevia.”

Yliopistovuosiensa jälkeen Emily Penttilä on muuttanut ensin Arizonaan, viimeisen vuoden hän on asunut poikaystävänsä Cody Langhardin kanssa Teksasissa.
“Eurooopasta pelipaikan hankkiminen, LET:lta tai Let Access Seriesiltä alkoi tuntua mainiolta tavalta saada omaan golfiin uutta perspektiiviä ja mahdollisuuksia”, Penttilä taustoittaa osallistumistaan LET:n karsintoihin ensimmäistä kertaa.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Emily Penttilä (@emilypenttila) jakama julkaisu

LPGA:n karsinnoissa hän on pelannut viisi kertaa.
“Cody sai vastikään unelmiensa työpaikan, joten hän pitää ainakin toistaiseksi majaa USA:ssa, mutta tulee viettämään joulua perheeni kanssa Ruotsiin”, Penttilä kertoo  LET:n karsintafinaalin jälkeisestä ajasta.

Emily Penttilä on suunnitellut asuvansa vanhempiensa luona tulevan pelikauden ajan.

Emily Penttilä

Äiti Eija Suutarinen jakaa Emilyn kanssa La Mangan lähistöllä vuokra-asuntoa ja toimii caddienä.
“Hän itse käyttää termiä kärrynvetäjä, mutta se on turhaa vähättelyä. Vanhempien ja sisareni  henkinen tuki on läpi uran ollut aivan ratkaisevaa jaksamisen kannalta”

Torstaina käynnistyvällä karsinnalla on luonnollisesti iso merkityskauden 2022 rakentumiselle.
LET:lle vahvan kortin saa 127:sta osallistujasta 20 parasta, sijoille 21-50  päätyvät saavat hekin alemman kategorian kautta rajoitetun mahdollisuuden kisojen kiertämiseen.

“LET on menossa taas hyvään suuntaan kisojen määrien ja palkintopottien osalta. Minua rohkaisi tähän ratkaisuun myös muiden suomalaisten kertomukset tourin järjestelyistä sekä hengestä, joka kisoissa vallitsee.”

Emily Penttilä lähtee torstaina ensimmäiselle kierrokselleen kello 11.39 Suomen aikaa.
Suomalaisista karsintoihin osallistuvat myös Elina Nummenpää, Linda Henriksson, Tia Teiniketo, Niina Liias, Karina Kukkonen ja Kerttu Hiltunen.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa