Hyppää sisältöön

Callaway tyrkkäsi Phil Mickelsonin pihalle – Lefty menetti myös Titleistin sopimuksensa puhuttuaan ohi suunsa

Vaimo Amy on pysynyt miehensä rinnalla, vaikka valmentajat, caddie, sekä nimekkäät yhteistyökumppanit ovat Phil Mickelsonin rinnalta vaihtuneet, tai lopettaneet selkkausten takia yhteistyön. KUVA: GETTY IMAGES

Phil Mickelson menetti päättyvällä viikolla neljä merkittävimpiin kuuluvaa yhteistyökumppaniaan. Varsin typerryttävä oli myös tapahtumaketju, joka päätti vuona 2004 Mickelsonin ja Acuschnet Companyn (Titleist) yhteistyön pian sen jälkeen, kun Lefty oli voittanut ensimmäisen majorinsa.

Lefty oli tuoreessa vyyhdissä oma-aloitteisesti kontaktoinut kumppaneitaan sen jälkeen kun hänen maineensa toimittaja Alan Shipnukille antamiensa lausuntojen tultua julkisuuteen oli ryvettynyt.

Lue lisää: Toimittaja-kirjailija kieltää pettäneensä Mickelsonin: ”Kyseessä ei ollut yksityinen keskustelu”

Ensimmäisenä sopimuksen lopettamisesta ilmoitti KPMG, tämän jälkeen Amstel Light ja perjantain kuluessa myös Workday, sekä golfareita eniten kiinnostavasti Callaway.

Kaikkien firmojen julkilausumissa viitattiin perusteina Mickelsonin lausuntoihin, jotka eivät millään muotoa ole linjassa yritysten omien arvojen kanssa.

Puhelimen ääniviesti päätti sopimuksen Titleistin kanssa

Phil Mickelson siirtyi ammattilaiseksi vuonna 1992, jolloin hän teki sopimuksen Yonex Golfin kanssa näiden mailoilla pelaamisesta.

Yhteistyötä kesti vuosituhannen vaihteen yli, johon mennessä Mickelson oli voittanut 17 kertaa PGA Tourilla.

Mickelson siirtyi vuoden 2000 lopulla Titleistin talliin viiden vuoden sopimuksella, jonka arvoksi on arvioitu 35 miljoonaa dollaria.

Mickelson on läpi uransa ollut kiinnostunut osallistumisesta mailojen kehittämiseen. Titileistin vuosinaan Lefty osallistui aktiivisesti 731 PM (blade) rautasetin suunnitteluun.

https://youtu.be/DhR5-8w88Ls?t=38

Mickelson määritteli myös Titleistin Pro V1 pallon tuotteeksi ”jolla on suurempi vaikutus lajin kehittymiseen kuin teräsvarrella oli sen korvatessa hickori-vartiset mailat.”

Mickelson voitti keväällä 2004 kauan tavoittelemansa ensimmäisen majorin The Mastersissa.

Jo ennen Augusta Nationalin ensimmäistä valtaamistaan hän oli aktivoitunut agenttinsa Steve Loyn kanssa neuvottelemaan Titleistin kanssa uutta sopimusta vuoden 2005 loppuvan diilin uusimiseksi.

Vihreän takin päälle puettuaan Mickelsonin itsetunto parani entisestään ja markkina-arvo luonnollisesti nousi.

Yhteistyö päättyi kuitenkin Mickelsonin kannalta vähintäänkin nololla tavalla.

Kuin kala vedessä golfalan vaikuttajien parissa liikkuva vasuri tunsi hyvin myös kotikaupungissaan San Diegossa päämajojaan pitävien muiden mailamerkkien vaikuttajia.

Hän soitti Callawaylle ystävälleen Mike Galeskille, joka vastasi PGA Tourilla pelaavien välineasioista ja sopimuksista.

Galeski ei vastannut, mutta Mickelson jätti ääniviestin, jossa Titleistin sopimuspelaaja ylisti Callawayn uutta HX Tour -palloa sekä ERC Fusion draiveria.

Kaupan päälle Mickelson muisti myös kiittää Galeskia tuotteista, joita tämä oli toimittanut Mickelsonin veljelle Tim Mickelsonille.

Galeski ja Callaway reagoivat tavalla, jota Mickelson tuskin osasi ennakoida.

Syyskuussa pidetyssä Callawayn kansallisessa myyntiryhmien kokouksessa nauhoite nostettiin tunnelman ja motivaation kohottajaksi, jollaiseksi se varmasti muodostuikin.

Selvää oli, että tämä nauhoite ja sen käyttö tulivat myös Titleistin johdon tietoon.

Acushnet Company (Titleist tuotemerkin omistaja) uhkasi Callawayta oikeustoimilla, jollei tämä lopeta nauhoitteen käyttöä sisäisessä markkinoinnissa.

Callaway oli jo saanut kaiken saatavilla olleen hyödyn Mickelsonin ajattelemattomuudesta, eikä oikeusaleihin lähdetty.

Sen sijaan Mickelsonin ja Titleistin sopimus purettiin vain hieman ennen Ryder Cupia, jossa Micklelson hävisi neljästä pelistään kolme ja tasasi yhden.

Uudeksi kumppaniksi tuli pian sotkun jälkeen Callaway.

Sopimuksen yksityiskohtia ei ole julkaistu, mutta hengeltään sen on kerrottu olleen mitaltaan ”elinikäinen.”

Perjantaina Callaway kuitenkin katkaisi napanuoran Jon Rahmin ohella kirkkaimman tähtensä kanssa.

Millä välineillä Phil Mickelson pelaa jatkossa?

Mickelson on ilmoittanut kohun pyörteissä tarvitsevansa omaa aikaa ja taukoa huippugolfista.

Lefty on varsin ristiriitainen persoona, jolla on vahva oma näkemys ja mielipiteitä golfista sekä sen kehittämisestä.

Suosio yleisön ja fanien keskuudessa nousi PGA Championshipin voiton jälkeen hurmokselliselle tasolle.

Lisämausteensa ja parhaat puolet tavastaan kommunikoida Mickelson osoitti keskustelemalla useita tunteja kotimatkansa aikana sosiaalisessa mediassa fanien kanssa.

Vaikka Mickelsonin julkisuuteen tulleet ajatukset PGA Tourista ja Saudi-Arabian Tourin takana olevan koneiston määrittelystä ovat karskeja, suosio suuren yleisön joukossa säilynee kohun hälvetessä.

Nähtäväksi jää, palaako hän kentille jo US Mastersissa, myöhemmin kauden aikana, vai onko edessä vapaaehtoinen pidempi tauko?

On vaikea kuvitella Mickelsonin tekevän pikaisella aikataululla uusia välinesopimuksia.

Callawayn tuotteita hänellä on varmuudella varastoissaan riittävästi ja lähipiirissä tarvittaessa fittaajiakin jonoksi asti.

Oleellisempaa pohdittavaa Leftylla onkin siinä, miten hän tekemiensä ja kokemiensa menetysten jälkeen kykenee kasaamaan itsensä ihmisenä, roolimallina ja kilpaurheilijana.

Etsi luettavaa