Hyppää sisältöön

EM-kisoista kotiinlähetetylle juniorille puolen vuoden kilpailukielto – kurinpitovaliokunnan päätöksessä kuvattiin tarkasti tapahtumien kulku

Suomen Golfliitto joutui siirtämään liittokokousta.

Golfliiton kurinpitovaliokunta otti päätöksessä huomioon asian saaman julkisuuden ja pelaajan nuoren iän.

Golfliiton kurinpitopitovaliokunta on tehnyt päätöksen poikien maajoukkueessa pelanneen juniorin sääntörikkomusta koskevassa asiassa. Valiokunta päätyi antamaan pelaajalle puolen vuoden kilpailukiellon, joka päättyy 10. tammikuuta.

”Pelaaja on Suomen maajoukkueen jäsenenä menettelyllään syyllistynyt vakavaan sääntörikkomukseen”, kurinpitovaliokunnan päätöksessä kerrotaan.

Pelikieltoon ja pelaajan hylkäämiseen päädyttiin Geneve Golf Clubilla pelatussa joukkueiden EM-kilpailuista heinäkuussa, kun pelaaja oli asettanut uuden pallon karheikkoon hävinneen pallon tilalle esittäen sen olevan alkuperäinen pallo.

Rangaistun pelaajan pelikaveri oli kuitenkin nähnyt, kun pelaaja oli asettanut tai pudottanut uuden pallon peliin. Aluksi pelaaja oli kiistänyt tekonsa, mutta myöntänyt tapahtuneen myöhemmin pidetyssä kokouksessa, jossa mukana olivat hänen kanssaan pelanneet muut pelaajat sekä pelaajien joukkueiden kapteenit.

Golfliiton kurinpitovaliokunnan päätöksessä tapahtuma on kuvattu varsin yksityiskohtaisesti:

”Henkilö A on ollut Suomen maajoukkueessa poikien joukkue-EM kilpailuissa Geneven Golf Clubilla Genevessä. Henkilö A on tiistaina 11. heinäkuuta pelatessaan väylää 6 harhautuneen avauslyönnin jälkeen etsinyt palloaan tuloksetta karheikosta.

Samassa ryhmässä pelannut pelaaja oli nähnyt A:n asettaneen uuden pallon peliin esittäen, että se oli hänen tiiltä pelaamansa alkuperäinen pallo. Tämä pallo oli aivan uusi eikä siinä ollut mitään merkintöjä, kun taas hänen alkuperäisessä pallossaan oli Suomen Golfliiton logo ja myös eri numero. Välittömässä tuomareiden paikalla pitämässä kuulemisessa A oli kieltänyt asettaneensa uuden pallon peliin, mutta hetken kuluttua myöntänyt, että hän ei kykene tunnistamaan palloa hänen alkuperäiseksi pallokseen. 

Pelin jälkeisessä kokouksessa, jossa olivat olleet läsnä A:n lisäksi hänen kanssaan pelanneet muut pelaajat sekä pelaajien joukkueiden kapteenit A oli myöntänyt, että hän ei ollut ollut rehellinen ja että hän oli pudottanut taskustaan uuden pallon, joka ei ollut hänen alkuperäinen pallonsa. Vakavan ja tahallisen golfin sääntöjen, eettisen ohjeiston sekä reilun pelin sääntöjen rikkomisen johdosta EM-kilpailun kilpailutoimikunta oli päättänyt, että asianmukainen menettely oli sulkea A:n koko kilpailusta.

A ja Suomen maajoukkueen kapteeni olivat hyväksyneet menettelyn. Euroopan golfliiton kurinpitotoimikunnan puolesta asia oli saatettu Suomen Golfliiton tietoon 13. heinäkuuta 2023 pyytäen samalla ilmoittamaan 23. elokuuta 2023 mennessä mihin jatkotoimenpiteisiin Suomen Golfliitto asiassa ryhtyy.”

Pelaaja vahvisti tapahtumat kurinpitovaliokunnan kuulemisessa. Hän kuitenkin vetosi mahdollista rangaistusta antaessa asian saamaan julkisuuteen ja hänelle aiheutuneisiin paineisiin. Pelaajan nimen julkaisi esimerkiksi Ilta-Sanomat nettiuutisessaan, mutta lehti poisti myöhemmin nimen jutusta.

Kurinpitovaliokunta otti tämän huomioon antaessaan rangaistuksen. Ratkaisu oli yksimielinen.

Etsi luettavaa