Hyppää sisältöön

Donald Trumpin golfharrastuksesta kertynyt tähtitieteellinen lasku veronmaksajille

Donald Trump jätti väliin G20-maiden koronavirusta käsitelleen kokouksen ja lähti pelaamaan golfia.

Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla on virkakautta jäljellä pari kuukautta. Hävittyjen vaalien jälkeen hänet on nähty yhä useammin pelaamassa golfia.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin golfkierroksista pidetään tarkkaa lukua Trump Golf Count -nimisellä sivustolla. Hävittyjen vaalien jälkeen istuva presidentti on hakenut lohtua myös golfkentältä. Reilun parin viikon aikana Trump on pelannut golfia ainakin neljä kertaa.

Sivuston mukaan virkakautensa aikana eli vajaassa neljässä vuodessa golfvierailuja on kertynyt ainakin 144 eli 36 vuodessa. Kaikkiaan Trump on tehnyt vierailun omalle golfkentälleen peräti 289 kertaa eli tuplasti enemmän, mikä lienee lähempänä oikeaa lukua.

Näiltä ”ylimääräisiltä” vierailuilta ei kuitenkaan ole saatu Valkoisesta talosta vahvistusta siitä, onko Trump pelannut golfia kyseisellä kerralla.

”Aina kun Trumpin vierailuilta on saatavilla kuvia hänestä pelaamassa tai pukeutuneena golfvaatteisiin tai hanskaan tai kun Valkoinen talo vahvistaa, että presidentti on saattanut lyödä muutaman pallon, vahvistettujen golfvierailujen määrä nousee yhdellä”, sivusto avaa tilastointiaan.

Trumpilla on vielä pari kuukautta aikaa ”kohentaa” tilastoaan, sillä hänen virkakautensa päättyy tammikuun lopulla 2021. Trump on pelannut kaikki kierroksensa omistamillaan golfkentillä.

Presidenttiä onkin arvosteltu siitä, että hän on pönkittänyt vierailuillaan omistamiensa golfresortien taloutta.

Kritisoi Obamaa golfin pelaamista

Presidentin golfinto on vahvassa ristiriidassa sen kanssa, mitä Trump lupasi edellisessä vaalikampanjassaan. Hän nimittäin korosti useissa eri haastatteluissa, että presidenttinä hänellä ei jäisi enää aikaa rakkaalle harrastukselleen.

”Rakastan golfia, mutta jos olisin Valkoisessa talossa, tuskin näkisin enää Turnberryä, Doralia tai muita golfkenttiäni”, hän sanoi.

Tosiasiassa Trump on vieraillut valtakautensa aikana useaan otteeseen sekä Skotlannissa sijaitsevassa Turnberryssä että Floridassa sijaitsevassa Doralissa. Ylipäätään Trump on vieraillut golfin merkeissä ainoastaan omistamillaan golfklubeilla.

Veronmaksajille Trumpin golfharrastus on tullut kalliiksi. Trump Golf Countin tietojen mukaan, että lasku nousee yli 140 miljoonaan dollariin. Summalla pyörittäisin Suomen eduskunnan hallintokuluja ja rahaa jäisi vielä vähän ylikin. Myöskään suomalaisten golfkenttien yhteenlaskettu liikevaihto ei yllä samaan summaan.

Summan nostaa taivaisiin se, että Trumpin mukana matkustaa leegio hänen hallintonsa väkeä ja Salaisen palvelun turvamiehiä. Lisäksi Trumpin vierailut työllistävät myös paikallisia virkamiehiä. Myös matkustaminen kohteisiin on tyyristä.

Ennen valintaansa 2016 Trump sätti usein hänen edeltäjäänsä Barack Obamaa siitä, että tämä laiminlöi virkatehtäviään golfin takia. Yhdysvaltalaisen CBS-uutiskanavan mukaan Obama pelasi kahdeksan vuoden virkakautensa aikana 333 golfkierrosta.

Nyt Trump itse herättää pahaa verta samasta syystä. Esimerkiksi The Guardian -lehti kertoi hänen jättäneen kesken G20-maiden koronaepidemiaa käsittelevän kokouksen. Lehden mukaan Trump oli mukana virtuaalisen kokouksen avauksessa, mutta lähteneen kesken pois. Hänet oli samana päivänä nähty pelaamassa golfia omistamallaan kentällä Virginiassa.

Samana päivänä Yhdysvalloissa raportoitiin lähes 200 000 uutta koronatartuntaa, mikä oli uusi ennätyslukema. Kaikkiaan Yhdysvalloissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin yli 250 000 ihmistä.

Koronapandemian vähättelyä on pidetty yhtenä merkittävimpänä syynä siihen, miksi Trump hävisi lokakuiset presidentinvaalit Joe Bidenille.

Etsi luettavaa