Hyppää sisältöön

Driving relief oli unettavan tylsä lähetys – vähän kotikutoinen kotimainen ottelu oli parempaa tv-viihdettä

Rory McIlroyn

Ei voinut mitään, silmät painuivat kiinni kesken eilisen ison rahan hyväntekeväisyysottelun. Viime perjantaina vähän kotikutoisesti kuvattu Viaplay Finnish Challenge paihitti isolla rahalla tehdyn lähetyksen kirkkaasti.

EILEN PELATTUA TaylorMade Driving Relief -hyväntekeväisyysottelua hehkutettiin paljon etukäteen. Niin teimme mekin ja miksemme olisi tehneet. Golfkiertueet ovat koronaviruksen vuoksi tauolla, joten neljän huippupelaajan pelin seuraaminen tositoimissa pitkästä aikaa olisi varmasti mielenkiintoista ja viihdyttävää katsottavaa.

Fiiliksiä nostatti myös perjantainen Viaplay Challenge Cup, jossa Mikko Korhonen ja Sami Välimäki kohtasivat toisensa 18. reiän reikäpeliottelussa. Siinä tv-katsoja pääsi European Tour -voittajien ”iholle” seuraamaan ottelua.

Driving Relief ei kuitenkaan tarjonnut vastaavaa elämystä, vaikka se oli tehty isolla rahalla. Iltayhdeksältä alkanut ottelu ei päässyt kunnolla vauhtiin ja jossain vaiheessa alkoi lähinnä jännittää, ehtivätkö pelaajat pelata kierroksen loppuun ennen kuin uni tulee silmään.

Eivät ehtineet. Silmät painuivat kiinni ja ajoittain piinavan tylsän ja turhan kliinisen ottelun ratkaisu jäi näkemättä.

Aamulla sitten tarkistin, että Rory McIlroyn ja Dustin Johnsonin tiimi ansaitsi lopulta enemmän rahaa hyväntekeväisyyteen, kun Rory McIlroy löi pallon lähemmäksi lippua uusintareiällä ja joukkueen kokonaispotiksi tuli lopulta 1,85 miljoonaa dollaria.

Matthew Wolffin ja Rickie Fowlerin joukkue voitti 1,15 miljoonaa dollaria, joista reilu kolmasosa kertyi pisin draivikilpailuista.

VAIKKA SUMMAT olivat valtavia ja tv-tekniikkaan oli satsattu, ottelua oli paljon tylsempi kuin Viaplayn kahdella kameralla vähän kotikutoisesti kuvattu perjantainen lähetys, jossa panoksena oli miljoonien dollarien sijaan sponsorin lahjoittama riippukeinu.

Miksi näin?

Eilisessä ottelussa tähdet jäivät etäiseksi toisin kuin perjantain kotimaisessa haasteottelussa. Kun Viaplayn lähetyksessä selostaja Antti Mäkinen oli koko ajan Korhosen ja Välimäen iholla, katsoja tunsi olevansa köysien sisäpuolella itsekin.

Sen sijaan eilisessä ottelussa pelaajat olivat ihan yhtä kaukana katsojasta kuin tavallisessa kisassa, vaikka heidät olikin mikitetty. Kun perjantaina kotikatsomoon kuului pelaajan jokainen niiskutus ja välillä ärräpääkin, eilen lähetyksessä kuultiin vain vähän pelaajien keskinäistä vuorovaikutusta.

Ehkä pelaajat kuvittelivat, että riittää, kun he antavat kaikkensa golfkentällä. Ei riittänyt. Semminkin kun peli oli vielä vähän ruosteista. Olisi pitänyt antaa vähän enemmän itsestään.

Eilinen lähetys oli kaiken lisäksi kyllästetty loputtomalla määrällä mainoskatkoja, jolloin Suomessa kuvaan tuli tilanteesta kertonut grafiikka. Suomalaispelaajien haasteessa mainoskatkoja oli vähän, ja ne olivat lyhyitä.

Viaplay Golf Challengessä lyöntien lisäksi ihan yhtä mielenkiintoista antia oli se, kun Mäkinen pääsi tavallisen klubipelaajan roolissa kyselemään ET-tähdiltä asioita, kun he kävelivät pallolle ja pelaajat myös niihin rehellisesti vastasivat. Myös Välimäen ja Korhosen välistä jutustelua oli mukana kuunnella.

Maailmantähtien välillä samanlaista yhteyttä ei syntynyt. Keskustelut olivat varsin pinnallisella tasolla – tai ainakin ne keskustelut, mitä television välityksellä meille näytettiin. 

McIlroy, Johnson, Wolff ja Fowler pitivät yllä ajanhengen mukaisesti sosiaalista etäisyyttä ehkä vähän turhankin tarkasti.

ENNEN OTTELUA ajattelin, että koronan vuoksi tällaiset näytösottelut kokevat renesanssin. Ne olivat hyvin suosittuja etenkin 1900-luvun alussa, koska ne olivat  ammattisgolfareille hyvä mahdollisuus ansaita elantoa, koska kilpailuiden palkintopotit olivat tuohon aikaan vaatimattomia nykyiseen verrattuna.

Pohdiskelin, että korona voisi kenties aiheuttaa samanlaisen tilanteen, kun kiertueet ovat tauolla ja pelaajat ”työttöminä”.

Se on vielä mahdollista, mutta konsepti pitäisi miettiä uusiksi. Emme tarvitse lyöntitutkien tarjoamaa tietoa, pallon jäljittimiä, miljoonapanoksia tai maailmanluokan tv-tuotantoa.

Meille riittää kahden pelaajan välinen käsivaralla kuvattu golfin tosi-tv-ottelu, vaikka panoksena olisikin vain muutaman satasen arvoinen riipputuoli, kunhan peliin pistää golftaitojen lisäksi myös omaa persoonaa.

PS. Tuli mieleen, että jos Finnish Tourilla tänä vuonna nähdään viivalla myös kotimaisia European Tourin pelaajat, olisiko siinä iskun paikka kiertueelle? Katsojia varmasti piisaisi kotimaisten European Tour -pelaajien muodostamalle tv-ryhmälle.

Etsi luettavaa