Hyppää sisältöön

Colin Montgomerie näkee mörköjä lyöntipituuksien kasvussa: ”Bryson DeChambeau voi lyödä St Andrewsissa ykkösellä avauksen viheriölle”

Tiger Woods saavutti toisen kolmesta ykköstilastaan The Openissa St Andrewsissa 2005. Colin Montgomerie hävisi viisi lyöntiä ja oli toinen. (KUVA: GETTY IMAGES)

ET:n pistelistan kahdeksan kertaa voittanut Monty avasi Abu Dhabissa sanallisen arkkunsa. Hänen aktiiviaikoinaan kaikki oli huippugolfin osalta paremmin.

Colin Montgomerie juhlisti osallistumisellaan meneillään olevaa Abu Dhabi Championshipia.

Kisaa edeltävänä päivänä 58-vuotias skotti oli median tentattavana ja tarinaa riitti.  80-luvun toisella puoliskolla huipulle noussut Monty muisteli oman uransa vaiheita, kertoi elämästään Champions Tourilla, sekä kauhisteli normaaliin tapaansa suuntaa, johon huippugolf on menossa.

”Näen sen tässä kisassa rangella. Kaikki 131 pelaajaa – minä olen 132:s – näyttävät pelaavan keskenään samalla tavalla, joka ei ollut tilanne minun huippuvuosinani. Voima ja vauhti ovat pääosassa. Saatan kuulostaa saarnaavalta vanhalta mieheltä, mutta huippugolfia ei aiemmin ole näin voimakkaasti työstetty yhden muotin malliseksi”, Monty nosti esiin lempiaiheensa.

Varoittavan sormen hän nosti esiin heinäkuussa St Andrewsissa pelattavan Open Championshipin osalta. 131:n pelaajan sijasta tikunnokasssa oli vähemmän yllättävästi Bryson DeChambeau.

”Kuvitelkaapa tilannetta, että päivä on lämmin ja tuuleton. Bryson yltää tällöin kuudella tai seitsemällä par-nelosista avauksella viheriölle. Ensimmäinen par-viitonen (5.) tulee olemaan mitan osalta vitsi, toista lyöntiään hän pääsee lyömään wedgellä.” 

Jack Nicklaus oli ensimmäinen, joka löi 18:n viheriölle. 2005 jolloin olin toinen, jotkut pääsivät perille jo spoonilla. Heinäkuussa he yltävät samaan raudalla. Jos näin käy, se on todella surullista”, Montgomerie julkisti provosoivan ennusteensa.

Maailmanlopulta hän saa kuulostamaan spekulaation siitä, että kentän ensimmäisellä reiällä DeChambeau löisi avauksensa lennossa viheriölle, jonka edessä olevan puron ylittämiseksi palloa pitäisi lennättää noin 310 metriä. 
”Brysonille sekin on mahdollista. Se olisi jo viimeinen vaihe. Siltä tieltä ei olisi paluuta takaisin”, Monty määritteli täsmentämättä mitä hän tällä tarkoitti. 

Monet golfmediat, muun muassa Golf Monthly nostivat näyttävästi otsikkoonsa Montyn tarkoittavan sitä, että Openia ei enää 2022 vuoden jälkeen pelattaisi golfin pyhätössä kentän jäädessä liian lyhyeksi huippujen käsittelyssä.  

Tästä lausumasta ei kuitenkaan Montyn suulla löydy suoraa lainausta. St Andrewsin poistaminen Openin isäntäkentistä on ajatuksena todella kaukaa haettu kärjistys, jonka toteutumiseen seuraavien sadan vuoden aikana on vaikea uskoa.

Colin Montgomerien tapa analysoida menneitä ja tulevia on aina ollut värikäs. Hänen kotimaassaan sijaitsevan St Andrewsiin liittyen puheissa on tavallistakin enemmän tunnetta mukana. 
Monty on sijoittunut majoreissa viidesti kakkoseksi, mutta näistä vain kerran The Openissa (2005).

Kisan voitti näytöstyyliin Tiger Woods, jonka kanssa Monty pelasi kolmannen kierroksen.

