Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Cobra Golf

Cobran King Tour -raudoista on ainesta klassikoiksi: ”Nyt saattoi jysähtää”

Golfvalmentaja ja -selostaja Antti Vaalas testasi Cobran Golfin kahta uutta paremmille pelaajille suunnattua rautamallia – ja tykästyi niihin suuresti.

Cobra Golf on aina tehnyt mielenkiintoisia ja innovatiivisia tuotteita. Parhaiten brändi on tunnettu draivereistaan, mutta historiasta löytyy monenlaisia helmiä. Esimerkiksi Bafflerit olivat ensimmäisiä utility-mailoja. Cobra taisi keksiä myös offset-puumailat slaissin lyöjille, eikä sivuuttaa voi Cobran nykymalliston 3D-puttereita, jotka todella erottuvat edukseen. 

Yhdessä mailakategoriassa Cobra ei ainakaan minun muistini mukaan ole koskaan räväyttänyt todellisella hittituotteella. Se kategoria on players’ iron, eli paremman pelaajan rautamailat.

Mutta nyt saattoi jysähtää. Cobra on nimitäin tänä keväänä tuonut ulos kaksi paremman pelaajan rautasarjaa: King Tour- ja King CB/MB-raudat. 

Ensin haluan selventää mitä tarkoitetaan paremmalla pelaajalla. Cobra itse sanoo King Tour -mailojen sopivan pelaajalle, jonka tasoitus on 7 tai parempi. Ja CB/MB rautojen tasoitukselle 3 ja parempi.

Mielestäni Cobra ajattelee tämän turhan tiukasti. Ehkä siksi, että mallistosta löytyy hyviä valintoja joka tasolle. Mutta jos tasoituksen 10 tai 15 kaveri innostuu uusista King Tour -raudoista niin oma viestini on: go for it. Jos haluaa hienot raudat bägiin niin sinne vain, tasoitusta voi parantaa perästä. 

Osumafiilis on silkkaa hunajaa

Cobra King Tour näyttää todella kauniilta raudalta. KUVA: COBRA GOLF

Aloitetaan King Tour -raudoista. Malli on täysin uusittu. Itse pelasin edellisillä King Tour -raudoilla ja pidin niistä hyvinkin paljon, mutta uudet raudat näyttävät paremmilta ja tuntuvat pehmeämmiltä. Edellinen malli saattoi tuntua osumahetkellä hivenen kolkolta, uuden mallin osumafiilis on silkkaa hunajaa. 

Mistä parempi osumafiilis tulee? En tiedä varmasti, mutta Cobra itse kertoo mailojen olevan 5 step forged. En tiedä takomisprosessista juuri mitään, mutta valmistajan mukaan ylimääräinen viides vaihe neljännen lisäksi tuo mailan tuntumaan nimenomaan pehmeyttä.  

Verrattuna edeltäjään lapakoko on ihan hivenen pienentynyt, mikä tekee King Tourista tarkkuusinstrumentin. Lyhyempi väli kärjen ja kannan välissä helpottaa myös lyönnin muokkaamista. Mutta ei pidä pelästyä, sillä uusi King Tour ei ole mitenkään erityisen pienikokoinen. Sopusuhtaisten muotojen ansiosta se jättää itsestään todellista siromman vaikutelman.

 

Cobra King Tour on kehäpainoinen rauta, jonka selkäpuolella oleva TPU-insertti onkalossa pehmentää osumaa. KUVA: COBRA GOLF

En malta olla vielä kommentoimatta uuden raudan ulkonäköä. Aiempaa pienemmillä ja hienovaraisemmilla teksteillä on merkittävä vaikutus, uusi King Tour näyttää erittäin tyylikkäältä. 

King Tourin lapa on siis taottu, mutta se ei missään tapauksessa ole perinteinen blade. Lavan selkäpuolelle on koverrettu onkalo, joka mahdollistaa painon siirtämisen enemmän alas ja kehälle. Se tekee mailasta perinteistä bladea anteeksiantavamman. Lisäksi TPU-insertti onkalossa pehmentää osumaa lisää. 

