Hyppää sisältöön

Draiverit: Titleistilla ja TaylorMadella mainio startti kauteen – Callawaylla ja Jon Rahmilla ensimmäinen ykköstila saavuttamatta

Cameron Smith teki PGA Tourin uuden ennätystuloksen -34 kukistaessaan Jon Rahmin kalenterivuoden avauskisassa, Tournament of Championsissa. KUVA: GETTY IMAGES

Kalenterivuonna 2022 pääkiertueilla on voitettu useimmin draiverilla, joka julkistettiin lokakuussa 2020.

Draiverit saavat kauden uutuuksista eniten palstatilaa mediassa ja kiinnostavat golfaajia, etenkin niitä joilla on halua uusia bäginsä sisältöä.

PGA Tourilla 90 % sadasta parhaasta luottaa draivereissa neljän suurimman välinevalmistajan draivereihin.

Titleist, TaylorMade, Callaway ja Ping jyräävät.

Kullakin välinemerkeistä on kaksi tai useampia huippujen käyttämiä draiverimalleja. Näissä on vielä usein valinnanvaraa etenkin lavan koon ja ominaisuuksien mukaan.

Prosentti on ällistyttävän korkea, eikä kovin moni ennusmerkki puhu sen puolesta, että neljän suuren vakaviksi haastajiksi olisi nousemassa kilpailijoita.

Titleist kärjessä voittojen määrässä

Kauden uutuusdraiverit tulevat huippujen bägeihin yleensä jo ennen vuodenvaihdetta ja kisoihin heti tammikuussa.

Markkinoinnin kannalta on tärkeää saada menestysten, voittojen kautta positiivista viestiä markkinoille ympäri oman tuotteen erinomaisuudesta.

Vuoden 2022 merkittävimmät tuotelanseeraukset draiverien osalta ovat ehdottomasti TaylorMade Stealth ja Callaway Rogue ST, joiden käyttäjksi valtaosa näiden merkkien sopimuspelaajista on siirtynyt.

PGA Tourilla ja DP World Tourilla on pelattu yhteensä kahdeksan kisaa. Merkittävien kisojen joukkoon on syytä nostaa myös Saudi International, jossa jaettiin edellisellä viikolla enemmän maailmanlistan pisteitä kuin PGA Tourilla kauden aikana keskimäärin

Vaikka yhdeksän ensimmäisen kisan otos on vielä pieni, se tuo menestyneiden mailanvalmistajien pääkonttoreisssa hymyn huulille

Titleist on listakärki neljällä voitolla.

Siitäkin huolimatta että kahden vuoden välein mallistonsa uusiva Titleist toi TSi2- ja TSi3-draiverit markkinoille jo loppusyksystä 2020.

Cameron Smith voitti Havaijilla Tournament of Championsin, Harold Varner III draivasi maailmanhuiput kumoon Saudi Internationalissa, vaikka muistikuviin useimmille jäi 11,35 sekuntia matkalla ollut voittoputti.

Harrold Varner III:n voittoputti Saudi Internationalissa.

Ykköstiloihin ovat Titleistin draivereilla yltäneet myös Abu Dhabissa tähdille taivaan merkit näyttänyt Thomas Pieters ja PGA Tourilla ensimmäisen voittonsa saavuttanut Tom Hoge

TaylorMade Stealthin lanseerauksessa isona nimenä käytettiin joulukuussa Tiger Woodsia PNC Championship -kilpailun kautta.

Välinemerkin suurimmat tähdet Collin Morikawa, Dustin Johnson ja Rory McIlroy ottivat Stealthin näyttävästi käyttöön, mutta tulokset ovat laahanneet kaukana odotuksista.

TaylorMade Stealthin kolme voittoa yhdessä kisassa ovat tulleet valtameren takana vähemmän tunnettujen Hudson Swaffordin ja Luke Listin toimesta.

Nicolai Hojgaard toi välinemerkkiä esiin nimenomaan draiveillaan voittamassaan DP World Tourin kisassa edellisviikolla.

Pingilla on yksi näyttävä voitto Dubain-kisassa Viktor Hovlandin hurjan kirin ansiosta. Norjalainen toi jo edellisvuoden lopulla kahdella PGA Tourin voitollaan draiveriaan näyttävästi esiin.

Meksikossa hän ylsi ykköseksi tallitoveriltaan lainaamalla varamailalla, Bahamalla joulukuussa Hovland sai heti perään toisen ykköstilan, Dubaissa hän järjesti päätöspäivänä todella hurjan draivinäytöksen ja kolmannen ykköstilan PING G425 LST -draiverillaan.

Neljän suuren merkin ulkopuolelle meni Havaijilla pidetty vuoden toinen PGA Tourin kisa. Mastersin sankari Hideki Matsuyaman ajurina oli Srixon ZX7.

Srixoniin kohdistuu alkaneella kaudella tavanomaista enemmän odotuksia, sillä Brooks Koepka siirtyi merkin tallipelaajien joukkoon ja Srixonin draiverin käyttäjäksi.

Callawaylla avausvoitto vielä nappaamatta

Suuret odotukset kohdistuvat edelliskaudella kahteen major-voittoon (Phil Mickelson, Jon Rahm) yltäneen Callawayn uuteen Callaway Rogue ST -mallistoon.

Jon Rahm on pelannut Callawaylla kauden 2021 alusta ja voittanut vain yhden kilpailun 24:sta. KUVA: GETTY IMAGES

Pelaajat ovat luonnollisesti mailaa kehuneet, mutta voitottomuus on kuin kivi kengässsä.

Tähtipelaajia tallissa edustavat Rahmin ja Mickelsonin lisäksi muun muassa Xander Schauffele, Sam Burns, Kevin Na, Henrik Stenson, Francesco Molinari ja Abraham Ancer.

Rahm kulkee pitkässä voitottomuuden putkessa, vaikka hyviä sijoituksia on tullut ja maailmanlistan kärkipaikka on edelleen hallussa.

Xander Schauffele voitti toki Tokion olympialaisissa, mutta PGA Tourilla hän on juhlinut viimeksi yli kolme vuotta sitten Tournament of Championsissa.

Tuleva viikonloppu on etenkin Rahmille näytönpaikka. Kymmenen kuukauden voitoton putki olisi makoisaa saada poikki kotikaupungissa Phoenixissa.

VOITTOJEN MÄÄRÄ PÄÄKIERTUEILLA ERI DRAIVEREILLA vuonna 2022

MailamerkkiVoitot
Titleist4
TaylorMade3
Srixon1
Ping1
Kilpailuja on huomioitu yhteensä yhdeksän, neljä PGA Tourilla ja DP World Tourilla sekä Saudi International.

Etsi luettavaa