Hyppää sisältöön

”Chubby” Chandler toi aikoinaan Tigerin Turkkiin – nyt hänen yrityksensä vei European Tourin Kyprokselle

Andrew Chandlerin yritys on järjestämässä Kyproksen molempia kilpailuja.

Andrew Chandler loi keskinkertaisen uran golfammattilaisena, mutta nousi menestykseen managerina. Vuosien varrella Chandler on tehnyt yhteistyötä monen huippunimen kanssa ja takana on myös katkeria eroja. Nykyisin Chandlerin International Sports Management toimii muun muassa Sami Välimäen managerina.

European Tourilla on pelattu tänä poikkeuksellisena vuotena paljon uusia kilpailuja. Niitä tarvittiin koronaepidemian vuoksi peruuntuneiden tilalle. Esimerkiksi kaksi finaalikilpailua Turkish Airlines Open ja Nedbank Golf Challengen peruttiin matkustusrajoituksien takia.

Tällä ja ensi viikolla European Tourin pitkässä historiassa kisataan ensimmäistä kertaa Kyproksella. Molemmat kilpailut pelataan Aphrodite Hillsin kentällä, joka sijatsee lähellä Pàfosta Kyproksen lounaisrannikolla. Kilpailun järjestelyistä vastaa International Sports Management eli ISM.

Englannissa pääkonttoriaan pitävä ISM on Andrew ”Chubby” Chandlerin perustama yritys, joka manageroi monia European Tour -pelaajia ja toimii myös kilpailujen promoottorina. Vaikka Chandler möi enemmistön yrityksestään vuonna 2010, hän edelleen toimii sen nokkamiehenä.

Anfrew "Chubby" Chandleria kutsutaan myös The Money Maker -nimellä.

Anfrew ”Chubby” Chandleria kutsutaan myös The Money Maker -nimellä.

Getty Images

Taustalla pitkä pelaajaura

Chandler on varsin mielenkiintoinen hahmo. Hän perusti ISM:n sen jälkeen, kun lopetti oman ammattilaisuransa European Tourilla vuonna 1989.

Chandler oli tour-pelaajana parhaimmillaan keskinkertainen. Hänen paras kautensa osui vuoteen 1986, jolloin hän sijoittui rankingissa sijalle 44. Palkintorahaa hän tienasi koko uransa aikana 112 000 euroa. European Tourin kilpailuja hän pelasi kaikkiaan 222.

Raha oli tiukassa, kun Chandler kiersi Eurooppaa golfmailojen kanssa. Hänet tunnettiin kiertueella miehenä, joka valitsi halvimmat lennot ja hotellit ja eteni aina lyhyintä reittiä seuraavaan kilpailuun. 

Tilanne muuttui, kun hän ryhtyi manageriksi. Chandler on onnistunut luomaan 30 vuodessa menestyksekkään yrityksen ja vaurastunut siinä lomassa itsekin.

Hän on kertonut, että lähtökohtana manageritoimiston perustamiselle oli se, että hän halusi välttää ne samat virheet, joita teki itse pelaajana. Hänellä ei ollut pelaajaurallaan manageria, vaan hoiti itse omat asiansa.

Nyt ISM:n tavoitteena on hoitaa pelaajien asiat niin hyvään kuntoon, ettei pelaajan tarvitse keskittyä muuhun kuin pelaamiseen.

Yhteistyö McIlroyn kanssa päättyi näkemyseroihin uran suunnasta

Rory McIlroy lämmittelemässä ja Andrew Chandler mukana HSBC Champions -kilpailussa 2011.

Rory McIlroy lämmittelemässä ja Andrew Chandler mukana HSBC Champions -kilpailussa 2011.

Getty Images

Vuosiena aikana Chandlerin ISM:n asiakkaina on ollut monia golftähtiä, nimekkäimpänä Rory McIlroy. ISM:n ja McIlroyn tiet erosivat kuitenkin jo vuonna 2011.

Syy eroon oli tiettävästi se, että Chandler, jolla on vahvat siteet European Tourille, halusi McIlroyn pelaavan enemmän vanhalla mantereella, kun taas McIlroy näki tulevaisuutensa PGA Tourilla.

Lisäksi on puhuttu, että tuohon aikaan McIlroy jäi ISM:ssä liian pienelle huomiolle, kun sen pelaajistoon kuului samaan aikaan muun muassa Lee Westwood, Darren Clarke, Louis Oosthuizen ja Charl Schwartzel. Myöskään Danny Willett ja Matthew Fitzpatrick eivät enää ole ISM:n listoilla.

Nykyään ISM:llä ei ole enää ongelmaa siitä, että tähtiä olisi liikaa. Yksi toisensa jälkeen on jättänyt Chubbyn tallin, myös Westwood, jolla oli läheinen kaverisuhde ja yhteinen kilpahevonen Chandlerin kanssa. 

Westwood ehti olla ISM:n asiakas 24 vuotta. Ero sinetöitiin suljettujen ovien takana, eikä syytä eroon ole kerrottu julkisuuteen. Kumpaakin osapuolta sitoo vaitiolosopimus, mutta välit ovat tiettävästi menneet.

Andrew Chandler ja Lee Westwood kannustamassa hevostaan voittoon.

Andrew Chandler ja Lee Westwood kannustamassa hevostaan voittoon.

Getty Images

ISM panostaa nyt enemmän tulevaisuuden lupauksiin, vaikka mukana on vielä 52-vuotias Darren Clarke, yksi Chandlerin ensimmäistä asiakkaista. Se edustaa nykyään myös Suomen Sami Välimäkeä,  joka liittyi ISM:iin viime vuonna.

Chubbyn pelaajista korkeimmalla maailmanlistalla on Matt Wallace (51.).

ISM:n enemmistön myynnissä huono ajoitus

Kesällä 2010 Chandler myi enemmistöosuuden ISM Groupista. Kauppojen ajoitusta pidetään huonona Chandlerin kannalta, sillä heti kauppojen jälkeen, ISM:n pelaajille alkoi ropista major-menestystä.

Samalla viikolla Louis Oosthuizen voitti The Open Championshipin ja seuraavan vuoden huhtikuussa Charl Schwartzelin vei nimiinsä Masters Tournamentin. Kun kesällä major-voitoissa onnistuivat myös McIlroy (US Open) ja Clarke (The Open Championship), nousi ISM:n arvo uudella tasolle.

”En kadu asioita elämässäni enkä katso taaksepäin. Ehkäpä pelaajat alkoivat voittaa sen vuoksi, että teimme kaupat. Jos eläisin elämääni miettien, mitä olisi voinut tapahtua ja jossitellen, en pötkisi pitkälle”, Chandler kommentoi yrityskauppaa myöhemmin Guardian-lehdelle.

Chandler on kasvattanut ISM:n ja European Tourin brändiä suurella menestyksellä.

Kenties kuuluisin tempaus tapahtui vuonna 2013, kun Tiger Woods löi draiverilla Bosporin sillalla ennen Turkish Airlines Open -kilpailua.

Bosporin silta jouduttiin sulkemaan puolittain puoleksi tunniksi. Sillan ylittää päivittäin 180,000 ajoneuvoa.

Bosporin silta jouduttiin sulkemaan puolittain puoleksi tunniksi. Sillan ylittää päivittäin 180,000 ajoneuvoa.

Getty Images

Alle puolituntia kestänyt tapahtuma toi arviolta 32 miljoonan dollarin edestä media-arvoa brändeille, ja kuvia tapahtumasta julkaistiin etusivuilla ympäri maailman.

Tempauksen takana oli Chandler. Hän arvioi, että Turkissa noin 10 prosenttia asukkaista tunsi Tiger Woodsin, mutta ei varmasti ollut kuullutkaan kenestäkään muusta European Tour -pelaajasta. Siksi Tigerille oli järkevää maksaa suuri starttiraha turnaukseen osallistumisesta.

