Hyppää sisältöön

Dustin Johnson ylivoimainen majorien lyöntimäärissä – Jordan Spiethilla kaikkien aikojen ennätys hallussaan

Patrick Reed

Kauden kolmessa majorissa Johnsonin (-26) jälkeen toisena oli Bryson DeChambeau (-18) ennen Xander Schauffelea (-11) ja Patrick Reedia (-9)

Kalenterivuoden neljän majorin lyöntimäärät kertovat paljon siitä, kenellä peli on kulkenut läpi kauden.

Koronaviruksen johdosta päättyvän vuoden yhteenveto tehdään kolmen kisan perusteella. Open Championship peruttiin.

Listan neljä ensimmäistä pelasi kauden 12 major-kierrosta keskiarvolla joka alitti 70 lyöntiä. 

Dustin Johnsonin voitti Mastersin näytöstyyliin viiden lyönnin marginaalilla. US Openissa eroa voittaja Bryson DeChambauhun kertyi peräti 11 lyöntiä. Tästä huolimatta Johnson jakoi kuudetta sijaa.

Kauden ensimmäisessä arvokilpailussa, PGA Championshipissa maailmanlistan ykkönen johti kolmen kierroksen jälkeen. Collin Morikawan huippukierros 64,-6) pudotti Johnsonin kahden lyönnin marginaalilla kakkoseksi. Kierroskeskiarvo oli 12 kierroksen aikana omaa luokkaansa, 68,5. 

Bryson DeChambeau otti päättyvällä kaudella  ison loikan ylöspäin major-menestyksissään Mastersin epäonnistumisesta huolimatta

Bryson DeChambeau otti päättyvällä kaudella ison loikan ylöspäin major-menestyksissään Mastersin epäonnistumisesta huolimatta

GETTY IMAGES

Bryson DeChambeau taisteli Johnsonin tavoin PGA Championshipissa voitosta sunnuntaina usean muun pelaajan rinnalla. Hän jäi kolmen lyönnin päähän Morikawasta ja neljänneksi. 

US Open oli kentän ja olosuhteiden osalta kahteen muuhun majoriin haastavin. DeChambeau (-6) pelasi ainoana neljä kierrosta alle parin ja murskasi kakkoseksi jääneen Matthew Wolffin kuudella lyönnillä.

Mastersissa suurimpana suosikkina kisaan lähteneen lihaskimpun ote kirposi kahteen epäonnistuneeseen väylään. Peli ailahteli hämmästyttävän paljon kaikilla osa-alueilla. Dustin Johnson (268) jätti DeChambeaun (286) peräti 18 lyönnin päähän ja nousi 11 lyönnin takaa-ajoasemasta yhteenlasketuissa majorien lyönneissä seitsemän lyöntiä tämän edelle. 

Xander Schauffelen saldo major-kisoissa on 14 ensimmäisen kilpailun otoksella todella vaikuttava

Xander Schauffelen saldo major-kisoissa on 14 ensimmäisen kilpailun otoksella todella vaikuttava

GETTY IMAGES

Xander Schauffele oli lähimpänä kärkeä  PGA Championspissa (10.), viiden lyönnin päässä.  US Openissa sijoitus oli kauden paras, viides. Kalifornialainen on pelannut urallaan 14 majoria, seitsemän kertaa sijoitus on ollut kymmenen joukossa, kahdesti toinen. Edellisvuonna tällä samalla listalla Schauffele jakoi kakkostilaa Dustin Johnsonin kanssa. Nyt listakärki Johnson kukisti Schauffelen peräti 15 lyönnillä.

Patrick Reed roikkui tasaisesti kärjen takana. PGA Championshipissa kärjessä oli pienimmät erot, vain kuusi lyöntiä Morikawalle hävinnyt Reed jäi sijalle 13.

Mastersissa sijoitus oli kymmenes, toiseen sijaan jäi kuusi lyöntiä,  Dustin Johnsoniin 11 lyöntiä.

