Hyppää sisältöön

Collin Morikawa omassa luokassaan ratkaisun hetkillä – Rory McIlroy repi paitansa tappion jälkeen

Collin Morikawa antoi vakuuttavan näytön taidoistaan DP World Tour Championshipissa

Collin Morikawa pelasi viimeiset seitsemän reikää viisi alle ja kuittasi Dubaista Race to Dubai -tittelin lisäksi DP World Tour Championshipin viimeisillä reiíllä murtuneen, ja paitansa heti kierroksen jälkeen repineen Rory McIlroyn nenän edestä.

European Tourin kauden ja tällä nimellä viimeisen kilpailun päätöspäivä Jumeirah Estatesin Earth Coursella nousi tapahtumiensa osalta viimeisillä reiíllä todella värikkääksi.

Kärkimiesten takana tuloslistalla olleen Collin Morikawan osalta alettiin jo jännittää sitä, sijoittuuko pareja ja yhden birdien ensimmäisen 11:n reiän aikana tehnyt USA:n tähti yhdeksän ensimmäisen joukkoon, jolla hän varmistaisi Race to Dubai -listan voiton.

Kisan kärkeen nousi nimittäin kolme reikää ennen loppua Matt Fitzpatrick, joka hamusi titteliä, jonka hän edellisvuonna niukasti hävisi Lee Westwoodille. Fitzpatrickin voittomahdollisuudet kuitenkin käytännössä sulivat hänen tehtyä kaksi bogia (16 ja 17).

Rory McIlroy mureni ratkaisun hetkillä repien heti pelin jälkeen paitansa

Pöytä oli katettu jälleen Rory McIlroylle, joka siirtyi johtoon takaisin johtoon Fitzpatrickin murtumisen jälkeen. Collin Morikawakin heräsi 12:lla, josta hän aloitti  päivän toisella birdiellä hyökkäyksensä. 

”Pelissäni ei oikeastaan ollut varsinaista hetkeä, joka olisi ollut ratkaiseva. Olin lyönyt hyvin, putannutkin jo kierroksen alkuvaiheilla tekemättä tulosta. 12:lla sain suotuisan pompun kautta hyvän paikan ja tein päivän toisen birdien. Sen jälkeen sain rakennettua hyvällä asenteella paikkoja lisää”, Morikawa kertasi TV-haastattelussa hurjaa putkeaan.

Nimettömämmät kilpakumppanit menettivät yksi toisensa jälkeen bogeihin ja tupliin mahdollisuuksiaan. Morikawa lisäsi höyryä, teki birdiet myös 14:lla ja 15:lla. 
Hän nousi nopeasti Rory McIlroyn rinnalle.

14:lla McIlroy hävisi itselleen lähipelitaiston, jättäen tällä par-viitosella neljännen kerran peräkkäin birdien tekemättä. Kipsiin hän ei tästä vielä mennyt, mutta 15:n koettelemus menee täysin huonon tuurin piikkiin. Tilanteeseen hyvin sopivan aggressiivisen avauksen jälkeen McIlroylla oli vain reilut 60 metriä lipulle. Harmikseen hän osui lähestymisellä lipputankoon.

Pallo kimposi vauhdilla bunkkeriin, josta vaatimattoman noston jälkeen korttiiin merkittiin bogey.

McIlroy selvisi vielä upeasti seuraavasta avauksestaan (16.), mutta kolme seuraavaa tunnekuohun jälkeistä lyöntiä käänsivät pelin pari ryhmää edellä pelanneen Morikawan eduksi. 
McIlroyn lähestyminen wedgellä oli hyvin vaatimaton. Aggressiivisen putin jälkeen paluuputti meni ohi. 17:lla birdien tehnyt Morikawa oli hetkessä karkuteillä ja pohjois-irlantilaisen rinta murhetta täynnä.
 

Morikawa pelasi seitsemän viimeistä  hurmiossa. Vertauksensa muihin kärkikahdeksikon pelaajiin väylät 12-18:

  • Collin Morikawa pelasi ne viisi alle parin
  • Tuloslistan sijoille 2-6 päätyneet (McIlroyta lukuuottamatta) kiersivät ne keskimäärin 0,83 lyöntiä alle parin.
  • Rory Mciloroyn tulos näillä väylillä oli +3, siis kahdeksan lyöntiä enemmän kuin Morikawalla.

Collin Morikawa on ensimmäinen yhdysvaltalaisvoittaja Race to Dubai -listalla sekä DP World Tour  Championshipissa.
Viikonlopun kisan ykköstila tuottaa hänelle 2,64 miljoona euroa, Race to Dubain kuninkuus 1,76 miljoonaa euroa.

Morikawa otti vakuuttavalla tavalla European Tourin arvokilpailut haltuunsa. Hän voitti näytöstyyliin heinäkuussa Open Championshipin, sekä jo talvella WGC:n kilpailun Floridassa.
Huomioarvoista on sekin, että majorien ja WGC:n kisojen, sekä kolmen Dubaissa pelaamansa kisan lisäksi hänellä on kilpailukokemusta ET:lta lyhyen uransa aikana vain Scottish Openissa.

Manner-Euroopassa Morikawa ei ole ammattilaisena pelannut. Earth Coursella kalifornialainen ei loistanut millään pelin osa-alueella, mutta oli kaikilla kärjen tuntumassa. 
Avauksissa hän oli Strokes Gained -tilastossa kahdeksas, lähestymisissä kymmenes, viheriön ympäristössä kuudes ja putteri kädessään 14.
Scramblingissa  hänellä oli paras prosentti kahdella lyönnillä reikään pääsemisessä, 80 (12/15)

Heikosti avauksiaan lyönyt Tapio Pulkkanen joutui taiteilemaan viheriöiden ulkopuolella enemmän kuin kukaan muu kilpailijoista, peräti 28 kertaa. Onnistumisprosentiksi tuli 46,2. (13/28).
Pulkkanen oli lopputuloksissa viimeinen, 52. Palkintorahaa hän kuittasi 25 089 euroa. Kauden kokonaisansiot 26:n kilpailun jälkeen olivat 488 000 €.

Toisen sijan jakoivat kolme lyöntiä Morikawaa heikommalla tuloksella Fitzpatrick sekä todellinen yllättäjä, Ruotsin Alex Björk.
Ennen kauden finaalikisaa Björk (51.) ja Pulkkanen (52.) olivat perättäisillä sijoilla Race to Dubai -listalla. Ruotsalainen nousi 12:ksi, Hattu-Tapion sijoitus oli 53.

Varhainen lintu madon löytää

Viimeisen päivän paras ja hämmästyttävin tulos oli jumbotilalle tuloksin 76-76-75- lähteneen  Bernd Wiesbergerin syttyminen aamukierroksella.
Ryder Cupissa syyskuussa pelannut itävaltalainen pisti hyrskyn myrskyn shown pystyyn, teki yhdeksän birdietä ilman bogeja.
Kierrostulos 63,-9 oli koko kisan paras. Sunnuntain toiseksi paras tulos oli kolme lyönntiä heikompi 66,-6.

Wiesberger nousi kolme sijaa 49:ksi ja sai tämän ansiosta noin 1 000 euroa enemmmän kuin viimeiseksi pudonnut Pulkkanen.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa