Hyppää sisältöön

Season Golf tarjoaa Espoon kouluille mahdollisuutta golfiin tutustumiseen

Espoon Suomenojalla sijaitseva harjoittelukeskus Season Golf on tarjonnut tänä vuonna jo reilulle 1 000 espoolaisille koululaiselle golfiin tutustumista veloituksetta.

Season Golf aloitti keväällä Koulugolf-toiminnan, jossa espoolaisia liikunnanopettajia oppilaineen on kutsuttu tutustumaan veloituksetta golfiin. Keväällä ensikosketuksen golfiin sai hieman yli 500 koululaista ja saman verran on käynyt tutustumassa lajiin syksyn aikana. Season Golf on antanut maksutta pallot ja mailat ryhmille sekä maksanut pron opastamaan ryhmiä.

Season Golfin markkinointipäällikkö ja Season Golf Academyn toiminnanjohtaja, Sanna Kujansuu tiivistää, että koulugolfin tavoitteena on saada lisää nuoria lajin pariin, ja luonnollinen ensimmäinen askel on se, että nuorille tarjotaan mahdollisuus tutustua lajiin helposti ja maksutta.

Koulugolfin synty

Miksi Season Golf on lähtenyt sitten vetämään tätä projektia eikä koulut itse ole aloitteellisia? Kujansuu kertoo, että kouluilla ei yksinkertaisesti ole resursseja tai osaamista tähän ja siksi koululaiset opettajineen kutsutaan Season Golfiin tai golfkentälle lajitutustumiseen.

Koulugolf-toiminta alkoi yhteistyössä Raaseporin RuukkiGolfin ja Lohjan St. Laurence Golfin kanssa 2014.

Vetovastuun toiminnasta Ruukissa otti PGA pro Jouni Simanainen, joka aloitti projektin kehittämisen ja käytännön toteuttamisen yhdessä seuran junioritoimikunnan kanssa.

Ruukista alkanut projekti on ollut tähän asti onnistunut, koska koulugolf on tuonut golfin pariin kymmenittäin uusia nuoria harrastajia sekä myös osallistujia junnujen avoimiin harjoitusryhmiin.

Lohjan St. Laurence Golfissa junioritoimikunta aloitti toimintaa 2014 ja tänä vuonna PGA pro Henri Salonen on liittynyt mukaan projektiin.

Kaikkien iloksi koulugolf on osoittaunut myös Lohjassa toimivaksi konseptiksi ja projekti onkin tuonut St Laurencelle lisää junioreita harjoitusryhmiin.

Season Golf toiminnan keskuksena

Koulugolf on saavuttanut mukavasti osallistujia lyhyessä ajassa. Kujansuun mukaan Ruukissa ja Lohjalla koululaisia on käynyt tutustumassa golfiin vuosina 2014-2015 runsaasti yli 2 000 ja Season Golfissa tänä vuonna yli 1.000.

”Season Golf on toiminnan keskus, joka tukee Ruukin ja Lohjan kouluprojekteja”, kuvailee Kujansuu kouluprojektia.

Tänä vuonna Season Golf on laajentanut projektia. Sen myötä yhteistyö aloitettiin Espoon Golfseuran kanssa. Ensimmäinen yhteistyön saavutus oli tänä keväänä järjestetty maksuton green card -kurssi espoolaisille liikunnanopettajille, mille osallistui  maksimimäärä opettajia, yhteensä 20.

Koulugolf kerää kiitosta

Koulugolf on saanut lyhyessä ajassa erinomaisen vastaanoton niin opettajilta kuin koululaisilta. Helpoin syy tähän on se, että golf on lajina erilainen muihin verrattuna eikä välttämättä se imagoltaan houkuttelevin laji nuorille. Siksi koulugolfin toiminta on tärkeää lajin tulevaisuuden kannalta, sillä nuorien harrastusmahdollisuudet kasvavat vuosi vuodelta, kun uudenlaisia lajeja syntyy ja rantautuu Suomeen.

Kujansuu kertoo, että espoolaiset liikunnanopettajat ovat kiitelleet projektia myös kautta linjan. Monet opettajat arvostavat nimenomaan mahdollisuutta tuoda oppilaita maksuttomaan lajikokeiluun, mikä tuo tervetullutta monipuolisuutta koulujen liikuntaryhmien toimintaan.

”Itse koen toiminnan arvokkaana myös siksi, että se arkipäiväistää golfia, jolla edelleen on virheellinen maine kalliina ja elitistisenä lajina. Esimerkiksi  jääkiekkoon verrattunahan golf on junnutasolla edullinen harrastus”, päättää Kujansuu haastattelun.

Oppilaat innoissaan

Käydessämme Season Golfissa paikalla oli ryhmä vapaavalinnaisen liikuntakurssin kasiluokkalaisia Olarin Koulusta. Ryhmää veti Season golfin pro Jouni Simanainen ja liikunnanopettaja Mikko Kainulainen. Oppilaat olivat silmin nähden innokkaita golfiin tutustumisesta.

”Tavoite kurssilla on tutustua vähän harvinaisempiin lajeihin, joita ei välttämättä muuten tulisi kokeiltua. Joku voi löytää sen omansa ja niinhän tässä jatkuvasti myös käykin. Tärkeintä olisi, että lapset liikkuisi – oli laji mikä tahansa”, liikunnanopettaja Kainulainen kertoo.

Kainulainen jatkoi, että harrastamisessa lajin pitää olla sellainen, että siitä tykkää. Muuten homma menee pakkopullaksi ja kaikkihan tietää, miten siinä käy.

”En olisi varmaan omalla ajalla tullut kokeilemaan näin helposti, mutta nyt olen innoissani tästä, pitää tulla uudestaan”, selittää innokas kahdeksasluokkalainen.

Tavoitteena golf osaksi koululiikuntaa

PGA Pro Simanainen oli samoilla viivoilla projektista Kujansuun ja Kainulaisen kanssa.

Simanaisen haaveena on ollut jo pitkään, että golf saataisiin mahdollisimman pian osaksi koululiikuntaa ja iltapäiväkerhojen aktiviteetiksi. Koulugolf tarjoaa koululaisille mahdollisuuden kerran vuodessa golfin pariin tutustumiseen ja vaikka se on hyvä alku, niin sekään ei välttämättä ole tarpeeksi, että koululaisista tulisi isommissa määrin golfin harrastajia kentille asti.

Simanaisen mukaan oma-aloitteisesti golfin alottaneiden määrä on yhä suhteellisen pieni, vaikka koulugolf on toki edistänyt tässä asiassa paljon. Trendiksi muodostumiseen on kuitenkin vielä matkaa.

”En näe, miksi tätä ei voitaisi tehdä laajemmalti muuallakin Suomessa, missä on talviharjoittelufasiliteetit. Teimme suunnitelman ja sitten laitoimme kouluille viestiä, että tulkaa kokeilemaan golfia ilmaiseksi, niin johan alkoi porukkaa tulemaan. Täällä on päivisin ihan hyvin tilaa koululaisille, kun aikuiset ovat töissä ja paikalla on vain senioireita ja joitain aktiiviharjoittelijoita ”, Simanainen valottaa tilannetta.

Siinäkin ensimmäiset peliliikkeet on tehty. Simanainen ja Ruukki Golfin Jorma Ketola ovat saaneet Raaseporin kouluihin lanseerattua saligolfin. Siinä lajiin tutustutaan muovimailoilla liikuntasaleissa. Golfin liikeradat tulevat tutuksi ja idea pallon lyömisestä mailalla tiettyä kohdetta kohden.

Työnsarkaa golfin saattamisessa kouluihin kuitenkin on vielä paljon. Tärkeintä on saada liikunnanopettajat opetettua vähintään green cardilliksi, jotta he voivat opastaa oppilaitaan lajitutustumisissa. Varmaa on se, että Season Golf vie asiaa selvästi oikeaan suuntaan.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, milloin golf voisi olla osa koululiikuntaa ja iltapäiväkerhojen toimintaa.

Etsi luettavaa