Hyppää sisältöön

Ehdokkaat Vuoden golfseuraksi on nyt julkistettu – Naistoiminta painottuu valintaa tehtäessä, mutta kriteereitä aiotaan muuttaa ensi vuodeksi

Lahden Golf on yksi kolmesta Vuoden golfseuraksi ehdolla olevista golfseuroista. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Suomen Golfliitto palkitsee vuosittain Golfgaalassa ansioituneita tekijöitä ja urheilijoita. Yksi ennakkoon mielenkiintoisimmista palkinnoista on Vuoden golfseuran valinta.

Golfliitto kertoi tänään, että Vuoden golfseuraksi ovat ehdolla Joroisissa sijaitseva Kartanogolf, Lahden Golf ja Raahentienoon Golf. Valinta julkistetaan lauantaina 14. tammikuuta Golfgaalassa. Vuoden golfseura on valittu vuodesta 1995 lähtien ja viime vuonna kunnian sai joensuulainen Karelia Golf.

Valinta perustuu viiden osa-alueen alla olevan 22 eri kategorian pisteytykseen.

Viisi osa-aluetta ovat nais- ja junioritoiminta (painotus 20), jäsenmäärän kehitys sekä talous- ja toimintaolosuhteet (30), kilpa- ja huippu-urheilu (20), järjestötoiminta (15) ja yhteiskuntavastuu (10). Maksimimäärä pisteitä on siis 95.

Kaikki valintakriteerit löytyvät täältä.

Sen lisäksi että valintakriteereissä on erikseen Nais- ja junioritoiminnan osa-alue, löytyy Talous- ja toimintaolosuhteet sekä jäsenmäärät -osa-alueesta myös seuraavat kategoriat: naispelaajien jäsenmäärän kehittyminen sekä naisjäsenten tyytyväisyys.

Voidaan siis sanoa, että Vuoden golfseuran valinnassa painottuu jossain määrin naistoiminta. Esimerkiksi senioritoimintaa ei ole pisteytyksessä erikseen huomioitu.

Suomen Golfliiton viestintävastaava Marika Voss arvelee, että painotus johtuu siitä, että naiset ja naisten määrä on ollut Golfliiton strategian painopisteenä pitkään. Nykyinen kriteeristö oli käytössä jo silloin, kun hän aloitti työt Golfliitossa.

”Ensi vuodelle kriteerejä päivitetään vastaamaan paremmin nykyistä Suomi Golfin strategiaa”, Voss tietää.

Hänen mukaansa pisteytyksen painoarvoja tarkastellaan suhteessa kokonaisuuteen.

”Huomiota tullaan kiinnittämään etenkin golfin elinvoimaan, lajin aloittamiseen ja vastuullisuusasioihin”, hän toteaa.

Kolmesta ehdokkaasta kaikki kolme onnistuivat viime vuonna kasvattamaan naisjäsenten määrää, Kartano Golf sekä suhteessa että määrällisesti eniten:

  • Lahden Golf 551 -> 554
  • Raahentienoon Golf 140 -> 143
  • Kartanogolf 301 -> 317

Naisjäsenten määrän kasvu ei kolmessa seurassa ole ollut suurta, mutta tätä voi pitää torjuntavoittona, sillä viime vuonna naispelaajien määrä putosi Suomessa noin tuhannella.

Rekisteröityneiden pelaajien määrä putosi vuonna 2022 muutenkin edellisvuodesta.

Vastavirtaan jäsenmäärässä uivat ehdokasseuroista Kartanogolf ja Raahentienoon Golf. Sen sijaan Lahden Golfissa jäsenmäärä aavistuksen putosi vuodesta 2021.

Etsi luettavaa