Hyppää sisältöön

Castren tyytyväinen kauteensa: ”Olen ehdottomasti kokeneempi ja parempi pelaaja kuin vuosi sitten”

Matilda Castren oli tyytyväinen toiseen täyteen kauteensa LPGA-kiertuuella. KUVA: GETTY IMAGES

Matilda Castren sijoittui LPGA-kiertueen kokonaisrankingissa 57:nneksi. Vaikka pudotusta viime vuoteen on rutkasti, suomalaistähti on tyytyväinen kauteensa kokonaisuudessaan.

Viime viikonvaihteen Tour Championship -kilpailuun toisen täyden LPGA Tour -kautensa päättänyt Matilda Castren lensi heti kilpailun jälkeen kotiinsa San Diegoon. Lähiajat Castren käyttää tammikuussa käynnistyneen kauden rasituksista palautumiseen, ilmenee Castrenin tänään lähettämässä tiedotteessa.

Castrenin viimeisin kilpailuputki oli viiden viikon mittainen, mutta seuraava kilpailumatka on edessä vasta tammikuun puolivälissä, kun uusi kausi käynnistyy.

Kauteen 2022 lähdettäessä Castrenin – ja monien muiden – odotukset olivat korkealla viime vuoden loistavien otteiden takia. Vuosi alkoikin upeasti Tournament of Champions -kilpailun kymmenennellä sijalla. Castren keräsi kauden aikana myös kolme muuta sijoitusta kärkikymmenikköön.

Voitot jäivät tällä kaudella kuitenkin saavuttamatta, mutta vuoden kohokohtana oli Dow Great Lakes Bay Invitational -parikilpailusta tullut kakkossija yhdessä hyvän ystävän Kelly Tanin kanssa.

Castren myöntää, että on ollut haastavaa prosessoida sekä muualta tulevia että hänen itsensä luomia odotuksia.

”Pyrin olemaan kärsivällinen ja nähdä isommassa kuvassa tämän minun golfurani. Vaikka tämä kausi ei ollut yhtä hyvä kuin 2021, olen ehdottomasti kokeneempi ja parempi pelaaja kuin vuosi sitten”, Castren sanoo.

Kauteen mahtui myös haasteita, joiden kanssa Castren joutui painimaan. Women’s Openiin osunut vatsatauti sekä muut sairastelut veivät parasta terää kesäkuukausilta. Scottish Openissa tullut rannevaiva oli myös ikävä. Hankaluudet huipentuivat Mediheal Championshipissa tulleeseen aivotärähdykseen. Näistä kaikista kuitenkin selvittiin, ja tällä hetkellä kaikki on hyvin.

Tour Championshipiin yltäminen oli Castrenin yksi päätavoitteista tällä kaudella. Vaikka sijoitus kauden viimeisessä kilpailussa oli 52:s, Castren ei siitä mieltään pahoittanut.

”Tour Championship tuli vähän bonuksena tähän kauden loppuun. Siihen pitää olla tyytyväinen, että sain kaksi top 10 -sijoitusta kauden loppuun, että pääsin kisaan mukaan. Tämä ei ollut ihan superkausi, niin siinä mielessä voi olla ihan tyytyväinen tuohon ranking-sijoitukseen.”

Terävä loppukiri nosti Castrenin kiertueen rankingissa sijalle 57. Hyvä sijoitus kokonaiskilpailussa avaa Castrenille tien ensi kevään Aasian LPGA Tour -kilpailuihin, joihin otetaan mukaan vain noin 70 pelaajaa. Ennen Aasiassa pelattavia kilpailuja Castren kilpailee kuitenkin Floridassa, jossa kausi käynnistyy tammikuussa.

”Tournament of Champions -kilpailuun on kahden vuoden osallistumisoikeus. Eli tavallaan samasta tilanteesta lähden ensi kauteen kuin lähdin tähänkin kauteen”, Castren toteaa.

Mainos

Black Week Golf Skyssä 21.11.–27.11.

Katso kaikki Black Week -tarjoukset.

Ensi kaudesta Castrenilla on positiiviset tunnelmat. Peli on menossa koko ajan parempaan suuntaan, eikä esteitä menestykselle ole. Hän haluaa pitää kiinni pitkän tähtäimen suunnitelmastaan ja prosessistaan, jonka hän on valmentajiensa kanssa luonut.

”Ensi vuonna voi laittaa vähän kovemmat tavoitteet ja havitella paikkaa rankingin top 30:sta”, Castren linjaa.

Visiitti Suomeen ei ole Castrenin kalenterissa tälle talvelle, vaan hän valmistautuu tulevaan kauteen kotonaan San Diegossa. Muutaman viikon lepotauon jälkeen on aika laittaa työhaalarit jälleen päälle ja aloittaa harjoittelu kohti kautta 2023.

Rautapeli on Castrenin vahvuus, puttaamista pitää parantaa

Rautapeli on Matilda Castrenin vahvuus. KUVA: GETTY IMAGES

Kun Castrenin tilastoja vertaa viime ja tämän kauden välillä, voidaan huomata, ettei Castrenin lyöntipeli ollut viime vuoden tasolla.

Draivien pituus on samaa luokkaa molempina vuosina, mutta niiden tarkkuus ei ollut tänä vuonna yhtä hyvä kuin vuosi takaperin. Viheriöosumaprosentti putosi vuodessa noin kolmisen prosenttiyksikköä, mitä voi pitää kohtuullisena. Osittain se oli varmasti seurausta hieman epätarkoista avauksista.

Rautapeli onkin edelleen suomalaisen vahvuus. Viime vuonna kiertueen seitsemänneksi tarkin lähestyjä ja tänäkin vuonna 21:nneksi tarkin rautapelaaja viheriöosumaprosentin perusteella.

Viime vuoteen nähden Castrenin pelissä paranivat lievästi puttikeskiarvo ja ns. sand savet. Silti puttaamista voi edelleen pitää Castrenin heikkoutena, sillä puttikeskiarvollaan hän oli vasta 140. kiertueella.

Esimerkiksi kiertueen kokonaispisteet voittaneen Lydia Ko’n puttikeskiarvo oli hieman pari lyöntiä parempi kuin Casternilla. Ko’n viheriöosumaprosentti oli samaa luokkaa Castrenin kanssa.

Tilasto20222021
Ranking-sijoitus57.27.
Ansiot526 176 $618 657 $
Kierroskeskiarvo71,4770,67
Draivien pituus234,24 m234,60 m
Draivien tarkkuus71,91 %76,11 %
Griiniosumat73,1 %76,32 %
Puttikeskiarvo30,7131,07
Par-pelastukset hiekasta48,72 %34 %
Lähde: LPGA Tour

Lähde: Matilda Castrenin tiedote

Etsi luettavaa