Hyppää sisältöön

Hipsterien Berliinissä voi myös golfata

BerliiniGoGolf

Saksaa ei tunneta golfkentistään tai golfturismista. Maasta löytyy kenttiä kuitenkin yli 720, ja joukosta löytyy myös varsinaisia jalokiviä. Esimerkiksi Berliinissä pystyy pelaamaan golfia vaikka ympäri talvea, jos syksyisessä säässä pelaaminen ei haittaa.

Aktiv.World järjesti GoGolfille ensimmäistä pakettimatkaansa vastaavan pressimatkan viikonlopuksi Berliiniin lokakuun puolessa välissä. Lennot operoi Air Berlin, jonka yhteydet Berliiniin ovat hyvät etenkin viikonloppumatkaa varten.

Lentokone irtosi perjantaina Helsinki-Vantaan kiitoradalta jo aamuvarhain ja laskeutui Berliinin Tegelin lentokentälle  7.30 paikallista aikaa. Paluulento puolestaan lähti  sunnuntaina illalla, joten ainakin nämä lentoyhteydet olivat kuin tehdyt viikonlopun mittaista matkaa varten.

Golfkentät lähellä hotellia

Lentokentältä oli tunnin matka The Lakeside Burg -hotelliin. The Lakeside on neljän tähden hotelli Strausbergin kylän vieressä 50 minuutin päässä Berliinistä. Suhtaudun aina pienellä varauksella hotellin itse ilmoittamiin tähtiin, mutta The Lakeside osoittautui neljän tähtensä veroiseksi.

Ja mikä parasta, hotellilta oli vain viiden minuutin matka Wilkendorf Golf & Country Clubille.

Kentällä silmään pisti huoliteltu yleiskuva, iso klubitalo ja pelaajien vähäisyys. Sekä caddiemasterin että ravintolan palvelu oli ystävällistä ja mutkatonta. Kaikki oleellinen puttigriineistä, lähipelialueisiin, par-3 kenttään ja rangeen ovat lähellä. Range ansaitsee erityismaininnan: 30 katettua paikkaa matoilla, 150 metriä ruohorangepaikkoja molemmissa päissä rangea, 300 metriä pituutta ja paljon griinejä ja kohteita, joihin tähdätä.

Lokakuussa paikalliset loistivat poissaolollaan jopa lauantaina.  18 reikää meni ilman juoksuaskelia reiluun kahteen ja puoleen tuntiin kumpuilevissa peltomaisemissa. Olo oli kuin olisi pelannut omalla yksityiskentällä.

Kaksi erilaista golfkenttää

Berliinin aiempien päivien runsaiden sateiden jäljiltä kentät olivat melko märkiä. Kentät imevät vettä hieman huonosti, koska ne on rakennettu multaperäiselle laidunmaalle.

Ensimmäisenä testivuorossa oli kilpakenttänä pidetty Sandy Lyle Platz, joka täyttää championship-kentän kriteerit mittansa (6 500 metriä), pelattavuutensa ja haasteellisuutensa puolesta. Kenttä on valittu monena vuotena Euroopan sadan kauneimman ja Saksan kymmenen parhaan kentän joukkoon.

Kentälle ominaisia ovat tiiltä selkeästi hahmottuvat leveät väylät, strategisesti huolellisesti sijoitellut esteet ja isot, usein nostetut hyväkuntoiset griinit. Siirtymät ovat lyhyet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Kenttä on muotoiltu taitavasti käyttämällä paljon kumpuilevien peltojen luontaisia muotoja sekä viimeistelemällä griinin ympärykset näyttävän näköisiksi.

Etuysi on helpompi puolisko, jossa haasteet pelaajille on luotu etenkin suurien griinien monipuolisilla muotoiluilla. Vaikka lähestymislyönnin saisi pelattua reiän alapuolelle, kaksi puttia ei ole mikään itsestäänselvyys.

Takaysi on etuysiä pitempi ja etenkin par-3 väylät ovat vaativampia kuin etuyhdeksiköllä. Vesi on pelissä vain kolmella väylällä (9, 16 ja 17), joten palloja ei Sandy Lyle Platzilla juurikaan katoa. Kyseiset kolme väylää ovat kentän hienoimpien joukossa.

 

Klubitalon palvelut ovat kohdillaan. Pukutilat ovat suuret, pro shopista löytyy kaikki tarvittavat ja ravintola turvin. Berliinissä pakollinen Currywurst talon ranskalaisilla ja oluella maksoi 10 euroa. Suomessa tuolla summalla ei paljoa klubiravintolasta irtoaisi.

Seuraavana päivänä suunnattiin toiselle kentälle Westside Platzille, joka toi mieleen Talin puistomaisen idyllin isoine vanhoine tammineen ja laakeine väylineen. Westsidella oli tilaa normaalia puistokenttää enemmän (vain kaksi out of boundsia), sillä se on rakennettu peltojen keskelle.

Kenttä on suunnattu klubipelaajille, ja sieltä löytyy vain keltaiset ja punaiset tiiboksit. Leppoisa ja lyhyt Westside Platz tarjoaa hyvää vaihtelua haastavalle Sandy Lyle Platzille, ja siksi se mahdollistaa hyvän tuloksen tekemisen.

