Hyppää sisältöön

Dustin Johnsonin juhlavuosi – Jon Rahm ykköshaastaja

Dustin Johnson voitt kauden aikana kolme kisaa

36-vuotias Mastersin sankari saavutti ylivoimaisesti eniten pisteitä maailmanlistalla. Alkukauden listaykkönen Rory McIlroy, putosi toisella puoliskolla 20:ksi 2020 pisteissä.

Golfin maailmanlista on luotettava mittari pelaajan tasolle. Kun nimen perästä poimitaan pidemmältä aikaväliltä vuodenvaihteen sijoitukset, erottuvat kiintotähdet sekä huimimmat nousijat ja putoajat.

Dustin Johnson teki koronakaudella 2020 selvän pesäeron muihin tähtiin. Hän kilpaili vakavissaan voitosta kaikisssa kolmessa majorissa saavuttaen sijaluvut toinen, kuudes ja sekä ensimmäinen ( Masters). Johnson voitti myös kaksi tavallista PGA Tourin kisaa ja varmisti Tour Champioshipin kolmannella sijallaan Fedex Cupin voiton itselleen ensimmäistä kertaa.

Jon Rahm käväisi kauden 2020 aikana maailmanlistan ykkösenä, mutta jäi majoreissa nurkkaruusuksi pudoten Johnsonin haastajaksi

Jon Rahm käväisi kauden 2020 aikana maailmanlistan ykkösenä, mutta jäi majoreissa nurkkaruusuksi pudoten Johnsonin haastajaksi

GETTY IMAGES

Kalenterivuoden aikana hän saavutti 463 maailmanlistan pistettä, joka on 39 prosenttia enemmän kuin toiseksi sijoittuneella Jon Rahmilla (334) Listan kolmas, Justin Thomas (328) sekä viides, Bryson DeChambeau (313) olivat vuoden 2020 pisteissä tiukassa rykelmässä.

Maailmanlistan pisteet lasketaan pelaajalle kahden viimeisen vuoden ajalta, niiden painoarvoa painottaen luonnollisesti tuoreimpiin. Rory McIlroy oli kauden suurimpia pettymyksiä.

Alkuvuosi oli lupaava, neljä perättäistä sijoitusta viiden joukkoon nostiavat hänet toiselta sijalta listaykköseksi  kesäkuun loppuun asti. Toinen puolisko oli vaatimaton , päättyvän vuoden pisteissä hän oli vasta 20:s, pudoten vuoden takaiselta toiselta sijaltaan neljänneksi.

McIlroyn taso pysyy – Tiger Woodsilla lyömättömät ennätykset

Dustin Johnsonille maailmanlistan sijoitus kymmenen joukossa kalenterivuoden päätteeksi oli uran seitsemäs ja kuudes perättäinen. 

Kymmenen vuotta listaykköstä nuorempi Jon Rahm on kovassa putkessa. Ensimmäisestä täydestä ammattilaiskaudestaan asti sijaluvut vuoden päätteeksi ovat olleet kuuden joukossa (4,6,3,2).

Justin Thomasin ammattilaisura on muutaman vuoden pidempi, mutta sama neljän viimeisen vuoden otos listasijoituksista (3,4,4,3)  kertoo siitä, että Thomasin nimen perään voidaan lisätä luonnehdinta kiintotähti.

Vaikka McIlroyn menestys oli vaatimatonta, koko ammattilaisuran saldo on (Tiger Woods poissulkien) nykytähdistä omassa luokassaan. 12 viimeisen kauden aikana hän on ollut kerran  11:s, muina vuosina sijoilla 1-10.

Tiger Woods on tietysti oma lukunsa. 1997-2013 välisenä aikana hän oli 12 kertaa vuodenvaihteessa ykkönen, kolmasti toinen ja kerran kolmas. Vuosi 2011 tuotti henkilökohtaisten vaikeuksien ja loukkaantumisten myötä sijaluvun 23.

Päättynyt vuosi oli Woodsille menestyksen osalta hyvin vaatimaton. Edellisellä kaudella Mastersin lisäksi Japanissa voittanut Woods nousi listan kuudenneksi. Päättyvän vuoden paras sijoitus oli yhdeksäs Sijaluku maailmanlistalla putosi 40:ksi.

Sadan joukkoon listalla päätyneistä tämän vuoden pisteet olivat kolmanneksi heikoimmat. Tigeria neljä kuukautta nuorempi Henrik Stenson oli tällä mittarilla viimeinen.

Woods on pudonnut olympialaisiin vievän koneen siiveltä kauas varikon puolelle. Vain satumaisen hyvä menestys alkuvuodesta voisi toteuttaa hänen unelmansa olympialaisissa pelaamisesta, mikäli kisat järjestetään vuonna 2021.

Maailmanlista

Etsi luettavaa