Reed pelasi kärkikolmikon tavoin kolme majoriaan alle 70 lyönnin keskiarvolla (69,91)

Paul Casey yllätti PGA Championshipissa ja Mastersin avauspäivänä 

USA:n pelaajat voittivat kaikki kolme majoria. Collin Morikawaa ei yhteenlaskettujen lyöntien listalla ole. Hän karsiutui US Openissa ja jäi Mastersissa 20 lyöntiä voittajalle.

Paul Casey sai paljon tilaa mediassa major-menestystensä vuoksi. Veto jäi totutusti vajaaksi loppusuoralla.

Paul Casey sai paljon tilaa mediassa major-menestystensä vuoksi. Veto jäi totutusti vajaaksi loppusuoralla.

GETTY IMAGES

Paul Casey oli eurooppalaisista ainoana vakavasti pelaamassa voitosta vielä päätöspäivänä. Hän johti PGA Championshipia sisääntulossa, mutta joutui laskemaan vahvan kirin ottaneen Morikawan edelleen. Toisen yllätyksen englantilainen takoi tauluun Mastersissa, jossa avauskierroksen johtotulos 65,-7 vaihtui kolmen seuraavan kierroksen aikana 19 lyönnin tappioon Johnsonille sekä sijalukuun 38.

US Openissakin Casey kunnostautui, sijaluku 17. nosti hänet 11:ksi yhteenlasketuissa lyönneissä. Karvas pettymyksen maku jäi konkarille majoreista suuhun.

PGA Championshipia parempaa voittomahdollisuutta tuskin enää tarjoontuu majoreissa 43-vuotiaalle englantilaiselle.

Rory McIlroy on sijoittunut viimeisimmän (2014) major-voittonsa jälkeen tuskastuttavasti kymmenen kertaa kärkikymmenkköön ilman ykköstilaa.

Rory McIlroy on sijoittunut viimeisimmän (2014) major-voittonsa jälkeen tuskastuttavasti kymmenen kertaa kärkikymmenkköön ilman ykköstilaa.

GETTY IMAGES

Rory McIlroy pelasi US Openissa ja Mastersissa kuin tuuliviiri, heikot jaksot veivät mahdollisuudet, eikä päätöspäivänä ollut kahdeksannesta ja viidennestä sijasta huolimatta mahdollisuuksia voittotaistoon.

Yhteenlasketuissa lyönneissä McIlroy (-7) jakoi viidennen sijan Justin Thomasin (-7) ja Jon Rahmin(-7 )kanssa, jolle vasta 26 vuoden iästä huolimatta on ehtinyt jo kasautua paineita major-voiton puutteesta.

PGA Championshipissa eroa voittajaan jäi kuusi lyöntiä. Mastersissa espanjalainen oli kolmantena päivänä samassa ryhmässä ihastelemassa Dustin Johnsonin karkaamista ylivoimaiseen voittoon, Rahm jäi kymmenen lyönnin päähän.

Alle parin yhteistuloksen 12 kierroksen aikana saavuttivat myös Hideki Matsuyama (-6), Louis Oosthuizen (-5),  Tony Finau (-5), Paul Casey (-4), Webb Simpson (-4), sekä US Mastersissa kakkoseksi sijoittunut Cameron Smith (-1)

Tiger Woodsilla ja Phil Mickelsonilla jyrkkä alamäki

Nimekkäimpiä pelaajia, jotka eivät listan kärkipäässä ole ovat luonnollisesti US Openin loukkaantumisen johdosta väliin jättänyt  Brooks Koepka, sekä yhdestä tai useammasta kisasta karsiutuneet Collin Morikawa,Matthew Wolff, Tiger Woods ja Phil Mickelson.

Matthew Wolff oli PGA Championshipissa neljäs, US Openissa toinen. Augusta Nationalilla hän menetti loistavan vireensä avauskierroksen loppuvaiheilla ja karsiutui heikon toisen kierroksen johdosta.