”Pelkään, että muut 77 pelaajaa eivät ole niin tuttuja turkkilaisille kuin Tiger. Se tekee tästä turnauksen, että meillä on maailmanlistan ykkönen täällä”, Chandler perusteli, kun Woodsin osallistuminen Turkish Airlines Openiin vahvistettiin. 

Chandler ei kerro, paljonko Tigerille maksettiin turnaukseen osallistumisesta. Summasta käytiin taannoin paljon spekulointia, mutta ensimmäisen avauksen jälkeen puheet jäivät sikseen ja huomio kiinnittyi Tigerin peliin. 

Lähtölaukaus Turkin-kisalle ammuttiin vuotta aiemmin, kun Chandler houkutteli maailman kahdeksan parasta pelaajaa pelaamaan Turkish Airlines World Golf Final -kilpailuun. Kilpailu ei ollut sidoksissa sen paremmin European Touriin kuin PGA Touriinkaan.

Mukana olivat McIlroy, Woods, Westwood, Justin Rose, Webb Simpson, Matt Kuchar, Hunter Mahan ja Schwartzel. Kilpailu televisioitiin suorana yli 50 maassa, ja palkintojen kokonaisarvo oli 5,3 miljoonaa dollaria.

Seuraavana vuonna European Tour ilmoitti kiinnostuksesta laajentaa Turkkiin.

Kyproksen kilpailut ja uusi pelimuoto 

Aphrodite Hills valmistui vuonna 2002. Vuonna 2017 kenttään investoitiin 2,5 miljoonaa euroa griinien ja bunkkereiden parantamiseksi.

Aphrodite Hills valmistui vuonna 2002. Vuonna 2017 kenttään investoitiin 2,5 miljoonaa euroa griinien ja bunkkereiden parantamiseksi.

Getty Images

Tällä ja ensi viikolla European Touria pelataan ensimmäisen kerran Kyproksella. Kilpailujen takana on Chandler ja ISM.

”Olemme iloisia voidessamme järjestää Cyprus Openin ja Cyprus Classicin. Golfissa on ollut hämmentävä vuosi, mutta se on tuonut uusia mahdollisuuksia ja tästä tulee jännittävät kaksi viikkoa. Meillä on pitkä ja menestyvä historia turnausten järjestämisestä”, Chandler kertoi ISM:n tiedotteessa.

”Olen varma, että kilpailut menestyvät ja toivottavasti niistä tulee osa European Touria monien vuosien ajan.”

Ensimmäinen kilpailu on nimeltään Cyprus Open ja toinen Cyprus Classic. Molemmissa kisoissa on jaossa miljoona euroa palkintorahaa. Cyprus Open ei poikkea millään tavalla tavallisesta European Tourin kilpailusta, mutta Cyprus Classicissa kokeillaan uutta pelimuotoa, jonka Chandler on kehittänyt.

Cyprus Classicissa on mukana 105 pelaajaa. Ensin pelataan 36 reikää, minkä jälkeen kilpailua jatkaa vain 32 parasta pelaajaa. Lisäksi heidän tuloksensa nollataan. Seuraavan 18 reiän jälkeen jatkoon pääsee 16 parasta pelaajaa, ja tulokset nollataan jälleen. 18-reiän jälkeen 16 parasta pääsee jatkoon.

Finaalikierroksella 16 parasta aloittaa kilpailun samalta viivalta, sillä tulokset nollataan myös tässäkin.

Uuden pelimuodon myötä Chandler voi taputtaa  itseään selkään siitä, että se on onnistunut levittämään huippugolfia jälleen uuteen paikkaan – varsinkin näinä vaikeina aikoina.

”ISM on ylpeä siitä, että viemme golfia uusin paikkoihin ja tehneet paljon sen eteen, että golf vakiinnuttaisi asemaansa Turkissa. Odotamme innolla sitä, että European Tour ottaa nyt jalansijaa Kyproksella”, Chandler kertoi tiedotteessa.

Etsi luettavaa