Hyppää sisältöön

Case Talma – SGK pyytää lausuntoa osakkaiden ja pelioikeudenhaltijoiden välisestä kohtelusta

Golf Talmasssa kissa nostettiin pöydälle  aiheesta joka herättää tunteita ja mielenkiintoa lähes kaikissa lajin parissa toimivissa

Kauppaoikeuden professori Seppo Villa ei pidä oikeutettuna käytäntöä, jossa osakkeen vuokrannut henkilö ei saa samoja oikeuksia osakkaan kanssa. 

Suomen Golfkenttien yhdistyksen ( SGK) hallitus päätyi pyytämään asiantuntijalausuntoa asiassa, onko juridisesti oikein, että golfyhtiön osakas saa paremmat edut (ajanvaraukseen) kuin osakkeen vuokrannut pelaaja?

Taustalla on Golf Talman tilaama ja saama lausunto tästä nimenomaisesta asiasta.

Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä GoGolfin päätoimittaja Jussi Miettinen kahdessa artikkelisssaan 15.4.

Golf Talma sai Helsingin yliopiston kauppaoikeuden professori Seppo Villalta lausunnon, joka kyseenalaistaa käytännön, joka on varsin suuressa osassa golfyhtiöitä käytössä.
Omistamallaan osakkeella pelaava saa paremmat varausehdot kun osakkeen tuoman pelioikeuden vuokrannut pelaaja.

Professorin vastaus ydinkysymykseen oli yksiselitteinen, koska käsillä oli lain tulkintatilanne, jossa yhtiöjärjestyksessä ei ollut asiaa koskevaa määräystä.

”Yhtiön hallitus ei voi päättää varausetuoikeudesta niin, että osakkeen tuottamia oikeuksia voisi käyttää eri tavalla riippuen siitä käyttääkö niitä osakkeen omistaja vai tämän määräämä”, Villa kirjoitti.

SGK hakee myös lausuntoja asiantuntijoilta

SGK:n hallitus keskusteli perjantain kokouksessaan viikon kuumasta aiheesta.

”Hallitus haluaa selvittää asiaa, jossa on monta puolta ja kyse tietysti lain tulkinnasta. Haemme  SGK:n  konsultoivana juristina oikeudellisissa kysymyksissä  toimivan Jarmo Henrikssonin avulla lausuntoja asiantuntijoilta” kertoi yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Hiltunen perjantaina oheisella Honour -lehden videolla.

Ratkaisua voidaan pitää varsin luonnollisena ja tarpeellisena. 

Jarmo Henriksson totesi GoGolfin haastattelussa 15.4 seuraavasti:

”En ole vielä perehtynyt professori Villan lausuntoon. Totean nyt vain sen, että Villa on erittäin arvostettu professori ja yhtiöoikeuden asiantuntija. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että se mitä hän sanoo, on absoluuttinen totuus. Ymmärrykseni on, että yhtiöissä on tähän asti katsottu, että vuokrapelaajalla ei täydy olla samat oikeudet.”

Helppo veikkaus on se, että asiantuntijoina toimivien juristien lausuntojen näkemykset poikkeavat kovastikin toisistaan.
Myös osakkaiden mielipiteet jakautuvat kahteen Golf Talman tavoin. 

Kyse ei ole osakkaiden ja vuokraajien välisestä kiistasta, vaan osakeyhtiölain mukaisesta osakkaiden tasavertaisuudesta niiden käytön tuottamien oikeuksien suhteen.

Antti Hiltunen arvioi, että SGK voisi saada asiantuntijalausunnon / lausunnot valmiiksi  parin viikon kuluttua.

”Voi olla, että tämän asian selvittäminen vaatii jonkin oikeusasteen käsittelyä”, Hiltunen ennakoi videolla.

Golf Talma

SGK ry

Etsi luettavaa