Koko vuoden heikosti pelannut Tiger Woods sai peliä ja scorea hyvin kohdilleen Mastersissa. Loppuun asti ei veto riittänyt ja sijaluvuksi tuli 38. Woods ja Mickelson jäivät PGA Champioshipissa ja Mastersissa väläytyksistään huolimatta kauas kärjestä. Winged Footilla pelattu US Open oli molemmille liian vaativa koettelemus.

Koronaviruksen tuoma tauko kisaohjelmaan sekä Mastersin siirtäminen syksyyn sysäsivät kisan ulkopuolelle maailmanlistalla 13:na olevan Daniel Bergerin ja 23:ksi listatun Norjan Viktor Hovlandin.

Tällaista ei Mastersissa ole viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtunut, mutta asiasta on turhaa lähteä ketään osoittamaan sormella.

Viktor Hovland jäi epäonnekkaasti ulos The Mastersista. Uusi mahdollisuus aukeaa jo huhtikuussa.

Viktor Hovland jäi epäonnekkaasti ulos The Mastersista. Uusi mahdollisuus aukeaa jo huhtikuussa.

GETTY IMAGES

Normaalisti vielä kaksi viikkoa ennen kisaa otetaan mukaan pelaajat, jotka ovat 50:n joukossa. Nyt siihen ei ollut käytännön mahdollisuutta päivän lyhyyden ja jo keväällä samalla kriteerillä mukaanpoimittujen pelaajien suuren määrän vuoksi. Villejä kortteja ei ollut käytössä

Etenkin Hovland olisi voinut tällä listalla olla kärkimiehiä. Hän oli kaudella 2019 Mastersin paras amatööri, ja oli pelannut PGA Championshipin sekä US Openin kalenterivuonna 2020 erinomaisesti. Revanssin Hovland saa varmuudella jo huhtikuussa. Hänen rinnalleen pelaamaan ja menestymään majoreisssa hakevat paikkaansa Euroopasta nuoremmista pelaajista pohjoismaalaiset Rasmus Hojgaard (19-v), Sami Välimäki (22-v), sekä Marcus Kinhult (24-v), jotka ovat kuluvan kauden aikana Hovlandin tavoin nousseet maailmanlistalla sadan ensimmäisen joukkkoon.

Jordan Spiethilla kaikkien aikojen ennätys

Jordan Spieth voitti kaudella 2015 sekä The Mastersin kuin myös US Openin. Muistin virkistämiseksi, Spieth oli voittojensa aikaan vielä  21-vuotias.

Jordan Spieth on menettänyt vireensä, joka nosti hänet parhaimmillaan maailmanlistan ykköseksi.

Jordan Spieth on menettänyt vireensä, joka nosti hänet parhaimmillaan maailmanlistan ykköseksi.

GETTY IMAGES

Uskomaton menestysputki jatkui Open Championshipin neljännellä ja viimeisenä pelatun PGA CHampionshipin toisella sijalla. Yhteistulos 54 alle parin näissä kisoissa siirsi lyönnillä syrjään Tiger Woodsin vuonna 2000 tekemän -53 luvun.

Brooks Koepkan kauden 2019 tulos -36 on kaikkien aikojen tilastossa kolmantena.

Dustin Johnsonin -26 kolmeen kisaan on samassa luokassa Koepkaan verrattuna. Kun olosuhteiden lisäksi kolme kenttää neljästä vaihtuu vuosittain, vuosia ja tuloksia on vaikea verrata keskenään.

Pelaajien välinen järjestys majoreissa ja kokonnaislyöntimäärä ovat kuitenkin kuntopuntareista parhaimpia. 

Johnson kirjautti itselleen Augusta Nationalin neljän kierroksen ennätyksen. Tulevan vuoden huhtikuussa The Masters pelataan oleellisesti kovemmilla viheriöillä, joten ennätyksen pikainen rikkominen tuskin toteutuu.

  

Etsi luettavaa