Hyppää sisältöön

Crans Montanan kaduilla saattaa törmätä vaikka Mikko Iloseen

Mikko Ilonen oli ystävänsä Tuomas Siivosen kanssa aamukävelyllä Crans Montanassa.

Crans-sur-Sierren kentällä alppimaisemissa pelattava Omega European Masters kuuluu European Tour -kauden kohokohtiin. Kilpailu on pelattu täällä jo vuodesta 1972 lähtien.

Ei ole vaikea kuvitella, miksi pelaajat tykkävät osallistua Crans Montanassa pelattavaan Omega European Mastersiin. Golfin pelaaminen alppimaisemissa ja kauniissa kylässä ei välttämättä tunnu työltä, vaikkei peli sujuisikaan toivotulla tavalla.

Kilpailulla on pitkät perinteet, sillä European Tourin osakilpailulla on ikää jo 45 vuotta.

Kylässä pelaajat liikkuvat kisaturistien seassa kenenkään liiemmin häiritsemättä. Täällä kaikki ovat lähellä, sillä Crans-sur-Sierren golfkenttä sijaitsee aivan kylän ytimessä. Pelaajat voivat kävellä muutaman sadan metrin matkan hotellilleen.

Esimerkiksi eilen lajin supertähtiin lukeutuva Lee Westwood (kisan voittaja vuodelta 1999) käveli kaikessa rauhassa vanhemman rouvan kanssa, joka kaukaa katsottuna näytti hänen Trish-äidiltään.

Aamulla matkalla kisapaikalle törmäsin sattumalta Mikko Iloseen, jolla matkasi turnaukseen pari ystävänsä kanssa. Mikko ja Tuomas Siivonen olivat käyneet saattamassa Jussi Rouhennon alas laaksoon kotimatkalle ja nousseet kävellen takaisin 1 500 metrin korkeudessa sijaitsevaan kylään.

Kesken kuulumistenvaihdon pariskunta tuli kysymään tietä lipunmyyntiin, ja Ilonen neuvoi heidät tottuneesti perille. Crans Montana on hänelle miltei yhtä tuttu kuin Lahden keskusta, sillä Ilonen pelasi täällä ensimmäisen kerran jo vuonna 2002, eikä 15 vuodessa ole jäänyt väliin kuin muutama turnaus.

Siivonen oli täällä myös ”työtehtävissä”, sillä hän toimi Ilosen caddiena maanantaina pelatussa pro amissa. Kisassa Ilosen mailoja kantaa tietenkin hänen vakiocaddiensa Jason Hempleman, ja Siivonen on kisaturistina mukana. 

Ilonen pelasi eilen tuloksen 70 (par), ja hän lähtee toiseen päivään sijaluvulta 59. eli lyönnin cut-rajan paremmalta puolelta. Tänään Ilonen sanoi tähtäävänsä alle parin tulokseen, mikä riittäisi suurella todennäköisyydellä jatkoon.

Kisan kärkeen Ilosella on matkaa kuusi lyöntiä, mikä ei ole ero eikä mikään, jos Ilonen pystyy lyömään tänään palloa hieman paremmin ja upottamaan enemmän putteja.

”Olin koko ajan putteri kädessä, eikä juuri tarvinnut chippailla. Oli kuitenkin aika paljon sellaisia tilanteita, etten ollut birkkupaikoissa. Jouduin vähän puolustamaan, enkä voinut yrittää tykittää putteja keskelle reikää”, hän sanoi.

Ilonen starttaa toiselle kierrokselle klo 13.40 eli 14.40 Suomen aikaa. Kun aamulla törmäsin häneen, aikaa starttiin oli viitisen tuntia. Ilosen suunnitelmana oli käydä vielä syömässä ennen siirtymistä rangelle, jossa hänen fysiikkavalmentaja Pierre Johansson vetää hänelle kisaan valmistavan lämmittelyn.

Johansson on ollut Ilosen matkassa jo vuosia. Tällä kaudella hän on mukana noin parillakymmenellä kisaviikolla. Ilosen mukaan hänen roolinsa on erittäin tärkeä, sillä vuosien varrella on vastaan tullut tilanteita, joissa ilman hänen läsnäoloaan kilpailu olisi jäänyt pelaamatta.

”Aina kun hän ollut paikalla ja ollut jotain ongelmia, niin olen pystynyt pelaamaan. Havaitsee ongelman tarpeeksi aikaisin, niin sille pystyy jollain tavalla tekemään”, Ilonen kiitteli.

20 minuuttia ennen Ilosta starttaa Miguel Ángel Jiménez, joten hänet nähtäneen samaan aikaan tekemässä omia, hauskoja lämmittelyrutiinejaan rangella. Suosittu Jiménez on yksi kisan kärkimiehiä, ja hänen edesottamuksiaa tullee tänäänkin seuraamaan suuri joukko katsojia ja tässä on yksi syy, miksi:

Aamupäivän nimekkäin ryhmä on Tommy Fleetwood, Ross Fisher ja Danny Willett. Englantilaiset ovat jo lähteneet matkaan, joten GoGolf lähtee seuraamaan hetkeksi kovan trion etenemistä huikeissa alppimaisemissa.

The most picturesque course on the European Tour ? pic.twitter.com/oC0wQmKPY3

— The European Tour (@EuropeanTour) 7. syyskuuta 2017

Etsi luettavaa