Hyppää sisältöön

Dustin Johnsonin  typerryttävä erehdys 2010 jäi golfin historiaan: ”En voinut ymmärtää, että palloni oli bunkkerissa”  

Dustin Johnsonilla (vas.) ja Jordan Spiethilla (kesk.) on kana kynittävänä Whistling Straitsin kentän kanssa. Collin Morikawa (oik.) pelaa Ryder Cupia ensimmäistä kertaa

Ryder Cupin -kisakenttä Whistling Straits on tuottanut USA:n pelaajille kolmessa aiemmassa suurkilpailussa vain karvaita tappioita. Dustin Johnsonin kohtalo on omassa luokassaan.

USA:n joukkueella on perjantaina käynnistyvässä Ryder Cupissa hurjat paineet voiton saavuttamiseksi ja kunnian palauttamiseksi. Eurooppa on nöyryttänyt Yhdysvaltoja etenkin 2000-luvulla. Voittojen määrässä eurooppalaiset ovat dominoneet luvuin 7-2.  

USA:lla on sen historian kovin joukkue tulessa, jos vertailukohdaksi otetaan maailmanlistaa. Heidän yhdeksän parasta pelaajaansa ovat maailmanistan sijoilla 2-11. Materiaaliero on paperilla melkoinen

Whistling Straitsin kisakenttä, The Straits Course on kuitenkin lyhyen historiansa aikana kohdelleut USA:n pelaajia suurissa kilpailuissa, majoreissa, todella julmalla tavalla.

Ulkomaalaispelaajat ovat voittaneet  Whistling Straitsissa kaikki kolme siellä pelattua PGA Championshipia. Vastaavan heikkoa saldoa USA:n majoreissa ( The Masters, US Open, PGA Championship) ei ole millään muulla kentällä

Seuraavassa listaus:

  • Vijay Singh (Fiji) voitti 2004 uusinnassa isäntämaan Justin Leonardin ja Chris DiMarcon
  • Martin Kaymer (Saksa) oli uusinnassa  2010 Bubba Watsonia parempi. Dustin Johnson olisi voittanut kisan tekemällä viimeisellä reiällä parin.
  • Jason Day (Ausralia) teki 2015  majorien uuden ennätyksen (-20) jättäen samana vuonna jo The Mastersin ja US Openin voittaneen Jordan Spiethin (-17) tiukassa taistossa taaakseen

Onni onnettomuudessa – Dustin Johnson missasi ”voittoputtinsa”

Kansainvälisen huippugolfin tragikoomisimpiin kuuluviin tilanteisiin lukeutuu viimeisessä ryhmässä 2010 PGA Championshipia pelanneen Dustin Johnsonin erehdys 18:lla. Hän johti kisaa, par olisi varmuudella riittänyt uran ensimmäisen majorin voittamiseen.

Johnsonin avaus painui väylän oikealle puolelle, kauas yleisömassojen sekaan. Pallo oli pienessä hiekkaisessa kuopassa (kts. video).Tälle alueelle ei kisaviikon aikana palloja juurikaan tullut, joten yleisö oli kyseessä olevassa bunkkerissa kävellyt ja jättänyt kovapohjaiseen hiekaan jalanjälkiään.

Sääntöjen mukaan se oli kuitenkin bunkkeri, kuten pelaajille ennen kisaa jaetussa paikallisohjeessa luki. Johnson ei tätä kohtaa ollut huomannnut. Valitettavasti hän laski mailansa kahdestikin ennnen lyöntiään hiekkaan pallon taakse. Yleisön suosionsoitusten saattelemamana Johnson löi kohden viheriötä, jossa pääsi lopulta puttaamaan paria muutaman metrin matkalta.

Mikäli putti olisi uponnut, voitonjuhlat viheriöllä sekä katsomossa olisivat käynnistyneet välittömästi. Johnson kuitenkin missasi puttinsa, teki bogeyn. Kaikkien aikojen ”namu suusta-episodi” jäi onneksi toteutumatta. Edessä piti olla kolmen miehen, Martin Kaymerin, Bubba Watsonin ja Dustin Johnsonin välinen uusinta.

Kilpailun tuomaristo kuitenkin taluttti Johnsonin syrjään ja johdatti scoring-alueelle, jossa tilannetta ja videotallenteita käytiin läpi.
Tuomio oli selkeä. Johnsonille langetettiin kaksi penaltia bunkkerin hiekan koskettamisesta. Uusinnan sijasta hänen sijoituksekseen tuli viides.

Tavoilleen uskollisena Dustin Johnson otti karvaan pettymyksen varsin tyynesti, herramiesmäisesti sitä protestoimatta, vaikka sisällä varmasti kiehui.

Dustin Johnsonille tuleva Ryder Cup on kuin mittatilaustyö. Mikä olisikaan USA:n joukkueen ja Johnsonin kannalta herkullisempaa, kuin se, että Whisling Straitsissa golfuransa suurimman pettymyksen kokenut pelaaja saisi upottaa Ryder Cupissa ratkaisevan pisteen tuovan putin?

Mikäli puolestaan Eurooppa voittaa Ryder Cupin, alkaa Whistling Straitsin ylle nousta maine golfkeskuksena, joka on USA:n pelaajille ylivoimainen linnake vallattavaksi.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät Ryder Cupin suorina lähetyksinä 24.9-26.9. Selostuksesta vastaavat Antti Vaalas, Riku Soravuo ja Karri Kakko.

Ryder Cup

Etsi luettavaa