The Openin pärjää tarkalla pelillä

Pelottelu pitkälle lyövien pelaajien dominoinnista The Openissa vaikuttaa faktojen kautta asiaa tarkasteltaessa vähintäänkin kummalliselta. 

Viimeistä kuutta kisan voittaja yhdistää nimenomaan se, että heidän vahvuutensa ovat täysin toisaalla kuin pitkälle lyömisessä.

Zach Johnson (2015 St Andrews), Henrik Stenson,  Jordan Spieth, Francesco Molinari, Shane Lowry ja Collin Morikawa tunnetaan erityisesti kyvystään lukea kenttää ja tilanteita, tarkkuudesta lähestymisissä, sekä taidosta puristaa tulosta.

Bryson DeChambeau on saanut keskustelussa lyöntipituuksien kasvussa pirunsarvet päähänsä, vaikka ”ongelma” lajin kehittymisessä entistä fyysisemmäksi Colin Montgomeria lainaten, on lähes kaikkien huipulle pyrkivien käytössä.

Asioita voi katsella paristakin toisistaan poikkeavasta vinkkelistä.

Colin Montgomerien suuri pelonaihe on se, että Bryson DeChambeau löisi St Andrewsin ykkösen avauksellaan viheriölle. 
Suuri osa yleisöstä ja TV:n kautta kisoja seuraavista olisi innostuksesta täpinöissä, mikäli tämä toteutuisi.

DeChambeaulla on omat haasteensa links-kentillä pelaamisesssa. Tästä todisteena ovat neljä osallistumista The Openiin. Jatkoon hän on päässyt kahdesti, parempi sijaluvuista on 31. 

Ennen kaikki oli paremmin

Keskiviikon mediatilaisuudessa Colin Montgomerie kulki tarinoinnissaan monilla poluilla. Osansa saivat hänen niukat tappionsa majoreissa, Ryder Cupien tapahtumat, matkakertomukset Champions Tourin kisojen yhteydessä, sekä European Tour (nyk. DP WOrld Tour).

”Juuri kukaan ei enää kiinnitä huomiota Order of Meritiin ennen kauden viimeisiä viikkoja. Collin Morikawa on upea henkilö ja fantastinen pelaaja. Samoin Billy Horschel. Mutta se, että he ovat listalla ykkönen ja kakkonen pelaamalla harvakseltaan kiertueen varsinaisia kisoja ei oikein istu minun makuuni.”

Morikawa (The Open) ja Horschel ( BMW PGA Championship) toki voittivat Euroopassa, mutta melkoisen osan pisteistään Race to Dubai -listalle he kuittasivat valtameren takana majoreissa ja WGC:n kisoissa. 

Muisteloissaan siitä, kuinka suuressa arvossa ET:n tähtien keskuudessa olivat kotimantereen kisat, hän nostaa esiin Scandinavian Mastersin, joka pelattiin Tukholmassa Drottningholmin kentällä.

”Minä voitin, Seve oli toinen, Woosie (Ian Woosnam) kolmas ja Faldo neljäs. Me kaikki olimme paikalla ilman erillistä korvausta. Sitä ei tähtien osalta enää tapahdu. Kansalliset openit eivät saa sitä arvostusta jonka ne ansaitsisivat.”

”Tästäkin johtuen Race to Dubai -lista on muuttunut kovin erilaiseksi siitä, mitä se aikoinaan oli.”

Colin Montgomerie karsiutui Yas Linksilla Abu Dhabissa tuloksin 75-77.

PGA Tourilla Monty ei uransa aikana voittanut yhtään kisaa. Kirveleviä tappiota  hän koki sekä US Openin (1994) ja PGA Champioshipin (1995) uusinnoissa.  US Openissa kakkostiloja tuli kolme, viimeisessäkin näistä  (2006) hänellä oli mahdollisuutensa.

Helppo veikkaus on , että kesäkuussa 59 vuotta täyttävä legenda osallistuu The Openin karsintoihin, joista hän selvitti viimeksi tiensä kisaan kaudella 2016.

Etsi luettavaa