Alemman painopisteen ansiosta setin nostokulmista voidaan ottaa pari astetta pois menettämättä lyönnin korkeutta. PW:n nostokulma on 44 astetta, vähemmän kuin esimerkiksi CB/MB setissä mutta silti enemmän kuin tyypillisessä harrastelijan mailassa. 

Kaunis kombosetti

Kombosetin pitkät raudat ovat kehäpainoisia. KUVA: COBRA GOLF

Sitten Cobra King CB/MB-setin kimppuun. Nimi kertoo kyseessä olevan kombosetti, jossa pitemmät raudat 3–6 ovat onkalolla varustettuja (CB eli cavity back) ja lyhemmät raudat 7–PW ilman onkaloa (MB eli muscle back). Halutessaan setin voi tilata kokonaan MB:nä eli bladeina.

Kombosetin idea on erittäin toimiva. Pidemmissä raudoissa valtaosa golfareista kaipaa anteeksiantavuutta, jota onkalo-rakenne kehäpainoisuudellaan tuo. Lyhyissä raudoissa bladet tarjoavat tarkkuutta ja työstettävyyttä.

Kombosetti on todella kaunis. Lavoissa on juuri ne piirteet, joita parhaat pelaajat arvostavat. Offsettiä ei ole oikeastaan ollenkaan ja yläreuna on erittäin ohut. Koska varsi ja lavan etureuna ovat linjassa, maila istuu lähtöasennossa pallon taakse vaivatta.

Ohut yläreuna tekee lavasta siron oloisen. Sellaisen, jolla todella voi muokata lyöntejä. Nostokulmat ovat perinteiset, esimerkiksi PW:n lapa 46 astetta ja rautaviitosen 27 astetta. 

Cobra King MB -raudat ovat todelliset tarkkuustyökalut taitaville pelaajille. KUVA: COBRA GOLF

King CB/MB raudat on taottu 5 step -prosessilla 1025-hiiliteräksestä, joten tuntuma on erittäin pehmeä. Joskus sanotaan, että ei se pallo tiedä, lyöntiinkö sitä taotulla vai valetulla mailalla, mutta totuus on, että taotulla raudalla on etuja:

  • Se tehdään pehmeämmästä teräksestä.
  • Toleranssit esimerkiksi nosto- ja lie-kulmien suhteen ovat tiukemmat
  • Taottu teräs on vähemmän huokoista. 

Sekä King CB/MB setissä ja King Tourissa vakiovartena on KBS S-taper 120.

Mitkä raudat lopulta valitsinkaan?

Kuvasimme tämän jutun fittaus-videon reilu kuukausi sitten. Jutun pääkuvan paikalta löytyvässä videossa päädyin CB/MB settiin ja standardivarsia kevyempään ratkaisuun, 105-grammaiseen teräsvarteen stiff-jäykkyydellä.

Kuvausten jälkeen löin vielä hetken ja mietin asiaa pitempään. Vaihdoin mieltäni ja tilasin itselleni King Tour -raudat samoilla varsilla. Ajattelin kuitenkin kaipaavani mailojen parempaa anteeksiantavuutta ja päätin, että parin asteen vahvemmista nostokulmista on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Olen nyt pelannut uusilla King Toureilla viisi kierrosta, enkä voisi olla mailoihini tyytyväisempi. Ne ovat pirun hyvännäköiset ja -tuntuiset mailat. En muista, milloin viimeksi olisin ollut yhtä innostunut uusista raudoista! 

Jutun alussa kirjoitin, että Cobralla ei ole ollut varsinaista ’’hittituotetta’’ paremman pelaajan rautakategoriassa. Nyt uskon, että King Tourit ovat sitä – ja varmasti CB/MB setille löytyy myös kyvykkäitä pelaajia. 

Tässä video vielä varmuuden vuoksi uudelleen:

Etsi luettavaa