Hyppää sisältöön

Colin Montgomerie omassa luokassaan European Tourilla – paras eurooppalainen ilman major-voittoa

Colin Montgomerie hallitsi suvereeniin tapaa ET:n rahalistaa 90-luvulla

Colin Montgomerie dominoi ET:lla, oli voittamaton Ryder Cupin kaksinpeleissä. Majoreissa hän oli ikuinen kakkonen, eikä uusinnoissa ET:lla tullut kahdeksalla yrittämällä yhtään voittoa.

Vieläkö muistat Colin Montgomerien?

Kentällä poikkeuksetta tiukkailmeisen, pyylevän, keinahdellen kävelleen ”feidaajan”, joka vieraili Suomessakin (Tali) näytöspelissä 1990-luvun lopulla.
Skotti on aina ajankohtainen, kun keskustelu kääntyy European Tourin rahalistaan / pistelistaan ja sen vuodesta 1972 käynnistyneeseen historiaan.

Colin Montgomerie oli ennätyksellisesti seitsemän kertaa peräkkäin listan ykkönen 1993-1999, kahdeksannen kerran 2005 jolloin ikää oli 42 vuotta.

Voittojen määrää tullaan tuskin koskaan rikkomaan. Seitsemän perättäisen Race to Dubai -listan kuninkuuden saavuttaminen tuntuu saavuttamattomalta kilpailun kiristyttyä, ja USA:n tähtien tultua mukaan karkeloihin. 

Lähimpänä listalla on 1991 kuudennen kerran voittanut Seve Ballesteros, joka nousi ykköseksi ensimmäsen kerran jo 1976, jolloin hän täytti 19 vuotta.

1970-luvulla Tourin ollessa vasta rakenteilla Peter Osterhuis oli neljästi paras. Muista eurooppalaisista legendoista Sandy Lyle on ollut kauden päätteeksi juhlakaluna kolmasti, Bernhard Langer ja Nick Faldo kahdesti.

Edelleen pelaavista Rory McIlroylla on 32-vuotiaana jo kolme ykköstilaa Lee Westwoodin tavoin, Henrik Stensonilla kaksi.
Marraskuun lopulla pelattavassa ET:n finaalikisassa McIlroy on näistä ainoana mukana, mutta vailla mahdollisuuksia nousta Race to Dubai -listan ykköseksi.

Race to Dubain pistelistan kärkikolmikon muodostavat USA:n Collin Morikawa ja Billy Horschel. Euroopan suurin toivo Jon Rahm on tiukasti näiden takana, muut takaa-ajajat huomattavan paljon kauempana.

Major-voitot jäivät puuttumaan

Kun keskustellaan siitä, kuka on paras eurooppalaispelaaja ilman major-voittoa, on Colin Montgomerie meriiteiltään ensimmäisten joukossa, monien mielestä ykkönen selvällä marginaalilla. 

Meriittilistasta valtaosa on ET:lla saavutettua:

  • 31 ykköstilaa European Tourilla, joista ensimmäinen vasta 26-vuotiaana (Portugal Masters, 11 lyönnin erolla seuraavaan)
  • 8 kertaa ET:n rahalistan ykkönen
  • Ryder Cupissa kahdeksalla osallistumiskerralla kaksinpeleissä kuusi voittoa, kaksi tasapeliä, ei tappioita.
  • maailmanlistalla parhaimmillaan kakkonen
  • majoreissa viisi kakkostilaa
  • Champions Tourilla seitsemän voittoa, joista kolme ensimmäistä 50+ vuotiaiden majoreita

Montyn viidestä kakkostilasta majoreissa kaksi on tullut katkerasti uusinnassa, kaksi yhden lyönnin erolla. Vain The Openissa 2005 Tiger Woods oli viiden lyönnin marginaalilla omilla luvuillaan.
Ernie Els oli US Openissa 1994 uusinnassa etevämpi.1997 etelä-afrikkalainen oli  lyönnin Montgomeria parempi.

Kolmannnen kakkostilansa US Openissa Monty kärsi 2006. Geoff Ogilvy nousi kuin varkain lyönnillä voittajaksi Colin Montgomerien (bogey) ja Phil Mickelsonin (tupla) tuhriessa mahdollisuutensa. Uusintatappion hän koki myös PGA Championshipissa 1995 Steve Elkingtonille.

Majorien kakkostilojen lisäksi tilastollinen ihmetyksen aihe liittyy hänen European Tourilla pelaamiinsa uusintoihin. Niitä on kahdeksan, joista Monty hävisi seitsemän ensimmäistä. Kahdeksas, vuonna 2002 Valdrramassa pelattu Volvo Masters Andalucia Bernhard Langeria vastaan keskeytettiin pimeyden vuoksi. Voitto päätettiin jakaa kahden ikonin välillä.

Colin Montgomerien ja Bernhard Langerin uusinnan keskeyttäminen ja voiton jakaminen on palanen ET:n historiaa

Colin Montgomerien ja Bernhard Langerin uusinnan keskeyttäminen ja voiton jakaminen on palanen ET:n historiaa

GETTY IMAGES

Colin Montgomerie pelaa edelleen varsin säännöllisesti Champions Touria. Paras terä on tuloskunnosta sitten seniori-ikäisten kolmen majorin voittamisen jälkeen tylsynyt. Edellisestä voitosta tule kuluneeksi keskiviikkona kaksi vuotta.

Monty oli 1990-luvulla tyrmäävän kova isäntä European Tourilla. Major-voittajaksi nouseminen ei kuitenkaan onnistunut. Viiden kakkostilan lisäksi mahdollisuuksia oli muitakin.

Myrsky vei Montyn ja Tigerin mahdollisuudet 2002

Historiaan on jäänyt myös Montgomerien vuoden 2002 The Open Muirfieldissa. Avauskierroksen (74,+3) skotti iski tauluun kotimaasssaan pelatussa kisassa päivän parhaan tuloksen 64,-7 nousten kahden lyönnin päähän kärjestä yhdessä Tiger Woodsin kanssa.

Media pumppasi tunnelmaa kattoon. Joko olisi Skotlannin oman sankarin vuoro kantaa Claret Jugia ja tehdä se kukistamalla Tiger Woods?

Kolmas päivä oli sananmukaisesti dramaattinen olosuhteiltaan. Aamulla lähteneet pääsivät kiertämään suotuisassa kelissä. Montgomerie ja Woods murtuivat myrskyn iskettyä kentän alueelle iltapäivällä.
Päivän paras tulos oli usean pelaajan toimesta 68,-3. Montgomerie palasi kentältä kuin myrskyn merkki 84 lyöntiä kortissaan. Kauden kaksi aiempaa majoria voittaneen Woodsin mahdollisuudet paloivat tulokseen 81,+10.

Finaalipäivänä voiton kuittasi uusinnan kautta Ernie Els.  Sunnuntain parhaan tuloksen tehnyt Tiger Woods (70-68-81-65, par) oli 28:s, Monty kiersi leuka rinnassa tulokseen 75,+ jolla jäi jatkoon päässeistä toiseksi viimeiseksi.

European Tourin rahalistan /pistelistan voittajat 1972-2020

Etsi luettavaa