Hyppää sisältöön

Cantlaystä FedEx Cupin voittaja – pankkitili lihoi 15 miljoonalla dollarilla

Patrick Cantlay onnistui ajoittamaan kuntohuippunsa oikein.

Patrick Cantlay piti johtonsa loppuun saakka

Yhdysvaltain Patrick Cantlay on voittanut FedEx Cupin finaalikilpailun Tour Championshipin. Cantlay vei nimiinsä PGA Tourin kauden ykköstilan lyönnin erolla maailmanlistan ykköseen Jon Rahmiin.

Kokonaiskilpailua jo ennen päätöskilpailua johtaneella Cantlayllä oli neljän lyönnin etu Rahmiin nähden jo kilpailuun lähdettäessä, ja se riitti tuomaan FedEx Cupin Cantlaylle.

Komean pokaalin lisäksi Cantlay kuittaisi voitostaan golfin suurimman rahapalkinnon, peräti 15 miljoonaa euroa.

Aiemmin 29-vuotias oli tienannut koko ammattilaisurallaan palkintorahaa noin 22,7 miljoonaa dollaria, joten PGA Tourin kokonaiskilpailun voitolla on hänelle myös suuri taloudellinen merkitys.

Kaliforniasta lähtöisin oleva Cantlay onnistui ajoittamaan kuntohuippunsa kauden loppuun, sillä hän voitti myös viime viikolla pelatun BMW Championshipin.

Voitto ratkesi päätösreiällä

Tour Championshipin voittotaistelu oli kahden kauppa, Cantlayn ja Rahmin, sillä kolmanneksi sijoittunut Kevin Na jäi voittajasta viiden lyönnin päähän.

Kilpailu ratkesi vasta päätösreiällä. Cantlay oli tehnyt 17. reiälle bogeyn, jonka jälkeen eroa hänen ja Rahmin välillä oli vain lyönti, kun Rahm ei onnistunut hyödyntämään noin kolmen metrin birdie-paikkaansa.

Päätösreiällä, joka on par 5, molemmat pääsivät kakkoslyönnillä eagle-paikkoihin. Rahm oli vuorossa ensimmäisenä. Hän chippasi ahneesti ilman lippua, mutta pallo lipui reiän vierestä niukasti ohi.

Tämän jälkeen Cantlayllä oli varaa kahteen puttiin ottaakseen uransa toistaiseksi suurimman voiton.

Ensimmäisen yrityksen hän lypsi reiän viereen ja kävi sen jälkeen napauttamassa voittoputin sisään.

Jon Rahmia harmitti, kun chippi ei uponnut sisään.

Jon Rahmia harmitti, kun chippi ei uponnut sisään.

Getty Images

”Paljon golfia paineen alla”

Tour Championshipiin valikoitui PGA Tourin kauden 30 parasta pelaajaa. Pelaajat lähetettiin matkaan siten, että ranking-ykkönen Cantlay oli tuloksessa -10 ja toisena ollut Tony Finau oli häntä kaksi lyöntiä perässä (-8). Rankingin kolmantena ollut Bryson DeChambeaun ero Cantlayhin ennen finaalikisaa oli kolme lyöntiä ja Rahm oli siis neljäntenä neljä lyöntiä perässä.

Cantlay pystyi pitämään johtoasemansa läpi koko finaalikilpailun ajan, vaikka hän myönsi, ettei asetelma kilpailuun lähtemiseen ollut helpoin mahdollinen, kun hän tavallaan johti kilpailua jo edellisestä sunnuntaista lähtien.

”Menin nukkumaan johtoasemassa kaksi viikkoa perättäin, ja nyt tuntuu hyvältä, ettei minun tarvitse enää johtaa ja että kausi on ohi ja paketissa. Kausi oli pitkä, ja se sisälsi paljon golfia ja todella paljon golfia paineen alla”, Cantlay sanoi voiton jälkeen.

”Mutta olen kiitollinen ja onnellinen. Olen myös erittäin ylpeä itsestäni, että pysyin hetkessä ja pystyin pärjäämään silloin, kun sillä oli merkitystä.”

Neljä voittoa kaudessa

Kauden aikana Cantlay nappasi kolme muuta voittoa: BMW Championshipin, Memorial Tournamentin ja viime vuoden puolella pelatun Zozo Championshipin.

Sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon oli yhteensä kuusi.

Rahmilla voittoja oli vain yksi, mutta se oli sitäkin merkityksellisempi, sillä hän nappasi tänä vuonna uransa ensimmäisen major-voiton voitettuaan kesäkuussa US Openin. Kakkoseksi hän sijoittui Tour Championshipin lisäksi myös Zozo Championshipissä.  Kaikkiaan Rahm sijoittui kymmenen parhaan pelaajan joukkoon peräti 14 kertaa, ja hän putosi cutista vain kerran 21 kilpailun aikana.

Lohdutukseksi hän sai FexEx Cup -bonusta peräti viisi miljoonaa dollaria, kun koko kaudella muista kilpailuista saldo oli vajaat kahdeksan miljoonaa taalaa.

Kolmanneksi sijoittunut Na kuittasi neljän miljoonan dollarin bonuksen.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa