Hyppää sisältöön

E-urheilun maailmantähti Joona ”Serral” Sotala: ”Golf on parasta vastapainoa omalle lajille”

Joona Sotala alias "Serral" on Pornaisten kuuluisin asukas ja Kotojärvi Golfin uusi yhteistyökumppani

E-urheilun Starcraft II-sarjan supertähti teki yhteistyösopimukset Kotojärvi Kartano Golfin ja kotikuntansa Pornaisten kanssa. Artikkeliiin upotettu esittelyvideo kertoo hauskalla tavalla, kuinka Pornaista myydään tähden avulla suomalaisille ja ulkomaille.

21-vuotias Joona Sotala  saapuu Kotojärven golfkeskukseen yhdessä isänsä Markun kanssa yhteistyökumppani Srixonin tuliterää bägia ja mailasettiä kantaen. 

Srixon on yksi lauantaina pelattavan Serral Openin sponsoreista yhdessä Samsungin ja Telian kanssa.

Matka kotoa kestää vain muutaman minuutin, Sotalat ovat asuneet koko Joonaksen eliniän Keski-Uudellamaalla sijaitsevassa Pornaisten kunnassa, jossa on asukkaita reilut viisituhatta. 

Asukasmäärä on ollut hyvässä kasvussa koko 2000-luvun ajan ja Joona ”Serral” Sotalan kanssa tehtävällä yhteistyöllä kunta uskoo saavansa viestintänsä apuvalineeksi yhden keihäänkärjen lisää.

Joona Sotala ja isänsä Markku toimivat isäntinä Kotojärven kauden suurimmassa kilpailussa

Joona Sotala ja isänsä Markku toimivat isäntinä Kotojärven kauden suurimmassa kilpailussa

Teemu Tyry

Golfkentällä vain harva vastaantulija tunnistaa Sotalan kasvot, tai  tiedostaa hänen ansionsa e-urheilussa, jossa nuorukainen on ensimmäisenä ei-korealaisena noussut maailman ykköseksi.

Lajia harrastavien ja seuraavien keskuudessa lempinimeä ”Serral” käyttävä Joona Sotala on suuri sankari ja esikuva ympäri maailman.

Pelin aikana  300-400 päätöstä minuutissa

Tähteys ei ole ylpistänyt vaatimattoman oloista Sotalaa, jonka innostus Starcraft II-peliin käynnistyi isoveljen katsottua kansainvälistä kisaa päätteeltään. 

Veljekset pääsivät aloittamaan pelaamisen välittömästi, sillä Isä oli jo aiemmin saanut pelin koneelleen työkaveriltaan.

Kilpaileminen tuli tärkeäksi osaksi harrastusta varsin pian. Ratkaiseva parannus pelitasoon tuli vuonna 2017 sen jälkeen, kun Joona oli suorittanut koulunsa loppuun ja saanut valkolakin.

”Olen pystynyt keskittymään täysillä pelaamiseen, kyllä huipulle pääseminen ja menestyminen sen tässä urheilussa ehdottomasti vaatii”, Joona muistuttaa.

Keskittyminen pelin ja harjoittelun aikana on totaalista, reaktionopeus ja kyky saattaa toimintaan päätöksiä ovat tasolla, jota maallikon on hyvin vaikea ymmärtää.

”Pelin kuluessa Joona tekee minuutissa jopa 300-400 päätöstä”,  isä Markku Sotala antaa yksinkertaistavan esimerkin intensiivisyydestä, jota peli vaatii.

Hän toimii poikansa asioidenhoitajana yrittäjänä työskentelemisen ohella.

Kuten omassa lajissaan, myös golfissa Joona Sotala haluaa perusasioiden olevan kunnossa ennen liikkeen käynnistymistä

Kuten omassa lajissaan, myös golfissa Joona Sotala haluaa perusasioiden olevan kunnossa ennen liikkeen käynnistymistä

Teemu Tyry

E-urheilijoista on yleisesti vallalla käsitys, jonka mukaan pelaaminen on ympärivuorokautista ja lepo jää liian vähälle.

”Omalla kohdallani pyrin ja onnistunkin hyvin siinä, että pelaan ja harjoittelen muutaman tunnin päivässä. Nukkumaan menen noin kello 23”, Joona Sotala yhden oman menestyksensä kulmakivistä.

E-urheilua harrastavia ja kilpailuihin osallistuvia on Suomessakin  tuhansittain. Laji on hurjassa boostissa. Ammattilaisia, jotka tekevät pelaamalla hyvän elannon, Joona Sotala arvelee kotimaassa olevan noin parikymmentä.

”En ole miettinyt sitä, kuinka pitkään peliurani kestää. Muut maailmanhuiput ovat ikäisiäni tai hieman vanhempia. Kolmekymppisiä ei ole ainakaan vielä taistelemassa ykköstiloista. Pystyn vielä kehittymään, kyllästymistä tai turhautumista en ole kokenut.”

Pornainen maailmankartalle Joona Sotalan avulla

Joona Sotalan vanhemmat muuttivat Pornaisille 1990-luvun alussa. Joona on asunut Pornaisissa siis ko elämänsä, ja kunnan kanssa tekemänsä yhteistyön kautta suhde kotikuntaan tullee vain tiivistymään.

”Tämä on minulle juuri sopivan rauhallinen, luonnonläheinen ja kaunis paikka asua. Harrastusmahdollisuuksia on riittävästi, Kotojärven Golfkeskus näistä ihan parhaita”, Sotala perustelee omalta kohdaltaan sopimusta, jonka kautta Pornainen käyttää hänen nimeään viestinnässään ja markkinoinnissa uusien asukkaiden ja yritysten houkuttelemiseksi.

Kotojärvi Golf on myös tehnyt erillisen yhteistyösopimuksen Joona Sotalan kanssa.

Lauantaina 11.8. pelattavan Serral Openin yhteydessä Kotojärvi Golfin ja Pornaisten kunnan edustajat tulevat yhdessä Sotalan kanssa kertomaan lisää yhteistyöstään.

”En oikein tiedä mitä kisalta odottaa. Toivon ja uskonkin, että siitä tulee hauska ja rento päivä, jossa kaikilla osallistujilla on kivaa”, Joona ennakoi.

Helpot väylät ovat suosikkeja

Golfiin Joona Sotala tutustui jo pikkujunnuna asuessaan vain muutaman kilometrin päässä Kotojärven kentältä Pornaisissa.

”Kymmenvuotias taisin olla mailaan tarttuessani. Green cardin suoritettuani pelasinkin, mutta sitten tuli pitkä tauko, jonka aikana kävin kyllä epäsäännöllisesti rangella lyömässä. Tällä kaudella golf on noussut isän kanssa uudestaan harrastukseksi.”

Golfharrastuksen tuoreudesta kertoo osittain sekin, että hän on pelannut elämänsä kaikki kierroksen yhtä lukuunottamatta Kotojärvellä.

”Pelasin Helsingissä järjestetyn turnauksen yhteydesssä kansainvälisten kilpakumppanieni kanssa Paloheinässä yhdeksän reikää. Siinä porukassa pärjäsin ihan hyvin”, 

Kotojärven kentällä on mainiosti muotoiltuja viheriöitä, kuvassa 16:s

Kotojärven kentällä on mainiosti muotoiltuja viheriöitä, kuvassa 16:s

Teemu Tyry

”Luonnossa kiertäminen tulee golfin pelaamisessa mukavana bonuksena. Väyliä en osaa muuten vielä juurikaan arvioida kuin niiden vaikeuden kautta. Tällä pelitaidolla helpoimmat väylät ovat suosikkeja. Ainahan onnistuminen lämmittää mieltä”, hän järkeilee.

Joona Sotalan tasoitus on 28, paras kierrostulos tasan 90 lyöntiä. ”Serral” valmistautuu lyönteihinsä erittäin huolellisesti, liike käynnistyy mallikelpoisesta alkuasennosta varsin tyylikkäällä mailan ja vartalon liikkeellä.

”Liikuntaharrastukseni ovat jääneet melko vähäisiksi. Golf on omaan lajiin parasta mahdollista vastapainoa,  liikuntaa ja rentoutumista. Kierroksen aikana ei tule ajateltua Starcraftissa kehittymistä ja pelistrategioita.”

”Pelikierroksia taitaa olla nyt takana jo toistakymmentä tältä kaudelta. Ei minusta ammattilaista tässä tule, mutta kyllä golf kiehtoo ja tulokset tulee tarkasti laskettua”, Joona ”Serral” Sotala kertoo haastattelun lopuksi.

J

Etsi luettavaa