Hyppää sisältöön

Dustin Johnson varmistanut jo kuin varkain LIV Golfin kokonaiskilpailun voiton – näin suurta tilipäivää se kiertueen ykköselle tarkoittaa

Dustin Johnson on varmistanut jo 18 miljoonan dollarin tilin LIV Golfin kokonaiskilpailun voitosta. KUVA: GETTY IMAGES

Dustin Johnson on varmistanut jo yli 30 miljoonan dollarin palkintorahat LIV Golfissa.

LIV Golfissa pelataan tällä viikolla kauden viimeinen henkilökohtainen turnaus. Kilpailu käydään Saudi-Arabiassa, jonka valtionrahasto PIF omistaa koko kiertueen.

Kiertueen kokonaiskilpailun voitto on jo ratkennut, sillä kuin varkain voiton on jo varmistanut Dustin Johnson, sillä kiertueella jo sen ensimmäisestä kilpailusta lähtien pelannut yhdysvaltalainen on noussut vähälle huomiolle jääneessä LIV Golfin kokonaiskisassa jo ratkaisevan suureen johtoon.

Hänellä on 121 pistettä, kun kakkosena olevan Etelä-Afrikan Branden Gracen pistepotti on 79.

Kun voitosta saa 40 pistettä, ei Grace voi enää tavoittaa Johnsonia, vaikka voittaisi Jeddahin-kilpailun ja Johnson jäisi ilman pisteitä. Jokaisen kilpailun 24 parasta pelaaja saa pisteitä.

Koska kyseessä on LIV Golf, joka on rahalla houkutellut nimekkään pelaajiston mukaansa, on Johnson varmistanut kokonaiskilpailun voitosta tähtitieteellisen 18 miljoonan dollarin tilin.

Kolme parasta palkitaan ruhtinaallisesti

Toisesta sijasta käydään sitäkin tiukempi taisto, sillä Grace (79 pistettä) ja Yhdysvaltain Patrick Reed (76) ovat vain kolmen pisteen päässä toisistaan.

Neljäntenä on Cameron Smith, joka liittyi LIViin kesken kauden ja on pelannut ainoastaan kolme kilpailua. Hänellä on 56 pistettä, joten voitolla hän voi hyvinkin vielä nousta pisteissä toiseksi.

Tällä olisi aussille merkittävä taloudellinen hyöty, sillä kokonaiskilpailussa vain kolme parasta palkitaan ruhtinaallisesti. Voittajan osuus on siis 18 miljoonaa dollaria. Kakkonen puolestaan saa kahdeksan miljoonaa ja kolmonen neljä miljoonaa.

Saudi-Arabian osakilpailun jälkeen pelataan vielä yksi LIV Golfin kilpailu. Joukkuekilpailun finaali pelataan Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin omistamassa Trump National Doral Golf Clubilla.

Myös joukkuekisassa ylivoimaisessa johdossa on Dustin Johnsonin kipparoima 4Aces-joukkue.

Bonus vai allekirjoituspalkkio?

Entisen maailmanlistan ykkösen kerrotaan saaneen allekirjoitusbonuksena LIV Golfilta 125 miljoonaa dollaria. Siitä, onko kyseessä allekirjoituspalkkio vai takuusumma, on kuitenkin ristiriitaista tietoa.

Jos kyseessä on takuusumma, pelaajien ansiot LIV Golfin kilpailuista vähennetään ”allekirjoitusbonuksesta”. Mikäli kyseessä on puhdas bonus, tulevat kilpailuista tienatut rahat allekirjoitusbonuksen päälle.

Kokonaiskilpailun voiton myötä Johnsonin tienestit kiertueella nousevat yli 30 miljoonan dollarin ja teoriassa hänellä on mahdollisuus nostaa summa kahdessa viimeisessä kisassa lähemmäksi 40:ää miljoonaa.

Vuonna 2008 käynnistyneellä PGA Tour -urallaan Johnson ehti tienata ”vain” 75 miljoonaa dollaria.

LIV Golfia on vahvasti kritisoitu siitä, että kyseessä on Saudi-Arabian harjoittamasta urheilupesusta, jolla se pyrkii kääntämään katseita pois muun muassa maan ihmisoikeuksiin liittyvistä epäkohdista.

LIV GOLFIN KOKONAISPISTEET ENNEN KAUDEN VIIMEISTÄ YKSILÖKISAA

SijoitusPelaajaPisteet
1.Dustin Johnson121
2.Branden Grace79
3.Patrick Reed76
4.Cameron Smith56
5.Charl Schwartzel55
6.Carlos Ortiz50
7.Matthew Wolff50
8.Peter Uihlein49
9.Louis Oosthuizen49
10.Talor Gooch49

Etsi luettavaa