Hyppää sisältöön

Upea harkkasvingi mutta surkea svingi – Miksi?

Svingi

Artikkelin aihe on monille henkilökohtainen ongelma. Iso osa pelaajista tuntee osaavansa svingata hienosti harjoituslyönnissä mutta sitten kun pallo laitetaan eteen muuttuu pehmeä heilahdus vaivalloiseksi survaisuksi.

Useimmiten ongelma ei ole henkinen vaikka pelaajat näin luulevat. Monilla harkkasvingi saattaa näyttää hyvältä mutta mailan liike ei vastaa pelitilanteessa tarvittavaa liikettä lainkaan. Harkkasvingin ”alkuasennossa” maila saattaa lähteä eri paikasta ja päätyä ”osumassa” eri paikkaan ja asentoon kuin oikeassa svingissä. Tämä hyvännäköinen svingi ei siis tuottaisi lainkaan onnistunutta lyöntiä.

Svingi

Toinen muuttuja on pään liike. Kun katse ei ole pallossa kääntyy pää taakseviennin mukana vapauttaen lisää hartiakiertoa harkkasvingiin. Sama ei toistu palloa lyötäessä koska silmät osoittavat alaspäin kohti palloa. Niskasta ei tällöin saada aikaan samaa liikkuvuutta ja svingi tuntuu jäykältä ja vaikealta. (Niskan liikkuvuus kannattaa siis pitää kunnossa.)

Harjoitussvingien tekeminen on yksi tehokkaimmista tavoista parantaa lyömistä. Mutta mailan nätti heiluttelu sinne tänne ei tuota tuloksia. Kun teet harjoitussvingin valitse maasta kohde, jonka läpi aiot svingata. Asetu tähän kohteeseen hyvällä alkuasennolla ja pyyhkäise mailalla sen läpi. Näin saat liikkeestä käytännöllistä palautetta, jota voit käyttää varsinaisen svingin analysointiin.

Etsi luettavaa