Hyppää sisältöön

Chuck Cook on ylittänyt eläkeiän aika päivää sitten, mutta aikoo lopettaa valmentamisen vasta kun ei pysty enää auttamaan pelaajia

Chuck Cook työskentelee muun muassa Jason Dufnerin valmentajana.

Golfvalmentaja Chuck Cook, 73, on vähentänyt töitä. Hän tekee enää vain viisipäiväistä työviikkoa.

AMERIKKALAINEN HUIPPUVALMENTAJA Chuck Cook seisoo helsinkiläisen hotellin auditoriossa ja puhuu noin 50 suomalaiselle prolle. Cookia kuunnellaan korvat höröllä, sillä Suomessa vierailee harvoin näin menestyksekkäitä valmentajia.

”Minulla oli aiemmin maine, että pystyin tekemään pelaajista major-voittajia. Nykyään minut tunnetaan siitä, että saan nuoria pelaajia nousemaan PGA Tourille ja menestymään siellä”, Cook sanoo luennon jälkeen GoGolfille.

Mutta mennään heihin myöhemmin. Kerrotaan ensin, miten Chuck Cookista tuli yksi maailman parhaista golfvalmentajista.

 

COOK ALKOI työskennellä golfin parissa parikymppisenä pudottuaan tour-karsinnoista ja tajuttuaan, että taidot eivät riitä tuomaan elantoa pelaajana. Hän hakeutui apulaiseksi golfkentälle tittelillä assistant pro.

Cook nautti erityisesti opettamisesta ja välineiden korjauksesta, joten hän päätti keskittyä niihin ja opiskella lisää. Hyvä konsti oppia oli seurata sivusta huippuvalmentajia työssään. Floridassa 70-luvulla hän sai oppia Golf Digestin golfkoulussa sen ajan parhailta golfopettajilta. Myöhemmin Teksasissa hän pääsi seuraamaan Harvey Penickiä, joka tunnetaan nerokkaista opetusmenetelmistään. Niistä hän kertoo Pienessä punaisessa kirjassaan. ”Hän opetti minut opettamaan”, Cook kiittää.

Ben Hoganin harjoittelua Cook pääsi seuraamaan, kun lupasi kerätä Hoganin lyömät pallot. Hoganin oli tuolloin jo lopettanut peliuransa, mutta harjoitteli edelleen säännöllisesti.

”En ole ikinä nähnyt lähellekään ketään yhtä hyvää pallonlyöjää. Hänellä oli täydellinen kontrolli palloon”, Cook kuvailee.

Svingiteknisen herätyksen hän koki 90-luvun alussa tutustuttuaan The Golfing Machine -oppiin. Sen jälkeen hän on nojannut opetuksensa pitkälti kolmeen peruspilariin: hyvään osuma-asentoon, oikeaan svingitasoon (plane) ja lagiin eli ns. mailan viivytykseen.

 

HUIPPUJEN VALMENTAJA Cookista tuli 80-luvulla, kun hän avasi Austiniin, Teksasiin uraauurtavan valmennuskeskuksen. Se tarjosi svingivalmennuksen lisäksi myös fysiikkavalmentajan, biomekaanikon ja henkisen valmentajan palveluja.

”Olin huomannut, että eri opettajilla oli erilaisia ajatuksia teorioita siitä, miten palloa pitää lyödä. Siksi halusin ottaa tieteen mukaan golfiin”, hän perustelee.

Menestystä tuli ensin paikallisten ja myöhemmin tour-pelaajien kanssa. Cook myös peri monta Penickin valmennettavaa tämän kuoltua.

”Niin pitkään kun pystyt luomaan menestystarinoita, ihmisiä tulee luoksesi”, Cook toteaa.

Yksi Cookin ensimmäisistä tour-pelaajista oli Tom Kite, joka oli varsinainen harjoittelunarkomaani. Cook kertoo, että kun Kite tuli Austiniin harjoittelemaan, hän löi palloa yhdeksästä viiteen kuutena päivänä viikossa. Ben Crenshaw oli taas Kiten vastakohta. Crenshaw ei juuri koskaan lyönyt palloa rangella, mutta viihtyi sitäkin enemmän golfkentällä.

”Crenshaw on tunneorientoitunut pelaajaa ja Kite analyyttinen kaveri, joka videoi jokaisen svinginsä. Valmensin heitä täysin eri tavalla”, Cook muistelee.

Molemmat nousivat Cookin valmennuksessa major-voittajaksi, kuten myös Corey Pavin, Payne Stewart ja Jason Dufner, jota Cook valmentaa edelleen.

Stewart on Cookin valmennettavista menestyksekkäin, jos menestystä mitataan pelkästään major-voittojen määrässä. Hän ehti voittaa kolme majoria, ennen kuin kohtalo puuttui peliin. Stewart hän menehtyi lento-onnettomuudessa vuonna 1999.

”Hän oli erittäin hyvä ystäväni, ja se oli vaikea päivä.”

 

COOKILLA ON ikää jo 73 vuotta, mutta hänen oppiinsa on edelleen tunkua. Dufnerin lisäksi hän toimii myös muun muassa European Tourilla ja PGA Tourilla pelaavan Dylan Frittellin kanssa.

Vaikka hän ei ole muuttanut golfsvingin opettamisen perusteita 90-luvun alun jälkeen, hän imee silti uutta tietoa jatkuvasti käyttäen kanavana pitkälti sosiaalista mediaa.

”Olen pystynyt ylläpitämään menestystä ja on kiva tuntea itsensä edelleen relevantiksi”, hän sanoo.

Ikäisekseen Cook vaikuttaa olevan erinomaisessa kunnossa.

”Kuntoilen edelleen useimpina päivinä ja minulla on paljon energiaa. Nautin edelleen myös pelaamisesta.”

Yksi Cookin esikuvista, Harvey Penick, jatkoi töiden tekemistä kuolinvuotteelleen saakka. Penick menehtyi 90-vuotiaana. Cook ei ole asettanut itselleen päivämäärää, jolloin aikoo siirtyä eläkkeelle.

”Lopetan, jos hidastun, enkä pysty enää auttamaan pelaajia. Toivottavasti tunnistan sen itse.”


Chuck Cookin kolme svingivinkkiä klubipelaajalle:

  1. Riittävän vahva ote mailasta. Pelaajan pitää nähdä vähintään kaksi rystystä, jotta maila ei jää avoimeksi osumahetkellä.
  2. Kun grippi on hyvä, pelaajan täytyy oppia kääntyä kunnolla taakse ilman, että hän esimerkiksi suoristaa selästään.
  3. Tämän jälkeen on tärkeää, että pelaajan vartalo kääntyy hyvin läpi osumasta.

 

Etsi luettavaa