Hyppää sisältöön

DP World Tour julkisti kisakalenterin ensi vuodelle ja merkittävän takuutienestin lähes kaikille pelaajille

European Tourin Keith Pelley kehui tänään tiedotteessa yhteistyötä Jay Monahanin johtaman PGA Tourin kanssa. KUVA: GETTY IMAGES

DP World Tour on julkistanut kilpailukalenterin ensi vuodelle. Palkintopotit kasvavat ja tietyn kilpailumäärän ylittäville pelaajille taataan merkittävä takuusumma. Tapio Pulkkasen mielestä hänen kannaltaan tärkein uudistus ensi kaudelle julkaistiin tosin jo kesällä.

European Tourin omistama DP World Tour tekee voitavansa, jotta se pystyisi säilyttämään houkuttelevuutensa paitsi pelaajien myös suuren yleisön silmissä.

Jo jonkin aikaa DP World Tourin kilpailuissa on käynyt tähtipelaajakato. LIV Golfin tulon myötä PGA Tour on kasvattamassa merkittävästi palkintopottejaan, mikä ei varmasti helpota entisen European Tourin tilannetta semminkin, kun tällä kaudella tavallisissa turnauksissa nähtiin vain harvoin pelaajia maailmanlistan 50 parhaan joukosta.

Toki rahakkaisiin Rolex Seriesin kilpailuihin huippuja on vielä riittänyt.

Tänään DP World Tour julkisti ensi kauden kilpailukalenterin, palkintopotit ja yhden suuren uudistuksen.

Kiitos kesällä alkaneen yhteistyön PGA Tourin kanssa, korotuksia palkintopotteihin on luvassa ensi kaudeksi myös DP World Tourin pelaajille. Kaikkiaan tavallisissa DPWT-kisoissa (majorit ja WGC-kilpailut poislukien) palkintopotissa on ensi vuonna 144 miljoonaa dollaria, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Myös tänä vuonna yhteissumman piti ylittää 140 miljoonaa dollaria, mutta dollarin heikkeneminen suhteessa euroon on pienentänyt jonkin verran kokonaissummaa. Kilpailujen yhteenlaskettu potti on nyt hieman yli 120 miljoonaa dollaria.

Rolex-kisoissa miljoonan enemmän pelissä

European Tourin toimitusjohtajan Keith Pelleyn mukaan palkintopotin kasvattamisesta kuuluu ennen kaikkea suuri kiitos PGA Tourille.

”Meidän kokonaispottimme vuonna 2023 on 50 miljoonaa dollaria enemmän kuin vuonna 2021, mikä myös alleviivaa yhteistyömme vahvuutta PGA Tourin kanssa. Teemme töitä PGA Tourin kanssa kasvattaaksemme liikevaihtoamme pitkällä tähtäimellä”, Pelley kertoi.

Tällä kaudella tavallisissa Rolex Seriesin kilpailuissa potit nousevat miljoonalla eurolla 9 miljoonaan. Kauden päätöskilpailussa DP World Tour Championshipissä potissa on 10 miljoonaa euroa eli saman verran kuin tänä vuonna.

Suuri uudistus on myös se, että kiertueen jäsenille taataan vähintään 150 000 dollarin takuutienestit, mikäli he osallistuvat vähintään 15 kilpailuun ja omaavat kategorian 1–17. Esimerkiksi Tapio Pulkkasen kategoria tällä kaudella on 10.

Pelleyn mukaan myös tämän takuusumman mahdollistaa yhteistyö PGA Tourin kanssa. Rapakon takana otetaan ensi vuonna käyttöön vastaavanlainen etu tietyn kategorian saavuttaneille kiertueen jäsenille.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että on uskomaton saavutus kenelle tahansa ammattilaispelaajalle saavuttaa pelioikeus DP World Tourille ja tämä uusi aloite tunnistaa ja palkitsee tämän saavutuksen”, Pelley hehkutti tiedotteessa.

”Samaan suuntaan Jenkki-tourin kanssa ollaan menossa”

Tapio Pulkkanen ei ollut vielä perehtynyt muutoksiin, vaan kuuli niistä GoGolfilta.

”Samaan suuntaan Jenkki-tourin ollaan menossa”, tuumasi Tapio Pulkkanen takuupotista.

Se on hyvä asia etenkin kiertueelle tuleville uusille pelaajille, joiden ei tarvitse stressata uransa alussa rahojen riittävyydestä. 150 000 dollarilla voi kulua yhteen kauteen pääkiertueella kaikkine elinkustannuksineen.

Kun DP World Tour julkisti aiemmin kesällä strategisen yhteistyön PGA Tourin kanssa, kerrottiin tuolloin, että kauden 2023 kymmenen parasta kiertueen rankingista saa osallistumisoikeuden PGA Tourille.

Tämä on Pulkkasen mielestä tämä on se kiinnostavin uudistus, jonka DP World Tourin ja PGA Tourin välinen yhteistyö on tuottanut. Hänen mukaansa viiden vuoden aikana DP World Tour on tullut nähtyä.

”Se on se isoin, mikä kiinnostaa. PGA Tourilla pelataan joka viikko kymmenestä miljoonasta. Jenkkeihin mennään isompien pottien ja kovemman kilpailun merkeissä”, Pulkkanen näkee.

Kausi alkaa marraskuussa

DP World Tourin uusi kausi alkaa tuttuun tapaan jo tämän vuoden puolella. Marras-joulukuussa pelataan yhteensä kuusi kilpailua, pääosin Etelä-Afrikassa ja Australiassa.

Tammikuussa on puolestaan luvassa kolme kilpailua Lähi-idässä, joista Dubai Desert Classic ja Abu Dhabi Championship kuuluvat Rolex Seriesiin.

Kaikkiaan kilpailukalenterista löytyy tällä hetkellä 39 kilpailua, jotka pelataan 26 eri maassa. Laskuissa on tällöin mukana myös majorit ja WGC-kilpailut. Määrä on hieman pienempi kuin kuluvalla kaudella, jolloin kilpailuja pelataan yhteensä 43.

Kilpailujen määrä saattaa kuitenkin lisääntyä kauden mittaan, sillä esimerkiksi elokuussa kalenterissa on toistaiseksi ainoastaan kolme kilpailua, ja heinä–elokuussa on nyt peräti kolmen viikon tauko.

Tämä johtuu siitä, että kolmea tänä vuonna Iso-Britanniassa pelattavaa turnausta eli ainakaan vielä näy kalenterissa.

Toisaalta kiertueella on myös täysin uusia kilpailuja, kuten Singapore Classic (9.–12.2.), Thailand Classic (16.–19.2.). Lisäksi DP World Tourin kilpailu pelataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa koskaan Japanissa, kun huhtikuussa on vuorossa ISPS Handa Championship (20.–23.4.). Viikkoa myöhemmin kisaillaan Etelä-Koreassa (27.–30.4). Kilpailun nimi on vielä auki.

Myös ensi vuonna kausi päättyy marraskuun puoliväliin mennessä. Kaksi viimeistä kilpailua ovat Etelä-Afrikassa pelattava Nedbank Challenge ja DP World Tour Championship.

DP World Tourin kauden 2023 kalenteri

Etsi luettavaa