Hyppää sisältöön

Dubai otti haltuun koko European Tourin – ilman sheikkien rahaa kiertueen näivettyminen olisi jatkunut

European Tour lokalisoituu jatkossa entistä vahvemmin Dubaihin.

Eurooppalaista huippu-urheilua pyöritetään yhä vahvemmin Lähi-idästä käsin. European Tour myi Dubain hallitsijaperheen omistuksessa olevalle yhtiölle nimensä lopettaakseen näivettymisensä.

EUROPEAN TOURIN painopiste on jo jonkin aikaa viettänyt kohti Lähi-itää ja erityisesti Dubaita. Tällä kaudella kiertueen kolme kilpailua pelataan Dubaissa ja yhteensä kuusi Lähi-idän maissa. Ensi vuonna määrä pysyy samana.

Vuodesta 2009 lähtien kiertueen finaalikilpailu on pelattu Dubaissa. Ennen kuin nimi muuttui DP World Tour Championshipiksi, finaali tunnettiin Volvo Mastersina, joka pelattiin viimeiset vuodet Valderraman kentällä Aurinkorannikolla.

Samassa yhteydessä kiertueen ranking muuttui Race to Dubaiksi. Nyt Dubain valtion omistama yhtiö osti itselleen koko kiertueen nimen.

Ensi vuodesta lähtien kiertue tunnetaan DP World Tourina, ja uusi logo on yhdistelmä European Tourin vanhaa logoa ja DP Worldin logoa.

Uusi nimi kieltämättä kuvaa paremmin kiertueen toiminta-aluetta, sillä ilmastosta johtuvista syistä European Tour on hakenut jo pitkään kasvua erityisesti Lähi-idästä, Kiinasta, Etelä-Afrikasta ja Kaakkois-Aasiasta, missä golfkausi kestää pidempään kuin Euroopassa.

Toisaalta arvokkaan brändin korvaaminen kokonaan uudella on eittämättä radikaali veto kiertueen päättäjiltä. European Tour jää nimenä historiaan samana vuonna, kun se täyttää 50 vuotta. 

Miksi näin päätettiin sitten tehdä? Kyse on tietenkin rahasta.

EUROPEAN TOUR astui koronapandemian myötä näivettymisen tielle, kun palkintosummat kilpailuissa pienenivät ja samaan aikaan PGA Tour jatkoi koronasta huolimatta kukoistustaan.

Käytännössä tämä näkyi siten, että kiertueen suurimmat eurooppalaistähdet alkoivat hakeutua entistä aktiivisemmin Yhdysvaltain rahakkaisiin kisoihin ja saapuivat vain silloin tällöin vierailemaan European Tourin suuriin tapahtumiin.

Kuvaavaa on, että pelkästään European Touria kiertävistä pelaajista korkeimmalla golfin maailmanlistalla on Australian Min Woo Lee. Hänen sijoituksensa tuoreella maailmanlistalla on 56:s. 

Tällä kaudella European Tourin tavallisten kilpailujen palkintopotti on ollut yhteensä noin 70 miljoonaa dollaria. Ensi vuodeksi summa tuplaantuu 140 miljoonaan dollariin, ja European Tourin toimitusjohtajan Keith Pelleyn mukaan iso kiitos tästä kuuluu juuri DP Worldille. Kun mukaan lasketaan majorit ja WGC-kisat summa nousee yli 200 miljoonaan dollariin.

Vuodesta 2022 alkaen minimipotti kiertueella on 2 miljoonaa dollaria eli noin 1,73 miljoonaa euroa. Minimiraja koskee niitä kilpailuja, joissa järjestäjänä on ainoastaan DP World Tour ilman kumppanikiertueita.

Tänä vuonna 1–1,5 miljoonan euron kisoja oli peräti 21 eli yli puolet kisoista.

Ei ole mikään ihme, että kiertueen jäsenet eli pelaajat ovat uudistukseen tyytyväisiä, vaikka PGA Tour onkin edelleen tuplasti rahakkaampi kiertue.

MUTTA MITÄ oikein tekee yritys nimeltä DP World?

DP World on laajentunut Dubaista eri puolelle maailmaa yritysostoin. Se muun muassa omistaa satamia ja tarjoaa satama- ja logistiikkapalveluja, ja sillä on nykyään toimintaa 40 eri maassa.

Konsernin omistaa Dubain valtio, joten voidaan ajatella European Tourin nimimuutos on osa jatkumoa, jossa Lähi-idän valtiot ja valtionyhtiöt hakevat globaalia näkyvyyttä, vaikutusvaltaa ja hyväksyntää huippu-urheilun avulla. 

Viime vuosina Lähi-idässä toimivat yhtiöt tai rahastot ovat hankkineet omistukseensa jalkapallon suurseuroja ja käyttäneet merkittäviä summia pelaajahankintoihin.

Viimeksi lokakuussa Saudi-Arabiaan kytköksissä oleva PIF-rahasto osti Valioliigassa pelaavan perinteikkään Newcastlen.

Valtavia summia Leo Messiin, Neymariin ja muihin huippupelaajiin käyttänyt Ranskan liigan Paris Saint-Germain on ollut vuodesta 2012 lähtien Qatar Sports Investmentin omistuksessa. Manchester Cityn pääomistaja on yhtiö, jonka takana on Saudi-Arabian hallitsijaperhe.

Saudi-Arabia, Qatar ja Arabiemiraatit tunnetaan ihmisoikeusrikkomuksistaan ja naisten ja miesten välisestä epätasa-arvosta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovatkin kovaäänisesti selittäneet Lähi-idän maiden intoa urheiluseurojen ostamiseen, arvokilpailujen järjestämiseen ja kilpailuiden sponsoroimiseen valkopesulla, jolla ne yrittävät puhdistaa maiden kyseenalaista mainetta.

TÄLLÄ VUOSITUHANNELLA Dubai on rakentanut uutta kukoistustaan myös matkailun varaan. Investointeja, kuten maailman korkein rakennus Burj Khalifa ja keinotekoiset palmusaaret, on tehty isolla rahalla.

Aavikolle on rakennettu maailmanluokan golfkenttiä, joissa myös European Tourin kilpailuja pelataan.

Sponsoroimalla hyvämaineista golfkiertuetta, huomio kohdistuu maan epäkohdista positiivisiin asioihin tehden monen mielestä matkustamisesta ihmisioikeuksia polkeviin maihin jollain tapaa myös moraalisesti hyväksyttävämpää.

Tämä olikin varmasti yksi Dubain valtion tavoitteista, kun se lisäsi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla näkyvyyttä ja läsnäoloaan European Tourilla.

Tiistaina se saavutti tässä mielessä itselleen suuren merkkipaalun, kun European Tourista tuli taloudellisten realiteettien sanelemana DP World Tour.

Etsi luettavaa