Hotellillakin viihtyy

Hotellin Spa-osasto sisältää suomalaisen, turkkilaisen ja aromaattisen saunan sekä ison sisäuima-altaan. Suomalainessa saunassa oli kunnon lämpötila, eikä ruotsalaisittain 60 astetta ja risat. Myöskään paikalla ei ollut yhtään Åkea, Börjeä tai Sven-Erikiä neuvomassa suomalaiselle, miten vettä oikeaoppisesti lorotetaan kiukaalle.

Ainoa miinus hotellille tulee sen paikoitellen heikosta internet-yhteydestä. Henkilökunnan mukaan pätkivä yhteys johtui uuden modeemin alkukankeudesta. Saksaan matkustaessa on muutenkin hyvä muistaa, että Saksan tietoliikenneyhteydet ovat noin 10 vuotta Suomea jäljessä, joten ennakko-odotukset niitä kohtaan kannattaa pitää maltillisina.

Saksan kielen taito helpottaa elämää, sillä kaikki informaatio on saatavilla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vain saksaksi. Tämä on kuitenkin varsin yleistä Saksassa, mutta onneksi hotellin henkilökunta puhui hyvää englantia.

Strausbergin kylä ja Berliini lähellä

Aktiivisesta kaupunkilomalla on selvää, ettei golfrundien jälkeen voi vetäytyä hotelliin, vaan on lähdettävä liikkeelle. Strausbergin kylä sijaitsee noin 15 minuutin kävelymatkan tai noin 6 euron taksimatkan päässä hotellilta ja sen keskustasta löytää mukavasti ravintoloita, pieniä kauppoja ja baareja.

Suositukset lähtevät Labottega Strausberg-ravintolalle, jonka oven suun keskiaikainen kyltti kertoo, että rakennuksessa on pidetty ravintolaa ja panimoa jo vuonna 1551. Lyhyen googlaamisen perusteella kyseessä lienee maailman toiseksi vanhin kiinteistö, jossa ravintolatoiminta jatkuu edelleen.

Labottegan tarjonta on kallellaan italialaiseen keittöön. Listalta löytyy annoksia moneen lähtöön, kannattaa kokeilla esimerkiksi kasvispastaa.

Jos Strausberg ei kuitenkaan riitä tyydyttämään vipattavaa menojalkaa, niin 3 euron junalipulla pääsee tunnissa Berliinin keskustaan, jossa levotonkin sielu löytää menojen rikkaasta kirjosta mieleistään tekemistä — kohtuuhintaan.

Berliinihän tunnetaan ympäri Eurooppaa hipstereiden mekkana.  Viimeisen 10 vuoden aikana Friedrichshain-Kreuzberg ja Neukölln ovat muodostuneet todellisiksi hipstereiden kaupunginosiksi. Jommalle kummalle aluelle kannattaa suunnata jossain välissä reissua, sillä kyseiset kaupunginosat kätkevät sisuksiinsa kulttuuria laidasta laitaan, valtaisan määrän trendikkäitä ja kokeilunarvoisia ravintoloita, tunnelmallisia kahviloita, monikulttuurisia englantia puhuvia berliiniläisiä ja tottakai kaupungin parhaat paikat yöelämään.

Jos löydät reissulta aikaa Berliinille, niin kovimmassa huudossa tällä hetkellä on ainakin street food -ravintola BurgerATM Kreuzbergissä. Suositusannos on heidän erikoisburger ja bataattiranskalaiset, johon kyytipojaksi kannattaa ottaa Drink Mate -juoma. Juoman makua on vaikea kuvailla, mutta se on erikoisella tavalla koukuttavan hyvää.

Mikä ihmeen Aktiv.World?

Matkanjärjestä Aktiv.World on uudenlainen tapa lähteä aktiiviselle kaupunkilomalle. Yrityksen toiminta-ajatuksena on antaa hotellien hoitaa kaikki aktiiviseen lomaan kuuluvat palvelut ja juuri tämän takia paketit ovat helppoja varata. Myös ylimääräiset välikädet on karsittu pois.

Lentojen varaaminen on jätetty asiakkaalle, mikä on hyvä asia, sillä Google Flights -palvelua tai vastaavaa käyttämällä paketin ostajat löytävät edullisimmat lennot. Tällöin kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä.

Kaiken kaikkiaan paketti on mielestäni toimiva sekä hintaansa nähden varsin monipuolinen. Yhdistettynä Air Berlininin lentoihin, jotka mahdollistavat kokonaisen viikonlopun viettämisen kohteessa, voin suositella pakettia varauksetta.

Aktiv.World Viikonloppu Berliinissä -paketti à 299 € sisältää  3 Green feetä 36-reikäiseen Wilkendorf Golfiin, kaksi yötä The Lakeside Burghotellissa, aamiaiset, illalliset, kuljetukset golfkentälle ja valinnaiset juomat golfklubilla. Katso lisätietoja Aktiv.Worldin pakettimatkoista heidän nettisivuiltaan.

Etsi luettavaa