Hyppää sisältöön

Kolumni: Desert Swingistä jäi pettynyt olo

Dubai

Suomalaiset käynnistivät uuden European Tourin kauden kolmen kilpailun Lähi-idän pyrähdyksellä eli Desert Swingillä. Tourilla pelaa tänä vuonna kolme sen luokan suomalaisammattilaista, että heiltä sopii odottaa jopa enemmän kuin nyt nähtiin.

MikkoIlonenDhubai

Mikko Ilonen pelasi kaikki 12 kierrostaan alle parin, sijoittui joka kerran 25 parhaan joukkoon ja jäi kahdessa kisassa vain lyönnin päähän top-10-sijoituksesta. Roope Kakko läpäisi cutit kolme kertaa ja sijoittui kahdessa kisassa ihan mukavasti. Mikko Korhonen väläytteli hetkittäin, mutta käteen jäi jatkoonpääsyt kahdessa kisassa kolmesta, ei juuri enempää.

Voi sanoa, että suomalaiset pelasivat kokonaisuutena hyvin, sillä aavikkokisoissa ei ollut mukana tusinamiehiä. Silti Desert Swingistä jäi hieman pettynyt olo. Mistä se oikein johtuu?

Vastausta kysymykseen pitää lähteä hakemaan kymmenen vuoden päähän.

* * *

Vuonna 2006 European Touria kiersi niin ikään kolme suomalaispelaajaa: Ilonen, Tuomas Tuovinen ja Toni Karjalainen.

Tai jos tarkkoja ollaan, Ilonen oli kaudeksi 2006 menettänyt paikkansa kiertueella, mutta sai villejä kortteja turnauksiin aiempien meriittiensä perusteella.

Tuoviselle ja Karjalaiselle kausi oli vaikea. Tuovinen oli noussut kiertueelle karsinnoista ja Karjalainen ansainnut paikkansa Challenge Tourin rankingin kautta.

Karjalainen ja Tuovinen pelasivat ensimmäistä kertaa ”isojen poikien” sirkuksessa. Muistan kuinka jännitin viikko toisensa jälkeen sitä, läpäisevätkö he cutin — siitähän saisi hirveän nipun rahaa. Jos cutin selvittäisi jatkuvasti, onnistuneen viikonlopun myötä shekkien koko kasvaisi mukavankokoisiksi.

Cutit jäivät valitettavasti pitkälti tekemättä. Jälkikäteen voi todeta, että Tuomas ja Toni eivät olleet valmiita European Tourin kärkikahinoihin.

Vähän saman kohtalon koki kaudella 2013 Peter ”Patu” Erofejeff, joka nousi European Tourille ilman suurempaa Challenge Tour  -kokemusta.

Sen sijaan Ilonen nousi vuonna 2006 samantien takaisin ET:lle sijoittumalla muun muassa The Openissa sijalle 16.

Siitä lähtien Ilonen on pysynyt kiertueen vakiokasvona ja nostanut tasoaan huimasti muun muassa voittamalla kisoja. Vaikeitakin aikoja on ollut, mutta Mikko on osoittanut olevansa ET:n kärkitason pelaajia.

* * *

Samaan aikaan sarjaa alempana tapahtui Suomi-golfin kannalta merkittäviä asioita: Mikko Korhonen ja Roope Kakko rakensivat kärsivällisesti uraansa Challenge Tourilla.

Aina välillä Kakko ja Korhonen pääsivät mukaana ET:n kisoihin, joista he hakivat ihan mukavia sijoituksia. Roope hätyytteli jopa kahden peräkkäisen top-10-sijoituksen myötä rahalistan kautta pelioikeutta ET:lle.

Aika ei ollut kuitenkaan vielä sille kypsä.

 

Nyt tilanne on toinen, kun Kakon ja Korhosen pitkäjänteinen työ CT:llä on palkittu paikalla vahvalla kortilla European Tourille. Haastajakiertueen kairaaminen on kasvattanut heistä kahdesta niin kovan luokan ammattilaiset, että suomalaisen kilpagolfin ystävistä harva sitä edes ymmärtää.

Kakko ja Korhonen ovat nyt ET:n profiilipelaajia. He ovat lähellä nousta taistelemaan kärkisijoituksista — jopa voitosta — missä tahansa ET-kilpailuissa. Ilosesta nyt puhumattakaan.

Desert Swingissä näin ei käynyt. Siksi kolmen osakilpailun sarja jätti suuhun hiemaan karvaan maun.

Etsi luettavaa